Nyheter

Spiken i fokus: Ninasimone är en blivande stjärna

Publicerad
Hon är döpt efter en artist som var något alldeles extra och vars låtar kommer leva i evighet – de tål att lyssnas på om och om igen. I händerna på tränare Patrick Wahl har Ninasimone startat upp sin karriär på ett mycket lovande sätt och publiken kommer tjusas av en galopphäst som redan i unga år vet vad jobbet går ut på. Efter två kanonlopp på gräset är det nu debut på Bro Parks dirttrack och även om en del av motståndarna är tuffa så tror vi på seger.
bfgwtzxfvdgxg2zposs
Efter en suverän debut var det glada miner i vinnarcirkeln. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Ninasimone är uppfödd av Stall Sigfridsson AB, det vill säga det framgångsrika uppfödarparet Tor och Helena Sigfridsson. De plockar fram den ena framgångsrika uppfödningen efter den andra. Den allra främsta (står under Tor Harry Sigfridsson) är superstoet Ascot Brass med nästan fem miljoner kronor på kontot – än så länge. 

Spännande föräldrar

Fadern är USA-födda Rio De La Plata (e. Rahy (USA)). Den trefaldiga Grupp 1-vinnaren gick tyvärr bort i år, endast 17 år gammal. Hans främsta avkomma är stoet Thais (FR). Han kom under hösten 2018  till Sverige och Christer och Mathias Schildt på Ljungstorps Stuteri med verksamhet på Sextorps slott, men tyvärr blev hans karriär i Sverige alltför kort då han under våren återvände till Frankrike i samråd med Darley på grund av medicinska skäl. Tyvärr finns det då endast två registrerade avkommor i Sverige efter honom – Ninasimone samt Busto Arsizio, där den sistnämnda är i träning hos Madeleine Smith. Båda är födda 2020. 

Modern är paret Sigfridssons välstammade och tyskfödda Royal Chapadinha (e. High Chaparal (IRE)). Hon är produktiv i aveln och har fått föl varje år sedan hennes förstfödda kom 2018. Hon heter Sweet Illusion (e. Maxios). Hon startade aldrig, men har i år fött ett föl som heter Aisha (e. Geniale) och finns kvar hemma hos Sigfridssons. 

En strålande inledning på karriären 

Tvååriga Ninasimone inleddes sin karriär i en novislöpning på Bro Parks gräsbana över 1400 meter den 28 september i år och segern skrevs till hela sex längder gentemot Jungle Vibes. Därefter var det dags för Jockeyklubbens Auktionslöpning på gräset och som hon gick då också. Visserligen vann hon inte, men hon var bara en längd slagen av Maxmartin och stod för en riktigt bra insats. 

undefined

Ninasimone och Per-Anders Gråberg vinner enkelt i debuten. Han red inte i andra starten, men är nu tillbaka i sadeln igen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Hur är hon till vardags? 

–Ninasimone är ganska tuff av sig och har bestämda åsikter. Det är mycket energi i henne och stor livsglädje. Hon äter bra och har alltid en räv bakom örat. Ja, full av energi helt enkelt, säger Patrick Wahl. 

Vad är det som gör henne så lovande och bra?

–Hon har en fantastisk exteriör och ser ut som en riktigt ”racehorse”. Hon har den där “stognistan” som ett bra sto ska ha, lite bitter och så där, fortsätter han. 

Det går inte att undvika ett litet snett leende när man hör Patrick Wahl berätta om henne. Han både har och har haft en del bra ston så han vet vad han pratar om. 

Är hon en häst som kastar av sina ryttare? 

–Det gäller att vara fastspänd hela tiden, men hon är ingen som kastar av sin ryttare. Det går dock inte att “somna in” på henne. 

Vad tror du om chanserna på söndag? Hon möter ju bland annat Jungle Vibes igen, fast nu på dirttrack.  

–Jag har stor respekt för Jungle Vibes. Han var ruggigt bra senast på en respektingivande tid och en helt annan häst på DT. För oss är DT ett oskrivet kort än så länge. Jag tror att hon hanterar det, men är lite känslig av sig med sprut och så där. Det är ett test att se hur hon hanterar det för eventuellt kommande starter. Hon är inte långsam ut, men Jungle Vibes kommer att gå i ett stenhårt tempo och det är frågan om han går att fånga in? Hanterar hon dirttrack och det inte är för kort för henne så är hon med att gör upp om segern, avslutar Patrick Wahl.

De framgångsrika och mångåriga ägarna Racemusic HB (Lena och Kenneth Staag) står bakom den här juvelen. De har varit med länge i sporten och bland annat ägt kanonen Errol, duktiga Jelly Roll och Sirhoshua Reynolds med flera. Trots att tränaren är en aning försiktig så hamrar vi in spiken på nummer ett (1) Ninasimone i V64-3. 

Just det, Nina Simone är en artist som man inte får missa om man nu mot förmodan gjort det. Klicka här och njut.