Nyheter

Stockholms Stora Pris nästa!

Publicerad
Med Pramms Memorial (L) går det svenska storloppståget för den äldre eliten vidare. Den 16 juni rids Stockholms Stora Pris en Grupp 3 löpning med 1,2 miljoner i prissumma och vi tittar lite på anmälningslistan.
Plata_O_Plomo_6464_WUiwBm
Plata o Plomo segrar på dirten - snart är det dags att smaka på gräset Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Nytt underlag för Plata o Plomo

Distansen i Stockholms Stora Pris har kortats till 1750 meter gräs vilket gör racet till mer av en revanschlöpning till Pramms än när löpningen reds över knappa 2000 meter. Många från Pramms återfinns i fältet, och segraren Plata o Plomo (e.Paddy O'Prado) ska bli mycket intressant att följa på gräset. 

Två hästar utanför Skandinavien är anmälda.

Wonnemond (e.Arieon) segrade i Nickes Minneslöpning i höstas, men kom bort lite i Pramms Memorial. Tränaren verkar ha köpt klippkort på Tysklandsfärjan och vet att han har en häst som duger bra på Bro Park. Wonnemond är effektiv även på gräset och kommer med chans.

Pogo (e.Zebedee) var femma i Tyskt 2000 Guineas och kretsen kring hästen är uppenbarligen pigga på att resa. Pogo skulle få fem kilo av sina äldre kamrater över distansen om han dyker upp i startboxarna. 

Dansk/Irländsk samarbete bjuder på toppstammat

Danske Flemming Velin har bra kontakter med galoppvärldens maktcentrum, Coolmore. Det gör att han har en outsinlig brunn av extremt välstammade hästar till sitt förfogande. Till Stockholms Stora Pris är dessa tre anmälda.

Coat of Arms (e.Galileo) är en helbror till Seventh Heaven som segrade i Irländskt Oaks. Som tvååring var han strax bakom Coolmores elithästar och fick med sig en andraplacering i en Grupp 2-löpning samt en fjärdeplats i Grupp 1. Han avslutade säsongen som pacemaker åt Saxon Warrior i Racing Post Trophy Stakes (Gr.1). Som treåring kom han till Danmark där han floppade i debuten och fick vila ett år. Som fyraåring är han tillbaka på banan och senast var han trea i Dansk Jockey Club Cup (L). Coat of Arms är antagligen Skandinaviens bäste maiden och vi längtar efter att man prövar längre distanser.

Christmas (e.Galileo) är ännu en Coolmore häst som togs hårt som tvååring. Stammen är lysande och modern Christmas Kid var ett av USAs bästa ston år 2007. Maidensegern togs från ledningen och samma taktik använda man sig av i en Listedlöpning på Roscommon där det blev seger. Nu ansågs Christmas redo att hjälpa stallet och satte en väldig fart i ledningen i en Grupp 2 löpning som gick till stallets förstehäst. Christmas höll lysande till en andraplats. Sedan blev det samma taktik i en Grupp 1 löpning och säsongen avslutades i Dewhurst Stakes där han var pacemaker år Anthony Van Dyck. Lord Andrew Lloyd-Webbers Too Darn Hot segrade och slog Christmas med 11,5 längder. Christmas segrade i årsdebuten på Klampenborg och startar där igen den 25:e maj. 

Omar Bradley (e.War Front) startade sin karriär för Coolmore i Frankrike där det blev en seger som tvååring. Dessutom blev Omar Bradley trea i en Grupp 3 löpning på Longchamp. Karriären började alltså mycket lovande. Som treåring hamnade Omar Bradley i Danmark, men de stora framgångarna uteblev. Som fyraåring går Omar Bradley ned i distans och är bland annat fyra i Bro Park Sprint Championship (Listed). Sedan går man upp i distans igen och blir sjua i Nickes. Omar Bradley årsdebuterade med seger på Klampenborg och var bra som två i Dansk Jockey Club Cup (L)

Efteranmälningar?

Fram till den andra juni kan man efteranmäla till Stockholms Stora Pris (Gr.3). Kostnaden är 30 000 kronor plus startanmälningsavgiften på 10 000 kronor. Det är alltid lika spännande att se om det tillkommer några nya stjärnor. Galopptips kommer återkomma flera gånger med fler nyheter inför den här stordagen.