Nyheter

Supertävlingar på Meydan med Dubai World Cup

Publicerad
Det är traditionell avslutning av Dubai World Cup Carnival, eller ”karnevalen” om man så vill, i morgon lördag. Det är som vanligt ett högklassigt program med nio lopp där alla är Grupp 1- och 2-lopp. Tävlingarna startar klockan 12:30 och på V4-spelet är det bara Grupp 1-lopp där huvudloppet, Dubai World Cup, avslutar. Kommer "Frankie" Dettori att ta sin femte seger i loppet och försvara titeln med Country Grammer när han nu rider sin sista upplaga? Utanför V4-spelet rids bara topplopp, bland annat UAE Derby. Prispengarna under hela dagen är mycket höga och i huvudloppet är den totala prissumman 12 miljoner USD. ATG arrangerar spel och har svensk expertis i studion.
p4esmq1w5obee3koyab
"Frankie" Dettori och Country Grammer efter segern i Dubai World Cup 2022. Foto: Dubai Racing Club

ATG har lagt upp alla startlistor som nu är öppna för spel. Man hittar också startlistorna här och det är en fördel att man har bägge startlistorna uppe då startboxlottningen samt OR-talet redovisas på den senare. Man ska tänka på att startnumret inte är detsamma som startboxordningen på Meydan. Startboxen som gäller för respektive häst är numret i parentesen som hittas efter startnumret. OR står för “Official Rating” och är respektive hästs handicaptal (som alltså inte är detsamma som det skandinaviska talet). Förutom V4-spelet kan du spela vinnare, plats och komb i alla nio lopp. V4-spelet startar i det fjärde loppet klockan 15:25. 

Gräsbanan rapporteras än så länge (fredag eftermiddag) vara god och DT-banan är snabb. Det ska sägas att spår 4-7 är en fördel på DT-banan. Att hamna för långt ut är sannerligen ingen fördel, men man kan bli över från de innersta boxarna också. 

Dagen inleds med Dubai Kahayla Classic (Gr.1PA) över 2000 meter DT för de arabiska fullbloden och ja, det är ett kanonlopp. Vem som vinner? Nja, det är inte helt självklart. 5 First Classs (det stämmer, det är tre “s”) är titelförsvarare och är högst rankad. Frågan är om han hamnar i den främre träffen i år? Det borde gå från spår sju (7). Det är lätt att komma bort på den snabba DT-banan och det gäller nog att vara med där framme direkt. Vår vinnare 10 Kerless Del Roc går ut från box åtta (8) och det är bra för honom det. Han har nämligen spåret invändigt om 9 Jugurtha De Monlau som just har fått box nio (9). Denna kanon fick han stryk av senast, men fick då harva utvändigt. 13 RB Rich Lyke Me är näst högst rankad, men känns bortlottad. 11 Mujeeb och 5 Hameem kan vara med och hugga om segern. 

Det andra loppet är Godolphin Mile (Gr.2) över 1600 meter DT. Toppjockeyn Tyler Gaffalione rider Doug Watson-tränade 8 Isolate som, om han kommer iväg från box två (2) och inte blir över helt, har en hyfsad chans. Samma tränare sadlar ut 11 Prince Eiji som vi är förtjusta i. Favorit kommer 2 Bathrat Leon bli och han räknas tidigt. 

Lopp tre är Dubai Gold Cup (Gr.2) över dagens längsta distans, 3200 meter gräs. 9 Siskany (Buick/Appleby) står inne med en kanonchans och det kan bli en dubbel här till stallet då 5 Global Storm kan bli tvåa. En rak komb är inte fel, även om det finns en del aspiranter på andraplatsen – Siskany kommer de inte att rå på. 

Lopp fyra heter Al Quoz Sprint (Gr.1) över 1200 meter gräs. 16 Al Dasim har fått box åtta (8) och jagar sin sjätte raka seger. Det är inte den bästa positionen, men troligtvis kan man välja att gå dit där banan är bäst. Senast vann han från box två under Super Saturday och det är inget bra spår över 1200 meter (Nad al Sheba Sprint). Det ska dock sägas att det här är två steg upp i klass för loppets enda treåring. Nja, det här blir inte lätt. Hong Kong-hästen 11 Sight Succes har bra chans från en bra box över den här distansen (13). En ärrad kämpe. En annan het segerkandidat från ett sämre läge (2) är 1 Al Suhail (Buick/Appleby). 5 Flaming Rib har bra förutsättningar och är en outsider. 

