Nyheter

Stor internationell succé för uppfödarna Tor och Helena Sigfridsson

Publicerad
Tor och Helena Sigfridsson hade en bra söndag. Deras uppfödningar Alison och Ascot Brass övertygade stort med säkra segrar. Alison tog hem Auktionsrennen i Baden Baden med 50 000 euro i förstapris och Ascot Brass imponerade stort vid seger i Skandinaviskt Mästerskap på Övrevoll med 95 000 norska kronor i förstapris.
Obrigada_289
När Obrigada vann Svenskt Oaks 2015 är en dag uppfödarna Tor Och Helena Sigfridsson minns med glädje Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Alison (e. Areion) som är ett tvåårigt sto uppfödd av Tor och Helena Sigfridsson tog en lätt seger i Baden Baden under söndagen. Segerpremien i Auktionsrennen för Hans-Jörgen Gröschel-tränade Alison, som  reds av Adrie de Vries, var hela 50 000 euro. 

Minns ni något speciellt med just Alison från när ni hade henne?

--  Alison var ett flott brunt sto som var enkel att ha att göra med. Man hoppas ju alltid att det skall bli en bra häst, men att hon skulle bli en sådan här kanonstjärna det kan man ju bara drömma om.

Har ni något syskon till Alison?

--  Tyvärr har vi  ingen åring, men vi har ett årsföl efter Appel Au Maitre.

Vad är historien bakom Alison?

--  Alisons mamma Caesarina köpte vi i Baden Baden för tre år sedan. Hon har lämnat fina avkommor i Tyskland tidigare, bland annat har en syster till henne tidigare vunnit samma lopp som Alison nu vann. Vi blev kontaktade förra året av tyskar som var intresserade av att köpa Alison så vi sålde henne förra året i juni privat till Tyskland. Vi fick bra rapporter tidigt från Tyskland och hon vann sin första start. Vi är så klart mycket stolta över att hon nu i sin andra start vann Auktionsrennen det är stort. Det är inte så ofta vi har svenskuppfödda hästar som vinner lopp i Tyskland, berättar Helena. Man hör hur hon sprudlar av glädje.

--  Vad vi hört så är planen för Alison ytterligare ett Auktionsrennen. Därefter är planen att eventuellt starta i Preis der Winterkönigin (Gr.3).

Ni vann inte bara Auktionsrennen igår. Er uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) segrade i Skandinaviskt Mästerskap på ett mycket övertygande sätt.

--  Ascot Brass är sista avkomman till vårt fina sto By The Book som var framgångsrik i aveln. Man kan säga att vi haft förhoppningar på att hon skulle vara riktigt bra eftersom vi fått positiv information ifrån Niels Petersens stall. Det är faktiskt Niels Petersen som tränar Sankt Peders tvååriga halvbror Fibonacci (e.Pastorius) som vi också fått väldigt fina rapporter om.

Två segrar en i Tyskland och en i Norge det måste vara väldigt roligt.

--  Ja, det känns lite häftigt. Vilken dag! Vi har inte riktigt fattat det. Senast vi upplevde något liknande var nog när Ascot Brass halvsyster Obrigada segrade i Oaks. Det är sådana dagar man alltid kommer att minnas. Vi hoppas att de här härliga stunderna kommer att komma lite tätare framöver nu när vi satsat lite extra. Så här långt ser det ju bra ut.

Var finns ni i Sverige?

--  Vi håller till i Ålleberg strax utanför Falköping. 

Hur länge har ni hållit på?

--  Vi har varit igång med uppfödning i många år, men vi beslutade oss för att utöka med ston och satsa lite extra på detta för tre år sedan. Det blev en rejäl satsning, nu har vi 11 avelsston och vi har fått 10 föl i år. Vi tänker att våra hästar blir starka av att springa i alla våra backar häromkring. 

Kommer ni att vara på auktionen?

--  Ja, vi åker upp till auktionen med fem hästar. Fyra stycken moderlivsimporter och en halvbror till Sankt Peder efter Appel Au Maitre.

Vad tänker man en sådan här dag?

-- Det är lite häftigt. Man jobbar ju på , det är som för alla uppfödare mycket hårt arbete som man lägger ner. Sådana här dagar är arbetet värt varenda minut, avslutar en lycklig uppfödare, Helena Sigfridsson.