Nyheter

St Leger – årets sista klassiska löpning

Publicerad
Göteborg Galopp ska avsluta säsongen på lördag och man gör det med stil – på programmet finns både Adalöpning och klassiska St Leger för de treåriga hästarna. En av de stora frågorna inför lördagens styrkeprov är om tränare Wido Neuroth ska vinna för tionde gången?
r6cv4ldytjjs9shmx5u
Lot Of Joy och Jan-Erik Neuroth vann St Leger 2021 efter en imponerande styrkeuppvisning. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Den första upplagan av Svenskt St Leger reds 1927 på Ulriksdal i Stockholm. Där fortsatte loppet att gå till 1954 då det flyttades till Åby, som då var en kombinerad trav- och galoppbana. Där reds loppet fram till banans sista lopp som gick söndagen den 3 oktober 1976. 1977 reds loppet på Jägersro Galopp och från 1978 på Täby Galopp och sedermera Bro Park. Men, 2020 var loppet, en av fem årliga klassiska löpningar, tillbaka på Västkusten och Göteborg Galopp. Tyvärr fick det flyttas tillbaka till Bro Park förra året efter ett extremt regnoväder, men låt oss hoppas att det fungerar i år. Extra viktigt är det eftersom galoppen är tillbaka på Åby då årets auktion på kvällen hålls på Åby Arena för första gången.

Inför säsongen stod Wido Neuroth på 86 klassiska segrar, men den siffran är nu 87 efter att Sea Lodge (e. Sea The Stars) segrade i Dansk Oaks under året – en prestation som saknar motstycke i den skandinaviska galopphistorien. Han har nio tränarsegrar i loppet och stallet kan ta tredje raka. De senaste två årens vinnare är Seneschal (2020) och Lot Of Joy (2021). 

Distansen är numera 2930 meter på gräset och fältet är nio hästar starkt. Wido Neuroth har två starka ston till start och de har båda en utmärkt chans. Jan-Erik Neuroth, son till Wido, har valt att rida 9 Sea Lodge, som han också lotsade till seger i Dansk Oaks. Han jagar sin tredje ryttarseger. Utöver Lot Of Joy vann han på Bokan (2015). 

–Sea Lodge har lite högre kapacitet än Roxette just nu i karriären. Hon gick bättre än vad vi tänkte oss i Norsk Derby och i Dansk Oaks gick hon väldigt bra, jag tänkte då att hon har en väldigt bra chans i St Leger. Hon har bara blivit bättre och bättre så det ska bli spännande. Det är ingen fördel för henne om det kommer mycket regn och banan blir för tung – hon har aldrig testat det förut. Det är ett frågetecken, berättar Jan-Erik Neuroth. 

Sandro De Paiva får chansen på oexponerade och talangfulla 8 Roxette

–Roxette gick senast på ett sätt som hon inte har gjort förut – hon var med där framme och speedade inte som i Derby Consolation, men håll farten hela vägen till mål. Hon gjorde ett väldigt fint löp som inte tog ut så mycket av henne, vilket är en fördel och det var en bra förberedelse till St Leger. Hon hade krafter kvar, men hon var mellan hästar så jag var inte säker att hon skulle gå fram mellan två dem. Hon är en fortsatt oerfaren häst på många områden. Våra hästar kommer absolut fräscha till loppet, fortsätter han. 

Vad betyder St Leger för dig som jockey? 

–Jag har alltid tyckt om att rida detta lopp för det blir mer taktik jämfört med sprinterlopp och det är ett lopp på hösten för de som står distans. Hästen måste vara ”fit” och bra tränad. Ju längre distansen är, desto mer krävs det i grundträning. 

Motståndarna är inga nybörjare och värst emot är nog 3 Tin Win. Han var bra i gräsdebuten senast då han var femma i Breeders’ Trophy Classic och är stark som en björn. Till outsiderskaran sällar sig främst trean i Dansk Derby, 4 Amanda, samt 5 Mojave Ghost och 6 Disraeli

Det blir en fin dag på Göteborg Galopp med stora fält. En annan höjdare är Adalöpning över 1400 meter som har samlat ett fint fält om elva kapabla ston. Där startar Stall Wido Neuroth fyraåriga 3 Miss Haven

–Miss Haven tror jag kommer att trivas på banan. Upploppet är lite längre än efter Övrevolls innersväng så jag tror det kommer att passa henne bra Jag vet inte om hon kommer att vinna, men jag tror hon kommer att göra ett bra lopp. Jag tror att hon kan förbättra sig ännu mer som femåring, avslutar Jan-Erik Neuroth. 

Ett besök på banan är ett måste denna dag. Därefter är det bara att bege sig till Åby Arena och auktionen där första utrop är klockan 18:30.