Nyheter

St Leger närmar sig

Publicerad
Kapplöpningssäsongen i Europa är på väg mot sitt slut. Ett tecken på det är att man i helgen rider den sista klassiska löpningen, St Leger, på Doncaster. Under torsdagen startanmäldes åtta hästar varav tre från Ballydoyle.
logicianalancrowhurs
Logician vet inte hur man förlorar och är en värdig favorit i St Leger Foto: Alan Crowhurst / Racing Post

Årets sista klassiska löpning i England ser ut att bli en riktig godbit. I år har det mäktiga Coolmore-imperiet och deras högkvarter Ballydoyle varit utsatta för ständiga attacker. Det nya är att attackerna inte bara kommit från ärkefienden Godolphin utan framförallt från kretsen kring John Gosden och särskilt då hästar ägda av Khalid Abdullah och hans Juddmonte Farms. Godolphin är frånvarande i årets St Leger, men John Gosden sadlar ut favoriten 3 Logician (e.Frankel) som just nu står i dubbla pengarna. Logician som är undan Scuffle (e.Daylami) är en sen rackare som debuterade 17 maj och då slog 18 andra maidens på Newbury. Sedan styrdes kosan till Newmarket där det blev seger i en novis till ett bottenodds. Fjärde juli gjorde Logician narr av handikapperns inledande formtal. Spelarna var med på noterna och skickade iväg Logician till 1,20. Nu spändes bågen högre och man gick till Voltigeur Stakes (Gr.2) på York och segrade enkelt som favorit. Logician kommer fräsch till det här och är en häst ingen sett botten i. Frankie Dettori borde ha en god chans att än en gång lipa åt Ballydoyle som dock kommer med en stark hand. 

Aidan O'Brien sadlar ut 5 Sir Dragonet (e.Camelot) en gång i högsta grad inblandad i Derbystriden då han startade som favorit på Epsom. Efter det förlorade han som megafavorit i en klen Grupp 3 och det buades friskt åt den insatsen. Sir Dragonet rapporteras vara i fin författning inför St Leger, men formmässigt ser han ut som en statist här. Fyra gånger pengarna är att betrakta som ett skämt, men kanske lockar den som torskat på honom till betydligt kortare odds de senaste starterna. Bäst från Ballydoyle är 2 Il Paradiso (e.Galileo) som senast var ute mot Stradivarius (e.Sea The Stars) i Lonsdale Cup på York. Il Paradiso gjorde det bra bakom världens bästa långluffare och sju gånger pengarna är ett jättevärde för each/way (vinnare och plats) spelarna. 

Segraren i St Leger får förutom evig ära även motsvarande 4,7 miljoner kronor.