Nyheter

Stjärnspäckade fält när Breeders' Cup avgörs

Publicerad
På lördag rids 9 avdelningar av Breeders' Cup på Santa Anita. Det rids om hisnande 21 miljoner dollar - cirka 200 miljoner kronor i de nio racen. Segraren i Breeders' Cup Classic tar hem 3,3 miljoner dollar.
z191030_eclipsesportswire_Scott_Serio_0012
War of Will tränar inför sin start i Breeders' Cup Classic Foto: Scott Serio / Eclipse / Breeders' Cup

På Breeders' Cups hemsida kan man ladda ned de officiella programmen och det finns även en spännande TV-serie. Det finns videos från banjobben i veckan och man kan läsa allt om hästarna. 

Breeders' Cup Filly And Mare Sprint rids över 1400 meter. 1 Covfefe (e.Into Mischief) är en bra favorit och håller med största sannolikhet ledningen. Hon har fyra segrar på fem starter i år och har bäst speed rating i fältet. Hon breezade på Churchill Down i slutet av förra veckan och tränare Brad Cox var mycket nöjd med jobbet som gick på 59.80 över 1000 meter. Motståndet kommer främst från 4 Come Dancing (e.Malibu Moon) som har två raka segrar under Javier Castellano. Hon har åtta segrar på 13 starter och hade klarat av lite längre distans också. Klassmässigt är det inte mycket som skiljer dessa åt, men Come Dancing lär inte få något gratis utanpå Covfefe.

Breeders' Cup Turf Sprint rids över 1000 meter på gräset. 6 Stormy Liberal (e.Stormy Atlantic) har två raka segrar i den här löpningen, men är ändå tillgänglig till 11 gånger pengarna! Det är ett kanonodds eftersom Stormy Liberal älskar förutsättningarna och har varit nära alla i det här fältet under året. Nu slipper han ge vikt och det är toppchans. Favorit är 10 Eddie Haskell (e.Square Eddie) som är missgynnad av läget och lär få svårt att hinna fram. Timeform gillar 12 Belvoir Bay (e.Equiano) som har ett än sämre läge och står i 17 ggr pengarna. 1 Totally Boss (e.Street Boss) har ett perfekt smygläge och lär få golden spot bakom 2 Pure Sensation (e.Zensational). Han är vårt drag bakom Stormy Liberal och till 9 gånger pengarna är han värd ett spel på vinnare och plats. 

I Breeders' Cup Dirt Mile hittar vi ett antal välkända hästar. Stor favorit till 2,25 är 5 Omaha Beach (e.War Front). Richard Mandella tränar och Omaha Beach är fräsch efter att ha missat stressen runt Triple Crown. I sin comeback var han bra efter en lite missad start. Han går i ledningen och lär vara förbättrad till den här starten. 2 Improbable (e.City Zip) var femma i Kentucky Derby och sexa i Preakness. Var lite sämre i Pennsylvania Derby och vi förstår inte varför oddset bara är 6 gånger. Då gillar vi 7 Coal Front (e.Stay Thirsty) bättre till 8 gånger. Det här är en hårding som har åtta segrar på 12 starter. Coal Front lär utmana Omaha Beach om ledningen och det kan gynna 4 Mr Money (e.Goldencents) som också är snabb ut, men lär vara nöjd med ett race bakom ledarna. Goldencents segrade i det här racet 2014 och nu har alltså sonen chansen.

Breeders' Cup Filly And Mare Turf  är en riktig höjdare. 2 Sistercharlie (e.Myboycharlie) är titelförsvare och är obesegrad i år i tre Grade 1 starter. Hon skall normalt inte kunna förlora och står i två gånger i fast odds. Hon lär stå lägre på toton då spelarna vet att hon "aldrig" förlorar. Det kan bli ett jättevärde på toton om segern går till Europa. 1 Iridessa (e.Ruler of The World) 3 Fleeting (e.Zoffany) och 4 Billesdon Brook (e.Champs Elysees) är alla bra och det blir spännade att se om någon av dessa kan spurta bättre än Sistercharlie. Vi gillar 9 Villa Marina (e.Le Havre) som segrade över Fleeting i Prix de l'Opera (Gr.1) senast. Hon kan ridas mer offensivt än många andra i racet och har hon ledningen 400 kvar blir hon svårtuggad.

