Nyheter

Stor optimism inför UAE Oaks

Publicerad
Dina Danekilde låter full av tillförsikt inför hennes treåriga sto Khatuns start i klassiska Oaks på Meydan nu på torsdag.
– Jag tror att hon är långt framme, meddelar Jägersro-tränaren.
tyradhmfvesomhbfplw
Khatun - en outsider i Oaks? Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det var många, inklusive denne skrivare, som höjde på både ett och två ögonbryn när Dina Danekildes nyförvärv Khatun passerade mållinjen som fyra i 1000 Guineas för ett par veckor sedan - och detta bara en hals från tredjeplatsen, efter en inte allt för enkel resa. Med tanke på prestationen i sig samt att stoet efter French Navy bara varit på plats i Dubai i två veckor räknar vi med framflyttade formpositioner till Oaks nu på torsdag. Att vinnaren av 1000 Guineas, Godolphins Soft Whisper står över Oaks för ett mer värdefullt lopp i Saudiarabien (Derbyt) till helgen försämrar inte Khatuns chanser precis… 

Vad säger du Dina? Laddad?

– Klart att det ska bli spännande att se henne på torsdag. Jag kan tyvärr inte vara nere själv då jag fått indikationer på att jag eventuellt måste sitta i karantän. Den chansen kan jag inte ta då jag har ett stall här hemma och sköta också. Å andra sidan tror jag inte Khatun springer ett dugg bättre om jag står vid “ringside” heller, kommenterar Dina Danekilde med ett skratt, och fortsätter.

– Både jag och Chaves (Elione, reds.anm.) tror på klar förbättring till den här starten då vi bara hade två veckor på oss att förbereda henne till debutloppet. Att det som nu är lite längre distans tror vi bara är en fördel - det viktiga för oss är att hon kan få en inpackad resa i draget så invändigt det bara går - och sedan speeda till slut. Startspåret är perfekt och hästen ser verkligen fin ut i kroppen inför loppet - har dessutom släppt all vinterpäls så vi är fulla av förhoppningar, kommenterar Dina Danekilde.

Kan man få ett klart besked? Vad tror du och Elione innerst inne?

– Det finns ett par bra med i loppet, två stycken var före vår häst förra gången, men vi har inte gett upp. Khatun är bra och under utveckling. Det ska bli fantastiskt spännande att se henne - känslan är att det kommer gå bra.

Hur bra?

– Det får vi se, avslutar Dina Danekilde.