Nyheter

Spiken i fokus: Stureplan fortsätter underhålla

Publicerad
Han har hunnit bli nio år gammal och det är så klart en respektabel ålder när man har ett jobb som tävlingshäst inom galoppsporten. Nu är det dock som så att han inte har startat fler än 23 gånger och det känns som att han har en del ogjort på banan. På söndag kommer han ut igen och har en väldigt fin segerchans. Vi tror han bjuder publiken på rafflande underhållning över en distans som han bara testat två gånger och då på gräs.
rlzjlaydwfpcci1aul0
Stureplan i vinnarcirkeln efter sin första start. Han är mer grå i dag. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Stureplan föddes 2014 och är efter den mycket dugliga och på sin tid prisvärda tyska hingsten Areion (e. Big Shuffle) som tyvärr inte lever i dag då han gick bort i november 2022. Han hann lämna bestående avtryck efter sig med 27 grupp- och 32 listedvinnare (december 2021). I Sverige har han bland annat haft framgångsrika Freestyler (bland många meriter vinnare av Dansk St Leger) och 2010 års vinnare av Norsk Derby, Go Go Gadget. Hans avkomma Zidane (gick på auktionen under namnet Dream You Can) blev dyrast på höstens svenska auktion på Åby Arena då han ropades in av championtränare Lennart Reuterskiöld Junior i kommission för 300 000 kronor. Modern heter Koko Taylor och ägs av WM Racing AB som också är uppfödare till Zidane. Bakom namnet finns Wolfram Meyer, en av delägarna i Stureplan. 

Modern heter Summernight Love och är också tyskfödd. Hon är efter Starborough (GB) och sprang in nästan 34 000 euro och tog två segrar. Hennes sista säsong, av tre, var 2006. Hon fick sitt sista föl 2017. Tyvärr kan vi inte hitta uppgifter på om hon är livet så vi utgår från det. Aktiv i aveln är hon däremot inte. 

En lovande inledning

Den vackra skimmelhingsten har hela sin karriär varit i träning hos Caroline Malmborg på Bro Park. Han är ägd av Sturekompaniet - Easy och uppfödd av Dr. St. Pfennigwerth. Talangen har alltid funnits där och han har gjort några riktigt mäktiga insatser i sin tyvärr alltför fragmentariska karriär. Han gick direkt ut och segrade i sin debut som tvååring. Gå gärna in och titta på vilka som var i det slagna fältet? Känner ni igen Seaside Song, Kashgar. handicappern Magic Johnson och det hållbara handicapstoet My Cup Of Tea

Han blev sedan fyra i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris samma år. I hans två första treårsstarter vann han lätt och förväntningarna om stora framgångar i kommande storlopp var förstås höga, inte minst då han i årets fjärde start gjorde en fin insats i Voterlöpning på Jägersro Galopp som femma, fyra längder slagen (Stricker segrade). 

Hästen med det ovanliga namnet mot Svenskt Derby

Namnet i sig är ju både häftigt och tankeväckande. Men, hur gick det egentligen till när han döptes? Om det och tankarna inför Svenskt Derby kan du läsa om här. Stureplan var onekligen, som häst och fenomen, bland de bästa PR-makare som funnits i modern tid, ja, kanske inte hästen i sig då, men kretsen omkring hästen bloggade på dåtidens, och kanske Sveriges mest populära travblogg någonsin, “Perssonbloggar.se”*, och det gav eko också inom travsporten. Inte nog med det så fick Andreas Tapia Dalbark chansen i sadeln och han var fortfarande lärling då. Till saken hör att någon lärlingslättnad kunde inte nyttjas då loppet fanns och finns med i storloppskalendern (om detta går vi inte in på närmare här). I 2017 års upplaga av Svenskt Derby så gick det dock inte som man hoppades. Stureplan blev het och lade bort för mycket krafter över den långa distansen (2400 meter). Till slut blev ekipaget sjua och först utanför pengarna (Dorcia segrade), men insatsen var ändå godkänd. 

Revansch i Derby Milen 

Även om framgångarna i Svenskt Derby uteblev så fick han revansch i "den korta upplagan" av Norsk Derby, den så kallade “Derby Milen” över 1600 meter (ett lopp som inte finns kvar utan numera heter Drømmemilen (för norskuppfödda hästar)). Han gjorde det samma dag som Peder Fredricsson och H&M All In hoppade hem EM-guldet på Nya Ullevi i Göteborg. Per-Anders Gråberg satt då i sadeln. Efter det loppet så gick det dock lite smolk i gjädjebägaren och det blev bara en misslyckad start i 7 Furlongs Challenge på hemmabanan Bro Park innan han fick ta en paus. 

Sporadiska starter efter treårssäsongen 

2018 kom han ut i april och vann direkt, men det blev också den enda starten som fyraåring. Som femåring gjorde han fem starter och vann ett lopp, men sedan blev det ett mycket långt uppehåll på nästan två år till juni 2021. Det skulle bli en härlig comeback med mycket känslor och visst vann han. Vem som satt på? Andreas Tapia Dalbark förstås och hans beskrivning av vad Stureplan betytt och betyder för honom i vinnarcirkeln var vacker poesi. 

undefined

Andreas Tapia Dalbark stod för årets segergest, åtminstone i våra ögon, när han segrade ombord på Stureplan den 2 juni 2021 på hemmabanan. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Av bara farten vann han en ny silverlöpning på Jägersro Galopp innan han blev oplacerad i en guldlöpning på hemmabanan i augusti samma år. Nytt uppehåll väntade i över ett år och 2022 års comeback och årsdebut skedde i Malmö i en ny silverlöpning (trea). Han gjorde två starter till under hösten utan att få vinna. I årsdebuten 2023 var han så nära att få vinna och dessutom ge Per-Anders Gråberg hans 2000:e seger, men han blev avslagen av Mr Kygo efter en tapper insats. 

Tränaren om söndagens start

På söndag är det dags för årets andra start och för första gången sitter en kvinnlig ryttare i sadeln när det är dags för lopp då lärlingen Angelika Berg får chansen med två kilo av. 

Det är förstås spännande att höra vad Bro Park-tränaren säger om söndagens start. 

Vad tror du om möjligheterna på söndag? 

– Han gjorde det jättebra senast med 66 kilo på ryggen. Nu får han lite viktlättnad också. Vi testade honom över 1200 meter, men det var lite för kort även om han inte gjorde det dåligt. Han är väl mer av en miler egentligen så 1600 meter är väl hans bästa distans egentligen, men på vintern på lite tyngre banor ska väl 1400 meter fungera bra, säger Caroline Malmborg.

Värst emot är kanske stallkamraten 6 Snowfoot och han ska inte underskattas. Vi har ändå tagit vårt beslut ställning och bankar in spiken på nummer ett (1) Stureplan i V64-2. Hittills i karriären så har han tagit åtta segrar och fler lär komma, den nionde troligtvis redan på söndag. 

* Tyvärr finns inte den sajten kvar. Går man in på www.perssonbloggar.se i dag så är den inte alls vad den en gång i tiden var. Däremot kan man läsa alster från samma upphovspersoner på www.trottosport.se