Det kommer gå undan i Breeders' Cup Sprint och ingen är snabbare än 4 Mitole (e.Eskendereya) som förlorat ett race i år. Det var i Vanderbilt Handicap och Mitole gav då vikt till segraren 9 Imperial Hint (e.Imperialism). Mitole har läget och formen och skall bara segra här. Vi ger dock inte upp på vår favorit 3 Firenze Fire (e.Poseidon's Warrior) som i år utvecklats till en stjärnsprinter. Med lite tur kan han plocka ned Mitole över upploppet och 10 gånger är taget som ett vinnare och platsspel. 

Breeders' Cup Mile rids på gräset och det ser knallhårt ut på förhand. 9 Cirkus Maximus (e.Galileo) kan man argumentera går ned i klass och är favorit på det. Han har vikt ned sig från ledningen några gånger och det blir spännande att se taktiken. 6 Got Stormy (e.Get Stormy) är bra på riktigt och kanske tar spets för att hålla länge. Underskatta inte 2 Lucullan (e.Hard Spun) som Godolphin har hos Kieran McLaughlin i USA. Lär få en perfekt trip från box 2 och 17 gånger är taget. Bra platschans.

Breeders' Cup Distaff har en mordvinnare i 4 Midnight Bisou (e.Midnight Lute) som står i 2,20. Hon har sju raka segrar i år och står sällan över två gånger pengarna. Vi blev dock imponerade av 11 Blue Prize (e.Pure Prize) senast. Hon är stark och rejäl och skrällduglig för argentinaren Ignacio Correas IV. Ifjol var hon fyra här och 7,5 gånger är väl högt. 9 Serengeti Empress (e.Alternation) är en annan favorithäst. 

Breeders' Cup Turf är ett riktigt drömrace. Gräsrace växer i popularitet i USA och 9 Bricks And Mortar (e.Giant's Causeway) är grym. Chad Brown kan vara världens bästa grästränare, han är överlägsen i USA och han kommer inte ha glömt att träna till det här. Segraren i Epsom Derby kommer göra en bejublad start här och Aidan O'Brien har ett bra facit i det här racet. 5 Anthony Van Dyck (e.Galileo) står i 3,25 och därefter har vi Godolphins 10 Old Persian i 3,75 under William Buick. 

Så är det till sist dags för Breeders' Cup Classic över den i USA klassiska distansen 2000 meter. Det är normalt inte ett race där man letar skrällar, men i år finns ingen tydlig favorit. 11 Code of Honor (e.Noble Mission) är en av fyra treåringar i fältet som får två kilo av de äldre. Oddset är 4,50 trots att Travers-segraren förlorade till 10 Vino Rosso (e.Curlin) senast. Vino Rosso står i fem gånger, men båda har dåliga lägen vilket särskilt missgynnar Vino Rosso. 8 McKinzie (e.Street Sense) står också i fem gånger och lär nog bli hårdare spelad i toton. Vi tycker McKinzie "hittar" problem i racen och är inte övertygade om att han står distansen fullt ut. Då gillar vi 9 Mongolian Groom (e.Hightail) bättre. Han reds till ledningen senast på Santa Anita och han står alla dagar i veckan. Abel Cedillo är en av de bästa på Santa Anita och oddset på 17 gånger är för högt. Treåringarna 4 War of Will (e.War Front) och 3 Owendale (e.Into Mischief) kämpade mot varandra i Preakness och det var War of Will som var bäst den dagen. Distansen är ett frågetecken för War of Will som senast fick stryk av 1 Math Wizard (e.Algorithms) som är på väg uppåt. Kollar formen på Mr Money i Dirt Mile. Math Wizard besegrade denne med hals i Pennsylvania Derby. Skulle stjärnstoet 6 Elate (e.Medaglia d'Oro) segra skulle publiken bli överlycklig. Hon behöver distans och är obesegrad över 2000 meter. Hon leder det här racet länge, kanske ända in i mål.