Nyheter

Spiken i fokus: Mystery Night är redan nu en riktig kanon

Publicerad
Vacker som en tavla och snabb som vinden är hon – Mystery Night. Klichéerna haglar kanske, men då får de göra det får den här blivande stjärnan kommer att målas upp i superlativer många gånger framöver för så bra är hon. På söndag är hon storfavorit att hemföra det "korta Derbyt" – Malmö Stads Pris. Numera finns det en ännu kortare variant– Derby Day Sprint över 1200 meter, men det är över 1730 meter som Stall Wido Neuroth tror att stoet gör sig som bäst och det finns goda motiv till det.
sxizxooqcwfrbr8ylwm
Mystery Night och Jan-Erik Neuroth efter segern i Voterlöpning. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Malmö Stads Pris hette Sofierolöpning fram till och med 2015, men bytte till 2016 års upplaga namn. Malmö Stads Pris var på den tiden ett lopp för de tvååriga hästarna, men så är alltså inte fallet längre. 

Segraren i Voterlöpning, Mystery Night (e. Night Of Thunder), var hur grym som helst när hon under ordinarie jockey Jan-Erik Neuroth lämnade alla i fältet utom Steinar och han är inte med på söndag utan ställer upp i Svenskt Derby där han är en av förhandsfavoriterna. Han kom dock aldrig riktigt nära och segern skrevs till en och halv längd. 

Night Of Thunder - en avelssuccé

Fadern, irländaren Night Of Thunder (e. Dubawi), segrade på Newmarket i klassiska 2000 Guineas 2014 efter ett dramatisk upplopp. Loppet rekommenderas förstås. Se det här. Tränad av Richard Hannon så nådde han stora framgångar och inför fyraårssäsongen såldes han till Godolphin Racing, men fick bli kvar hos tränare Hannon. På elva starter vann han fyra lopp, var tvåa tre gånger (bland annat i St James's Palace Stakes (Gr1) och Queen Elizabeth II Stakes (Gr1)) samt trea en gång. 

Han inleddes sin framgångsrika avelskarriär 2016 på Kildangan Stud på Irland, hem åt Darley, och kostade 30 000 euro under sin första betäckningssäsong. Då högg Ivan och Berit Sjöberg på Rävdansens Stuteri AB och betäckte deras egen Raihaana. Resultatet? Jo, ett av våra framgångsrikaste ston de senaste åren med fina framgångar, både i Sverige och Förenade Arabemiraten – Silent Night. I Sverige finns det tre registrerade avkommor efter Night O Thunder. Priset sänktes till 25 000 euro 2017 och 2018-2019 stod han uppstallad i Storbritannien på Dalham Hall Stud för 15 000 pund. De priserna är inte aktuella längre om man säger som så. 2020 återvände han till Kildangan Stud och kostar sedan 2021 75 000 euro. 

Modern efter Raven's Pass

Modern heter Zehrah (e. Raven's Pass (USA)). Hon vann inte på sex starter och kan väl inte sägas ha varit någon större stjärna med en andraplats som bäst på all-weather bana. Hon såldes som åring på Tattersalls Book 1 i oktober 2015 för 65 000 Guineas, men redan 2018 såldes hon som fölsto för 35 000 Guineas. Det relativt höga priset efter den meritlösa tävlingskarriären kan nog enbart tillskrivas den intressanta härstamningen. 

Mystery Night är hennes första avkomma och såldes för 120 000 engelska pund på Breeze Up-aktionen i Doncaster och hamnade då hos Stall Perlen och Wido Neuroth. På sex starter har hon vunnit fyra (bland annat Amacitalöpning, Becky Moss Fillies Mile och Voterlöpning) och ståtar redan nu med handicaptalet 88.  

Om chanserna på söndag

Hon var förstås storfavorit i starten efter att vinna klassiska Norsk 1000 Guineas, men det ville sig inte. Förklaringen? En muskelsträckning. Ställföreträdande tränaren och jockeyn Jan-Erik Neuroth om söndagens start I Malmö Stads Pris (GS75-1):

–Mystery Night startar vi i Malmö Stads Pris, den korta varianten, då vi inte tror hon står derbydistansen. Det är bäst för hästen och det är på pappret ett lite lättare lopp. Hon fick en muskelsträckning i Norsk 1000 Guineas senast. Går hon som hon gick i Voterlöpning och som hon kan göra samt att om allt går som det ska göra så bör hon vinna, men det är djur vi håller på med. 

Vi tvekar inte att spika och hamrar utan vidare funderingar in spiken på henne i första avdelningen. Kretsen runt den här diamanten resonerar klokt och matchar efter hennes förutsättningar, både fysiska och stamtavlemässiga. Sea Lodge får försvara färgerna i Svenskt Derby i stället. Mystery Night kommer att gå långt, riktigt långt – inom kort är hon över talet 90, det är vi säkra på.