Nyheter

Startfältet i Stockholms Stora Pris (Gr3) på söndag

Publicerad
Stockholms Stora Pris (Gr3) på Bro Park på söndag är en av Sveriges mest anrika löpningar och prissumman på 1 000 000 kronor har lockat våra bästa milers/stayers. Här hittar du presentationen av de åtta starthästarna.
koym9izkzjjs8nssv2m
Jazz Explosion Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

1 Jazz Explosion (e Red Jazz) kommer från seger i Pramms Memorial (L) och bekräftade därmed att han just nu är Sveriges bästa häst mellan 1600 och 2000 meter. Uppfödd på Irland, men med ett amerikanskt möderne har Jazz Explosion visat sig vara bäst på dirttrack. På gräset har han endast gjort en start och det var i Svealand som tvååring. Skulle han vara lika effektiv på gräset som på gruset är det en toppchans för Per-Anders Gråberg. 

2 Learn By Heart (e Frankel) är uppfödd av Her Majesty The Queen och blodet är blåaste blått. Bent Olsen byter jockey till Jacob Johansen i hopp om att väcka upp Learn By Heart som inte segrat på länge. En av karriärens segrar togs just här i Stockholms Stora Pris (Gr3). Utgångsläget är bra och formen på väg uppåt.

3 Match Maker (e Declaration of War) är stallkamrat med Cathrine Erichsens stjärna Duca di Como. Han har gått lysande på slutet och har två raka segrar på Klampenborg där han besegrat King David över såväl 1800 som 1600 meter. Nu går man upp ytterligare i klass och i den här formen lär Match Maker inte göra bort sig.

4 Victor Kalejs (e Spring At Last) är effektiv på alla underlag och kommer närmast från seger i Upplandlöpning som avreds på dirttrack. Victor Kalejs främsta merit är seger i Pramms Memorial. Speeden är hans vapen så räkna inte med en tidig attack mot fronten av Jan-Erik Neuroth. 

5 Swedish Dream (e Helmet) tillhör den norska eliten och det vet man räcker långt. Han är undan toppstoet Demeanour och tränas av Annika Bye Hansen. Ifjol var Swedish Dream stort slagen här, men 2019 kom han in på en hedrande fjärdeplats.

6 Kick On (e Charm Spirit) är titelförsvarare och tog ifjol fyra raka segrar i Skandinavien. I sitt forna hemland England var han sjua i 2000 Guineas och startade därefter i det franska Derbyt. Det är årsdebut, men Niels Petersen skulle knappast ringa in Pat Cosgrave för ritten om Kick On inte skulle vara på topp formmässigt. Formen är förstås ändå ett frågetecken. 

7 Moomba (e Australia) är en ljuvligt härstammad egenuppfödning signerad Chess Racing. Modern Beatrice Aurore segrade på gruppnivå i Frankrike och även om Moomba ännu inte visat samma kunnande verkar han vara under utveckling sedan han kom till Sverige och Jessica Long.

8 King David (e Elusive City) är Danmarks bäste häst och den här hingsten trivs på Bro Park där han segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas för tre år sedan. Det har även blivit en seger i en Grupp 3-löpning på kontinenten och King David är alltid att räkna som en av huvudfavoriterna om distansen är mellan 1600 och 2000 meter. Niels Petersen har stått för träningen i de två senaste starterna då det blivit andraplaceringar bakom Match Maker. Nu är det dock lika vikt och fördel för King David.

undefined
Kick On Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
undefined