Nyheter

Stall Vångs kvintett är högintressant

Publicerad
Catharina Vång avslutade 2022 starkt och den numera elvaåriga Wild Tobacco gjorde stallets 99:e och sista start för året, förvisso i samma lopp som stallets Jungle Dream, som för övrigt också startar på söndag, men med ett högre nummer, och genom hans seger så slog stallet föregående års siffror med liten marginal. Det nya året har startat fint och man inledde med seger i årets första lopp. Det var Day Trader som stod för den bedriften och han jagar sin andra raka seger på söndag. Förutom en kvartett med rutinerade tävlingshästar med bra segerchanser så sadlar stallet ut en lovande debutant som såg fin ut i kvalet.
qjgqg8kpgosgcdelhac
Kämpen Wild Tobacco segrade på årets sista tävlingsdag. Senast var han duktig trea. Ny seger på söndag? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Redaktionen talade med Bro Park-tränaren när hon satt på Arlanda i veckan för att bege sig till Storbritannien och ny auktion. Hon har gjort sig känd för att hitta billiga och välstammade hästar som får en andra chans på gården Ullbolsta utanför Jumkil (i Bälinge- och Uppsalatrakten). En sådan är Light Display som kvalade med järnskor bak och såg fin ut. Kvalet kan ses här. Vi tar hästarna i tur och ordning. 

V64-1

4 Light Display köpte jag för tusen pund på auktion i England. Han är liten, kompakt och väldigt framåt. ”Leo” (Leonard Rios) fick inte stopp på honom efter mål i kvalet. Jag var jättenöjd. Jag vågar inte sticka ut hakan, men jag tror inte han gör bort sig. 

V64-3 / V4-1

4 Spenzer är jättefin för dagen. Jätteglad att Kate (Alvesparr) sitter upp igen så han får dra av tre kilo. Det är ett litet fält så han får gå sitt eget lopp så får han ha Wild Tobacco i kölvattnet. 

5 Wild Tobacco var jag supernöjd med senast. Gjorde att kanonlopp på en för kort distans. Nu är det rätt förutsättningar. Hade det varit 200 meter till i söndags så tror jag att han varit först över mållinjen. Nu är det 200 meter till. Nackdelen är att det är vecka / vecka. Han är lättriden. På sin dag är han lika bra som Spenzer. Mina två har likvärdig segerchans, det är hugget som stucket, men Wild Tobacco gör täta starter om man ska vara petig. 

V64-4 / V4-2 / V3-1

3 Jungle Dream hoppade rakt in i grindarna senast och han var jättedålig ut från boxarna. De gick inte upp ordentligt. Hoppas det felet är åtgärdat och ingen skugga över hästen – han hatar att sitta bakom på rail och pullade bort sig. Han kommer gå för ledningen. Han har gått bra i amatörlopp varje gång och han är nere på ett tal så han bör kunna platsa här – det får man verkligen hoppas. 

V64-6 / V4-4 / V3-3 / LD-2

2 Day Trader blir det ett nytt test med distansen för. I våras förra året, när han testade 2100 meter första gången, var han trea. Nu är han kastrerad och är en helt annan häst. Jag har svårt att se att han inte skulle stå distansen om det inte blir ”massa kludd under resans gång”. I det loppet som han gjorde senast över 2100 meter så gled sadeln och Rebecca (Stålhandske) kunde inte hålla honom då han gick från sista till första häst. Han har tagit segerloppet jättejättebra och ser superfin ut. Jag har tagit bort sidoludden då han aldrig tränar med dem och det är lång distans nu. Jag är försiktig optimist, avslutar Catharina Vång. 

Vill du läsa mer om Catharina Vång så rekommenderas den här artikeln från 2021. Tävlingarna på söndag startar klockan 12:20. Det är sex lopp på programmet.