Nyheter

Spiken i fokus: King David har bra chans i Lelles Legacy Swedish Open Mile

Publicerad
Den danskfödda hingsten King David stod för ytterligare en kanoninsats i karriären när han senast startade på huvudstadsbanan och hemförde Stockholms Stora Pris (Gr.3). Nu kommer han tillbaka för att försöka vinna Lelles Legacy Swedish Open Mile (L) och chanserna är goda på förhand. Han är en stenhård, berest hingst som är van att ständigt möta riktigt bra motståndare.
c7hqypaqwpnzdsm7eso
Gänget har samlats hos sin stjärna King David innan han ska in i vinnarcirkeln efter Stockhoms Stora Pris (Gr.3). Längst till vänster tränare Niels Petersen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

King David (e. Elusive City) är uppfödd av det danska stuteriet “Stutteri Stork ”(Pia och Henrik Stork) och inte oväntat deras överlägset mest framgångsrika uppfödning. Han föddes den 28 mars 2015 och gör nu sin femte säsong på banan. Fadern Elusive City (USA) är efter den mycket framgångsrika avelshingsten Elusive Quality (1993- 2018), men har inte nått hans höjder på långa vägar. Hans främsta tävlingsmerit var segern i Prix Morny Casinos Barriere (Gr.1) över 1200 meter 2002 och han blev fransk champion bland hingstarna och valackerna samma år. Han har lämnat tidiga och rappa avkommor, men gick tyvärr bort i en hjärtattack 2020 efter att ha lämnat fem Grupp 1-vinnare. 

Modern är irlandsfödda Jeunesse Lulu (e. Montjeu) och hon gjorde sex starter i Frankrike i regi Flemming Poulsen som då tränade där. Det blev två andraplatser som bäst och hon gick till aveln efter endast två säsonger. 2011 kom hennes första föl, Teodash (e. Teofilo), och han blev riktigt bra med 224 244 euro insprunget. Sista avkomman kom 2016 (Jeunesse Lili) och tyvärr lever hon inte längre (död 2018). 

Debuten för King David kom tidigt som tvååring, redan den 25 juni 2017 startade han för första gången och vann då sitt maidenlopp med fyra längder på Klampenborg. Därefter följde två segrar till, varav den sista i Dansk Kriterium. Han avslutade säsongen med att åka till Övrevoll och delta i Norsk Kriterium, men det gick inget vidare och han slutade femma, sju längder slagen av Queen Estoril. Noterbart är att tvåa i det loppet blev den skandinaviska superstjärnan Square De Luynes och trea 2018 års vinnare i Svenskt Derby, Nordic Defense. Vilken upplaga, alltså! En annan sak med det loppet var att han redan då visade att det här med en mjuk bana inte är hans likör. Efter det loppet gick han till vintervila. 

Fortsatt framgångsrik under treårssäsongen 

Han inledde treårssäongen på samma fina sätt som sin första säsong med tre raka segrar. Den andra kom i Jydsk Derby och därefter åkte han till Bro Park och tog hem Jockeyklubbens 2000 Guineas. Hans huvudmål för säsongen gick dock inte som det skulle, även om han var duktig tvåa i Dansk Derby efter Master Bloom (som också startar under söndagen). 

Gruppseger i Tyskland och fyra framträdanden i Stockholms Stora Pris

2019 åkte King David till Hamburg för att vara med i Grosser Preis Von Lotto (Gr.3) och det slutade med en övertygande seger. Loppet är mycket sevärt – han visar upp en grym “turn of foot” vilket är en förmåga han bemästrar till fullo om loppet rids på hans villkor. Strax dessförinnan hade han gjort sin första start i loppet han kommit att besöka sedan dess – Stockholms Stora Pris (Gr.3). Han slutade då tvåa och det skulle han även göra 2020. 2021 blev det en tredjeplats innan han nu då, i sin senaste start, tvålade till de allihopa tillsammans med ständiga följeslagaren, och den nyblivna Svenskt Derby-vinnande jockeyn, Oliver Wilson. Nåväl, King David har vid ett tre tillfällen ridits av andra jockeys, bland annat i Grupp 1-loppet Jebel Hatta på Meydan när han besökte Förenade Arabemiraten och Dubai för första gången under “karnevalen” 2022. Tre starter där slutade med en sjätteplats som bäst, men konkurrensen är också stenhård och han gjorde fina lopp där nere. King David har massor med meriter och det går att nämna många fler höjdpunkter förstås. 

Championtränare Niels Petersen tog över träningen av den bildsköne hingsten 2021 och han ser väldigt stark ut för dagen i hans regi. Vad säger Niels Petersen om honom – hur är han till vardags? 

–Han är en “frisk herre” som ska ha kontroll på de andra i stallet. Han är en klasshäst som är smart, bra att rida och som vet att han är bra. 

Hur ser du på chanserna på söndag? 

–Han har toppform för dagen och han vet som sagt om att han är bra – en klasshäst. Match Maker är en fin häst och är hästen att slå och de säger nog detsamma om vår? Han är bäst på en god till lätt bana och gillar inte om den blir mjuk. Jag tror han kan vinna igen, berättar Niels Petersen vidare.  

Han har till dags dato gjort 30 starter (13-7-3) och sprungit in 4 138 408 SEK. Just nu står han i handicaptalet 94, men har haft 96. Mme Fernande har ägt hästen sedan födseln. Han är riktigt bra på alla sätt och vi spikar i V64-2, tillika Lelles Legacy Swedish Open Mile (L).