Nyheter

Spiken i fokus: Yalla Yalla spikas igen

Publicerad
För andra gången i år väljer vi att använda Yalla Yalla som spik när vi spelar V64 och han får alltså återigen stå i fokus när Bro Parks V64-jackpotomgång avgörs på söndag. Det blev lite märkligt förra gången då han bortvisades från start. Det lär inte hända den här gången.
– Startboxarma fungerar bra, säger Henrik Engblom.
titj8oixnnzdlzs9kvc
Yalla Yalla och Henrik Engblom på väg mot vinanrcirkeln. På bilden finns också Per-Anders Gråberg och Evelina Rönnlund. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Yalla Yalla är efter Barocci (som är efter avelsgiganten Deep Impact (JPN)) som i år fått fram tvåårsskanonen Maxmartin som nästan sprungit in en miljon kronor.  Hans mest framgångsrika avkomma är Careless Whisper med över två miljoner på kontot.

Eftersom vi har skrivit om honom tidigare under säsongen så rekommenderar vi förstås varmt dig som läsare att också ta del av den artikeln som du hittar här

Vi tar definitivt några saker i repris från den artikeln även här. "Yalla Yalla kommer från arabiskan och betyder ungefär "skynda, skynda". Ett otroligt fyndigt namn på en häst som dessutom lever upp till sitt namn, gång efter annan. Fyraåringen är uppfödd av tränaren själv och den snällaste hästen man kan tänka sig."

På frågan varför han valde Barocci svarade han så här: 

“– Modern Emphasis var svår att få dräktig och jag ville inte resa så långt med henne. Jag valde Barocci då han var en av de hingstar som var intressantast i närområdet. ”

“Modern Emphasis är efter topphingsten Pivotal och gjorde hela 72 starter (5-12-8) och nådde handicaptal 77 som högst. var med länge och kämpade på tävlingsbanan. Hon tävlade ofta i Ocean Racings gröna och röda dess. ” Vidare beskrev Henrik Engblom henne: 

“– Jag fick hästen i träning som fyraåring och hon var så välstammad. Däremot hade hon alla problem man kan tänka sig: Hon var skev i benen, fick knäfraktur, senskadad, blödde näsblod och det gick inte att träna henne utan vi vi fick “hacka” i dressyrtempo och sedan “breeza” i 400 meter och ändå vann hon och var placerad i många löp. Hon startade hela vägen upp till hon var elva år och hade kunnat mycket mer, men under hela hennes karriär kunde jag inte träna henne ordentligt. Förutom att hon är en otroligt snäll häst så var hon under sin karriär otroligt startsnabb – en riktig raket. Hon har fått tre avkommor, varav jag har fött upp två. Turbo födde jag upp, men han fick “en chip i kotan” och tyvärr för mycket lustgas när han genomgick en rutinoperation. Han somnade in på operationsbordet. ”

Om chansen på söndag och utvecklingen

Yalla Yalla har ett fint läge och är inte beronde av spets. Vad tror du om chanserna? 

– Han jobbade bra i dag (läs: onsdag). Han är snabb ut, men runt svängen brukar han gå av bettet. På upploppet efter att ha skiftat galopp så kommer han snabbt. En lite tyngre med fäste är ingen nackdel när det är 1200 meter. Han behöver inte gå i spets, har droppat lite i handicaptal och börjar nu komma in på ett handicap han kan vinna från. Han kommer att var där uppe och ska räknas, berättar Henrik Engblom. 

Hur tycker du att han utvecklats under säsongen? 

– Han är fortsatt likadan (snäll och rar). Han har utvecklats under säsongen, startboxarma fungerar bra och han har gjort tuffa jämna prestationer. Han har sällan gått ett dåligt lopp. avslutar tränare Engblom.

Vi tror att han vinner, även om han inte går i ledningen, och bankar in spiken på nummer ett (1) Yalla Yalla i V64-5.