Nyheter

Stjärnspäckad lördagsgalopp i USA

Publicerad
Med en månad kvar till Kentucky Derby, som alltid rids första lördagen i maj, är det i helgen dags för de sista större förlöpningarna. På Santa Anita i Kalifornien rids Santa Anita Derby, i New York rider man Wood Memorial på Aqueduct. Slutligen rids också Blue Grass Stakes på Keenland, Kentucky.
Law-Abidin-Citize
Foto: Santa Anita

De tre förlöpningarna ger alla 100 poäng till segraren vilket i praktiken garanterar en plats i startboxarna i Kentucky Derby. Den 11 april rids det en förlöpning värd 30 poäng på Chelmsford i England och den 13 april rider man Lexington Stakes på Keeneland värt 20 poäng. Samma dag rids Arkansas Derby värt 100 poäng. Den som är intresserad av poängställningen finner den här.

Santa Anita Derby har endast lockat 5 hästar. Främst är Bob Baffert tränade Game Winner som redan är klar för Kentucky Derby. Nu är det 1800 meter som gäller för Candy Ride-avkomman och distansen bör inte vara något problem. Tvärtom finns det mycket stayerblod i stammen. Efter förlusten i Rebel Stakes hamnade glorian lite på sned för Game Winner som varit favorit till Kentucky Derby sedan han segrade i Breeders' Cup Juvenile. Risken är stor att Game Winner blir en megafavorit och då kan det vara en bättre idé att spela på stallkamraten 1 Roadster. Bob Baffert har sagt att Roadster hör hemma i de här sammanhangen och det räcker för oss. 3 Nolo Contesto är den ende utmanaren med en rimlig chans att skrälla.

Wood Memorial på Aqueduct har lockat 11 deltagare och här finns det några riktigt bra utmanare. 2 Tacitus är en homebred från Juddmonte med Tapit som pappa. Efter en imponerande maidenseger tog Tacitus lätt hem Tampa Bay Derby och är i praktiken redan klar för Kentucky Derby. Tacitus kommer bakifrån och kan gynnas av en snabb öppning då det finns några startraketer som går bäst i ledningen i fältet. Shadwell har med 4 Haikal (Daheer) som också avslutar bra och även Haikal är klar för "The Run For The Roses". 1 Tax kommer få ett perfekt race från innerboxen. Tax vill ligga bakom täten och den här Arch-avkomman är riktigt vass på speed. Känslan är att Wood Memorial kommer bli något alldeles extra i år.

Blue Grass Stakes ser ut att bli en vild tillställning! Hela fjorton hästar tar chansen att ta viktiga poöng inför Kentucky Derby, men prissumman på en miljon dollar är inte fy skam den heller. Favoriten enligt Keenelands sekretariat är 2 Vekoma till 9/5 (2,80 med decimalodds). Vekoma är en Candy Ride-avkomma undan ett Speightstown sto. Vekoma förlorade för första gången senast i Fountain of Youth efter att ha gått en mycket snabb slutkurva där han tog in mycket på täten utan att komma riktigt nära över upploppet. Nu byter man till stjärnjockeyn Javier Castellano vilket tränare George Weaver hoppas ska ge en lite bättre timing. 8 Win Win Win gick fort över upploppet i Tampa Bay Derby som trea, men det var ändå en sämre insats än vi sett tidigare. Lär ändå bli hårt betrodd under Irad Ortiz Jr.