Nyheter

Spiken i fokus: No Short Cuts på väg att blomma ut

Publicerad
Wido Neuroth har många juveler i stallet och där finns definitivt en som kan bli nästa stora stjärna om han fortsätter att fungera i startboxmomentet. Det har tyvärr varit lite si och så med det i tävlingssammanhang, men hemma går han in varje dag utan problem. Tränarnestorn och sonen Jan-Erik Neuroth är hästmänniskor utöver det vanliga och det borgar för att de kommer att hitta rätt och sakta men säkert få bort akilleshälen.
p9ba8ghs2fihjn9ulun
No Short Cuts segrar i Derby Trial 2021 på en fin tid och i överlägsen stil. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

No Short Cuts, en hingst efter Will Take Charge (USA) är uppfödd i USA av Cobra Farm Inc. Sommaren 2020 kom han som tvååring Wido Neuroth efter att Stall Perlen köpt honom på Goffs Breeze-Up-auktion i Doncaster. Priset var respektabla 100 000 engelska pund. 

–Han hade en väldigt fin aktion på Breeze-Up-auktionen och var en väldigt snygg häst. Han visade att han hade klass som tvååring, berättar Wido Neuroth. 

Modern Gratifaction (USA) föddes 2011 och är en Scat Daddy-avkomma. Hennes mor Tally Ho Dixie (e. Dixieland Band) vann fyra lopp (16 starter) och blev i svenska pengar miljonär med 103 920 dollar intjänat. Hon såldes för 250 000 dollar som åring på en auktion i Saratooga. Hon gjorde fyra starter i sitt liv (1-1-0) och tjänade 9 525 dollar. Inga märkvärdiga siffror, men det var blodet som uppfödaren Cobra Farm Inc. ville åt och det är fullt begripligt. Det är förstås ett härligt blod att ha i stamtavlan för No Short Cuts. 

Fadern Will Take Charge (e. Unbridled's Song (USA)) har inte lyckats så där överdrivet bra i aveln, men var klart bra på tävlingsbanan. Läs mer om honom här

Tveksam start på karriären

No Short Cuts inledde karriären tveksamt den 6 augusti 2020 som tvååring. Loppet kan ses här. Han springer i orange dress, oklart varför, men troligtvis för att underlätta för referenten. Som andrahandsfavorit stötte han på ett ”hyfsat” startfält, eller vad sägs om Svenskt St Leger-vinnaren Lot Of Joy (numera på Irland), vinnande Thunderey – som efter den debuten gick och vann Amacitalöpning och Svealandlöpning på Bro Park, goda Herewegodandy och slutligen Voix D’Amie som segrade i Breeders’ Trophy Juvenile och Altamiralöpning.  Det gick inget vidare och även om han ”pep till ledningen” så verkade han inte trivas riktigt och slutade sist som femma. Det gällde i hög grad också i nästa start då han slutade sexa och sist i ett kvalificerat sällskap (Kingof Pharoas segrade). Det här med Övrevoll och hemmabanan verkar inte vara hans grej, åtminstone inte på gräset, vilket också tränaren berättar om lite längre fram i artikeln. 

Visade vad han kunde på Jägersro 

Många var säkert fundersamma på vad han egentligen kunde, men om det fanns tvivel innan boxgrindarna gick upp i första starten i Malmö så förvann de snabbt. Den 25 oktober samma år dundrade han runt ovalen och vann med sex längder. Närmast sörjande i mål? 2021 års Svenskt Oaks-vinnare Chatarina. Han kom tillbaka en gång till innan vintervilan och då vann han Skånelandslöning före Wolfof Vancouver, 2021 års vinnare av Voterlöpning och Hurricanelöpning (målfototvåa i Svenskt Derby). Trea i dessa två lopp var bekanta och hårda Pusjkin. 

– Han var otroligt bra när han vann Skånelandlöpning, säger tränare Wido Neuroth. 

Vi kan inte annat än hålla med. 

undefined

No Short Cuts vinner Skånelandlöpning 2021 närmast före Wolfof Vancouver. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp. 