Det femte loppet är UAE Derby (Gr.2) över 1900 meter DT. A P O'Brien och superjockeyn Ryan Moore kommer bli hårt betrodda med 3 Cairo och han är en riktigt bra häst. Nu upp i distans, men som han såg ut senast i Dundalk över 1600 meter så kan han springa mycket längre. Dock är det debut på Meydan och det är ingen fördel. Spår fem (5) är ingen katastrof. Bob Baffert-tränade 13 Worcester har en hygglig chans och det har också den högst rankade 6 Dura Erede som kommer från Japan och har fått box åtta (8). Tre andra från Japan som inte har åkt som turister är 5 Derma Sotogake (som kan bli över från box ett), 4 Continuar och 8 Goraiko. Kan William Buick skrälla med 12 Tall Boy? Det är inte omöjligt. Vi påminner om att ett inre startspår kan vara en nackdel om man är sölig ut då man måste ta hänsyn till en kurva direkt. 

Högintressant V4-kupong

I lopp sex startar V4-spelet och loppet heter Dubai Golden Shaheen (Gr.1) över 1200 meter DT. Det är inte omöjligt att 2 Gunite blir favorit eller andrahandare, men spåret är inte bra (13). Han måste vara mycket vass för att vinna det här. 4 Lemon Pop är den troliga favoriten och han slog 7 Red Le Zele senast och den senare har varit tvåa två år i rad i det här loppet och var inte så långt från Lemon Pop senast. Då var det dock 1600 meter och frågan är om någon av dem räcker hela vägen här? Amerikanske 3 Hopkins, som rids av Dettori och tränas av Bob Baffert, fick ett bra spår (5). Vi ger tipset till titelförsvararen 13 Switzerland från box två (2). Han skulle faktiskt kunna vara en chansspik. Formen sitter där även om han blivit nio år gammal. Vi bankar in spiken direkt, väl medvetna om att det inte är den fega vägen att gå. I sadeln sitter återigen Tadhg O'Shea.

undefined

Switzerland och Tadhg O'Shea vid seger i förra årets upplaga. Vi tror på en repris. Foto: Dubai Racing Club

V4-2 är Dubai Turf (Gr.1) över 1800 meter gräs. Delad seger förra året blev det för 7 Lord North och nu ska titeln försvaras. Vem som han delade segern med? Jo, Saudi Cup-vinnaren och Dubai World Cup-deltagaren Panthalassa. Då som nu sitter Dettori upp och vi tror att han har en hyfsad chans. Bäst chans har japanske 12 Serifos som är i grym form. Kan några andra utmana? Absolut, tror vi. 2 Danon Beluga, 11 Real World, 9 Nations Pride och 8 Master Of The Seas åker med på kupongen. Totalt sex streck. 

V4-3 är Dubai Sheema Classic (Gr.1) över 2410 meter på gräset och titelförsvarare är 6 Shahryar. Han ser inte ut att vara i samma form, är på sin höjd en outsider och kommer inte med på kupongen. 7 Equinox kommer bli favorit och har en väldigt bra chans.  Den mycket kompetente Tetsuya Kemura tränar. Han är ett bra spikförslag, men vill man ha pengar så får man spekulera i favoritfall. Vi streckar också topphästarna 3 Rebel's Romance (Buick/Appleby), 2 Mostahdaf och 8 Westover (Moore). Totalt fyra streck. 

Den avslutande avdelningen är då Dubai World Cup (Gr.1) över 2000 meter DT. Kan 4 Country Grammer försvara sin titel? Firma Bob Baffert/Lianfranco Dettori siktas förstås på det. Han är given, trots spåret (14). Ännu sämre spår har 9 Panthalassa fått (15) och ska han och Yutaka Yoshida satsa mot spets så finns risken att det blir tomt i tanken. Får ändå plats på systemet. Boxen innanför dessa har James Doyle's uppsittning, 1 Algiers, fått och han kommer nog att öppna lugnt. Superform och bra chans! 13 T O Keynes är dagens rysare med Oisin Murphy. Han har fått spår sex (6) och kan överraska här. Han fick stryk av 14 Ushba Tesoro senast och han får också plats. Fem streck. 

Bästa spiken för dagen är väl egentligen 7 Equinox i V4-3 och vi säger inte emot den som spikar, men som skrivet så chansar vi lite och siktar på större pengar. Därmed blir vårt spikförslag 13 Switzerland i V4-1. Dagens roligaste rysare är 13 T O Keynes i V4-4. 

Den här artikeln om “Frankie” Dettori rekommenderas om du vill ha trevlig helgläsning. 

Svensk Galopp ger också en matnyttig guide till hela ”karnevalen” så att du inte missar något.