Nyheter

Super Sunday - Starkt fält i Stockholms Stora Pris (Gr.3)

Publicerad
Stockholms Stora Pris (Gr.3) är en av Sveriges anrikaste löpningar och prissumman på 700 000 kronor har lockat våra bästa milers. Med fyra dansktränade ekipage och fyra norsktränade samt två från Sverige liknar det ett Skandinaviskt Mästerskap i år. Vi noterar att det är starthästar efter fantomerna Galileo och Frankel i fältet.
Victor_Kalejs_573
Victor Kalejs gillar gräset på Bro Park Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

1 Swedish Dream (e.Helmet) höjde sig under fjolåret och den välstammade valacken gjorde ett starkt intryck i Marit Sveaas (Gr.3) på Övrevoll över 1800 meter. I årsdebuten blev det en fin seger på en mjuk bana och med Carlos Lopez i sadeln är Swedish Dream mogen att ta sig an och förbi den yppersta eliten. Annike Bye Hansen tränar i Norge.

2 Christmas (e.Galileo) är en treåring som ifjol stod på Ballydoyle i träning hos Aidan O’Brien. Den Coolmore-ägde hingsten gick några formidabla löpningar och var tvåa i en Grupp 2 löpning en halv längd efter ingen annan en Derbysegraren på Epsom, Anthony Van Dyck! Nu i Danmark i regi Flemming Velin har Christmas tagit två segrar. Det är ett kliv uppåt i distans, men minsta droppe Galileo-blod brukar ge stayeregenskaper och vi är inte ett dugg oroliga för 1750 meter. Det brukar vara svårt för treåringar i början av säsongen, men här tror vi att han knappt behövt de fem kilo han får i viktlättnad.

3 Our Last Summer (e.Zamindar) var trea här ifjol och sedan han segrade i Norskt Derby och Norskt 2000 Guineas har han varit etablerad som en av Skandinaviens bästa milers/stayers. Storloppsjockeyn Rafael Schistl lär inte göra någon besviken utan ser till att den Niels Petersen tränade valacken får bästa möjliga resa.

4 Learn By Heart (e.Frankel) är uppfödd av i England av drottningen och alltså “bred for the purple”. Modern Memory segrade på Royal Ascot och i en Grupp 2 löpning. Learn By Heart köptes av Bent Olsen för 160 000 guineas, nära två miljoner kronor. Då hade Learn By Heart gjort fem starter som tvååring i träning hos William Haggas varav tre på Listed-nivå utan att infria de högt ställda förväntningarna. Call To Mind (e.Galileo) är ett känt halvsyskon som tävlar i världseliten över längre distanser. I årsdebuten blev det en femteplacering och det är helt klart så att kretsen kring hingsten har anleding att tro att Learn By Heart skall kunna mycket mer än dagens 83.

5 Spitzbergen (e.Zoffany) var fyra här ifjol och får nu stiljockeyn Manuel Martinez i sadeln. Efter att ha omnämnt som Derbyfavorit stod det snart klart att Spitzbergen är distansbegränsad och han segrade istället i Malmö Stads Pris (Sofiero) och Mischa Kahns Minneslöpning. Ifjol växte han in i den äldre eliten och Spitzbergen gick bra i årsdebuten som skedde i Pramms Memorial (L). Då var Spitzbergen bara slagen en längd och han lär vara bättre till den här starten. Niels Petersen tränar i Norge.

6 Ginmann (e.Fast Company) tränas av Bolette Rosenlund i Danmark och har Nicolaj Stott i sadeln. Ifjol var Ginmann inte stort slagen som sjua. Därefter blev det endast en start, men i år har Ginmann två goda insatser på Klampenborg och kommer från seger.

7 Duca di Como (e.Clodovil) är en fin import som tränas av Cathrine Erichsen i Norge. Karriären i Norge inleddes strålande med tre raka segrar och 2000 Guineas titeln. Det blev en flopp i Norskt Derby, men sedan gick man ner i distans igen och tog två raka segrar. Det blev en tredjeplats i årsdebuten bakom Swedish Dream, men nu är det lika vikt och chans till revansch.

8 Red Hot Chili (e.Eishin Dunkirk) var strålande vid andraplatsen i Pramms Memorial (L). Hemmahästen som tränas av Patrick Wahl har två segrar på Bro Parks gräsbana och är som allra bäst mellan 1600 och 2000 meter. Martin Rodriguez rider och i nuvarande form går ingen säker.

9 Victor Kalejs (e.Spring At Last) tränas av Roy Arne Kvisla på Bro Park och Per-Anders Gråberg sitter i sadeln så lita på att hemmapubliken hejjar lite extra när Victor Kalejs försöker speeda till seger sista 400. Som tvååring tillhörde Victor Kalejs årgångseliten och efter en mellansäsong var han redo att gå upp i yppersta eliten som fyraåring och segrade då i Pramms Memorial (L) samt Swedish Open Mile (L). Med två starter i kroppen är Victor Kalejs redo för stordåd.

10 King David (e.Elusive City) tränas av Marc Stott och i sadeln sitter Oliver Wilson. Paret visade storform när man tog Voterlöpning med Nipozzano förra veckan. King David är en urstark miler som trivs på Bro Park där han segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas ifjol. Bland övriga segrar märks Jydsk Derby. Årsdebuten kom i Jockey Club Cup (L) och det blev seger. Det råder inget tvivel om att King David räcker långt trots att det är första säsongen i den äldre eliten.