Uppvisning i Svenskt Derby Trial 

Samma dag som Wolfof Vancouver och Pusjkin deltog i Voterlöpning så ställde sig No Short Cuts på startlinjen för “Trial” i stället och som han gjorde det i första starten som treåring. Jan-Erik Neuroth satt upp på stallets och ägarens Lot Of Joy och Andreas Tapia Dalbark fick återigen äran att rida. Det slutade med seger och det med tolv längder ner till tvåan på den starka tiden 2.33,3 / 2400 meter. Det var dock ytterst nära att han inte fick vara med då hans startboxlastningsogillande var väldigt tydligt. Efter den insatsen kom han att bli den stora “snackhästen” inför Svenskt Derby och han skulle komma att bli majoritetens stora derbyfavorit. 

En besvikelse som favorit 

Väl i Svenskt Derby var Jan-Erik Neuroth tillbaka i sadeln och Lot Of Joy skulle haft Andreas Tapia Dalbark ombord, men blev tyvärr struken. Det blev ett tufft lopp för favoriten och det slutade med en femteplats. Wido Neuroth berättar: 

–Det var synd det som hände i Derbyt. Banunderlaget började att bli löst och han drog på sig en patellaskada - en bakknäskada. Det kostade honom nog en bättre placering, kanske också segern. 

Han verkade dock i ordning och testade återigen i Hurricanelöpning några veckor senare där han blev fyra i mål. 

–Jag trodde vi fått ordning på honom till loppet, men han kämpade med den skadan i Hurricane också. Hade jag vetat det så hade jag inte startat honom, fortsätter Wido.  

Om man tittar i backspegeln så gjorde han, mot bakgrund av ovanstående problem, otroligt bra prestationer även om man vid en första anblick kände att han inte motsvarade förväntningarna. 

Första säsongen som äldre

Under vintern var den nyblivna fyraåringen i Tyskland och tränade då Wido Neuroth hade upprättat en filial där. De hade fina förhållanden och det gjorde honom gott. Årsdebuten skulle ske i självaste Pramms Memorial (L), men det blev inget med det efter att det strulat i den norska tullen. Han var inte ensam om att drabbas av detta olyckliga öde denna dag. 

Den 1 juli skulle han i stället gå ut i en guldhandicap, men då blev han bortvisad från start. Årsdebuten fick då bli i det stenhårda loppet Valley Chapel Memorial på derbydagen. Inför det loppet berättade Jan-Erik Neuroth för oss: 

–No Short Cuts går in varje dag ensam i startboxarna utan problem. 

Och så skulle det bli också – han kom in i boxarna och gjorde ett topplopp. 

Han gick ett kanonlopp senast på Jägersro i Valley Chapel Memorial och det var hans första start på över ett år. Prestationen var mäktig, berättar Wido Neuroth. 

En lugn hingst som vet vem han är

Det syns att No Short Cuts är en stjärna, men hur är han i vardagen? Vi har frågat Jan-Erik Neuroth. 

–Han är en cool häst, livet är bara kul och det är inga problem. Han är inte svår alls utan gör det han ska. Han är också en lugn häst som inte stressar. Han vet liksom vem han är  och har mycket självförtroende. Han är också en typisk hingst som har sina egna meningar om saker. No Short Cuts är väldigt glad i att rulla sig i spån. Får han chansen så rullar han sig direkt. 

Hur är han att rida? 

–En superfin häst att rida i träning – en gentleman. Han tar också hänsyn till ryttaren och kompenserar om någon inte är lika erfaren. Han är en väldigt smart häst, men samtidigt så har han det temperamentet som behövs, vilket då märks i startboxarna, avslutar Jan-Erik. 

Om söndag och den närmaste framtiden 

Vad tror du om chanserna på söndag? 

Jag prövar att få honom mer “fit” och därför startar jag honom i ett handicaplopp då jag inte har några andra möjligheter att få ut honom i lopp. Han har alltid gillat Jägersro och nu fått ett lopp i kroppen. Det är klart att det är ju ett handicaplopp, men jag har en god tro på det, berättar Wido Neuroth. 

Hur ser du framtiden ut för honom? 

–Han är en fantastiskt flott och bra häst, men han måste ha fäste i banan och Övrevolls gräsbana är inte rätt bana för den här hästen. Jag kommer anmälan honom till “Cupen”  om han visar att han ska dit, avslutar Wido. 

Det låter mycket spännande att få se honom i Stockholm Cup International så alla galoppälskare får hålla tummarna för att han visar vad han går för nu på söndag. Vi har lika god tro som tränaren och hamrar in spiken i V64-1 på No Short Cuts.