Nyheter

Spiken i fokus: Umissedaspot gillar att resa till Malmö

Publicerad
Under sommaren fick Jägersro Galopp och motståndarna, spelarna och publiken stifta bekantskap med ett treårigt sto som har imponerat just på Jägersro Galopp. Hon har varit på besök tre gånger i Malmö och vunnit hur lätt som helst vid de två sista tillfällena. På söndag startar hon igen efter en mindre lyckad utflykt till Bro Park. Både vi och tränare Brian Wilson tror på bra chans.
ynstn4fl3fj5b6qo8or
Umissedaspot och ett glatt gäng i vinnarcirkeln. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Som tvååring var Umissedaspot tvåa i sin andra start, endast slagen med huvud. Det var på hemmabanan Klampenborg den 8 augusti och den lovade gott. Före henne i mål var dugliga Lady Monroe som haft handicaptal 76. I den tredje starten var hon sexa, slagen med 3,5 längder och sedan blev det ingen mer start under hennes första säsong. 

Halvdan inledning på treåårssäongen innan det klarnade

Som treåriing inledden hon säsongen redan i april och det var inga överdrivna resultat som uppnåddes på gräset i Köpenhamn i de tre första starterna. I den fjärde åkte hon till Malmö och Jägersro Galopp för första gången och det slutade med en sjätteplats och hon hade inget med täten att göra som sexa från talet 69 i en maidenlöpning över 2200 meter. Vann gjorde dock  tvåan i Norsk Derby och vinnaren av Dansk Oaks – Sea Lodge, och det var förstås ingen skam att förlora mot henne över en distans som uppenbarligen inte passade. 

Efter det blev det två starter till på hemmaplan i juli utan framgång. Ja, om vi ska vara ärliga så var det inte mycket som talade för henne när hon ånyo startade i en järnhandicap på Jägersro Galopp. Nu hade man skiftat distans och 1730 meter. Den här gången var det då helt andra kvaliteter som visades upp och segern skrevs till 8,5 längder. I starten efter var det dags för en treårshandicap över 1600 meter och nu hade hon gått från handicaptal 65 till 73. Det var inget som stoet efter Helsinki visste något om och segern skrevs till 4,5 längder. 

Efter den segern så satsade man mot Bro Park och Breeders' Trophy Consolation, men det var sannerligen inget som passade damen från handicaptalet 77 – ett tal som hon står kvar på trots misslyckandet (14:e av 14 startande).

–Så fort hon hoppade ur boxarna senast och upptäckte att det inte var “sand” så sade hon “Glöm det här”. Hon fick inget tufft lopp och Rebecca (Stålhandske) jagade inte heller på. Hon kom ur loppet sund och fräsch, berättar Brian Wilson. 

Modern tävlade med framgång 

Fadern heter Helsinki (USA) och han är tyvärr inte längre i livet. Hans överlägset bästa avkomma är Bro Park-stjärnan Espen Hill, i träning hos Madeleine Smith. Modern Orkide (e. Camacho) ägs av Umissedaspots uppfödare och ägare, Eva CS Pettersson, som en gång i tiden också ägde Helsinki under många år och också erbjöd hans avelstjänster. 

Orkide var inte tokig alls som tävlingsindivid  och som fyraåring vann hon Stig Holms Pokal 2016. Hon sprang in drygt en halv miljon och fick raden 19 starter 4-4-6 med ett maxtal på 81. Hon tränades under sin tävlingskarriär av Vanja Sandrup och har fått fyra avkommor varav två har startat. Utöver Umissedaspot är det Rocketman, som inte gjorde bort sig (19 st. 2-2-0), men som sund och frisk såldes som ridhäst efter treårssäongen (maxtal 72). De två andra är födda 2021 och 2022 så håll utkik. 

Om chanserna på söndag 

Umissedaspot har dragit ett fint spår (2) i det tolv hästar starka fältet och kommer att sitta bra på det med en gång. 

Vad tror du om chanserna, Brian? 

–Susanne (Lyseng) är lärling hos mig, har förbättrat sig mycket och rider vinnare i provinsen nästan varje vecka. Ger tre kilo av. Hon är väldigt snabb ut även om hon inte behöver gå i ledningen. Så länge det är tempo är det bra, annars får hon lösa det själv. Har fått ett bra spår, tog senaste loppet fint och jag tror vi har en bra chans, avslutar Brian Wilson. 

Vi måste erkänna att vi kommit ordentligt fel på henne vid båda segrarna och fått bita surt i äpplet. Den här gången tänker vi inte åka dit igen utan hamrar in spiken i V64-4 utan att tveka då hon är ute över 1730 meter igen.