Nyheter

Big Mac gick bort i helgen

Publicerad
Englands mest kände tipster/programledare/racingjournalist, John McCririck, avled i helgen på ett sjukhus i England. Den 79-årige McCririck var folkkär med sina knasiga, egna stil och yviga berättande.
McCririckFerguso
McCririck i samspråk med vännen Alex Ferguson som också älskar kapplöpningar Foto: Mark Cranham / Racing Post

Efter en lång karriär med galoppsporten i centrum kunde John McCririck somna in efter en längre tids sjukdom. Karriären började som bookmaker och sedan som tipster innan det var dags att jobba hos bookmakers igen. Ett kort tag hade McCririck även en egen bookmakerfirma, enligt honom själv den ende bookmakern som alltid förlorade pengar. Det var som journalist på Sporting Life som karriären tog fart. Förutom sitt enorma kunnande om sporten hade han nytta av sitt kontaktnät hos bookmakers och kunde avslöja flera stora spelskandaler. Som prisbelönt journalist känd för sin frispråkighet kom McCririck snart in till TV där han jobbade först för BBC och sedan ITV för att sluta hos Channel 4) När han kom till rutan skapade han karaktären Big Mac (ibland Super Mac) av sig själv. Det var mycket tweed, yvigt hår och ständigt en cigarr i munnen när Super Mac ställde svåra, avslöjande frågor till tränare och jockeys. Efter en dålig ritt var Big Mac inte någon som höll igen med kritiken och han skapade sig många ovänner. Han blev dock aldrig anklagad för att vara okunnig eller opåläst.

När Channel 4 bröt med Big Mac och moderniserade sina sändningar stämde Big Mac kanalen för åldersdiskriminering. Diskriminering var annars inget som bekymrade Big Mac särskilt mycket. Han var ofta nedlåtande mot kvinnor och det kunde då vara svårt att se att det var rollen Big Mac som var allt annat än politiskt korrekt. John McCririck själv var snarare blyg och tillbakadragen och levde med sin frun "Booby" i ett hus i Primrose Hill och alla som varit i London vet att det är väldigt fashionabelt. John McCririck kom från överklassen och gick på Harrow som barn. Ändå var han som mest populär hos den lille spelaren som dagligdags slogs mot mäktiga bookmakers. Han var verkligen "the punters pal" och sorgen är stor i den engelska kapplöpningsvärlden.