Nyheter

Spiken i fokus: Jungle Vibes mot Dubai?

Publicerad
Jungle Vibes är en mycket lovande ung sprinter som verkar älska DT-underlaget på Bro Park. På söndag gör han årets sista start och han siktar på att ta tredje raka segern. Vinner han med tillräckligt mycket så kanske det blir Dubai World Cup Carneval på Meydan ändå?
c0d42i4i07ptzohvagy
Glada miner i vinnarcirkeln efter Jungle Vibes senaste seger. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Irlandsfödde Jungle Vibes är efter Bungle Inthejungle (e. Exceed And Excel) som är en väldigt intressant hingst om man siktar på att få en sprinter. Hans främsta merit på tävlingsbanan var segern i Cornwallis Stakes (Gr.3) som tvååring på Ascot över fem furlongs (cirka 1000 meter) och det var på den distansen han gjorde lejonparten av sina starter. Han känns prisvärd (6 500 euro) och står uppstallad på Rathasker Stud (där Duca Di Comos far, Clodovil, stod uppstallad innan han pensionerades). Här kan ni läsa mer om hans tjänster. Det ska också påpekas att Bungle Inthejungle är “sire of sires” då sonen Rumble Inthejungle står i Storbritannien på Norman Court Stud. 

Modern Sandlark (IRE) är efter Ravens Pass (USA) och även om hon inte gjorde så mycket själv på banan (två starter som tvååring) så är blodet intressant. Jungle Vibes är avlad för att vara en sprinter och det amerikanska blodet på moderns sida är väldigt lämpligt. 

Rathasker Stud är också uppfödare till Jungle Vibes som köptes av Henrik Engblom (Edgar Byrne) för 18 000 euro på Tattersalls Ireland Goresbridge Breeze Up den 19 maj i år. Äger honom numera gör Hendeliowitz, Stall Mahogny och Westerberg. Man kan lugnt säga att det finns massor med hästkunskap i den kretsen och inte minst inom ridsporten, men det får vi förhoppningsvis anledning att återkomma till i ett annat sammanhang (ett tips är att följa intervjuerna på Bro Parks bankanal). 

Gräs i början av karriären

Karriären startade den 17 augusti i en maidenlöpning över 1200 meter och han visade i de första sprången att han var snabb ut, men blev sedan generad och fick tas upp. Han såg inte ut att vara direkt lättriden och Shane Karlsson hade lite att brottas med när han, efter den tveksamma inledningen, gick upp och satte tryck på ledande Miss Mehmas (tvåa i loppet). Vann gjorde stallkamraten till Miss Mehmas, Whiskey Sour. Han föll tillbaka över upploppet och tränare Engblom hade lite att fundera på. I den andra starten, den 11 september, så gick han upp till 1600 meter i distans. Efter en allmänt stökig start gick han till ledningen, men tappade initiativet sista biten och förlorade mot Pembroke. Han såg då helt klar ut 100 meter kvar. I den tredje starten gick han ut över 1400 meter och det var den tredje grässtarten på raken. Han var återigen snabb ut, men fick ge sig mot Ninasimone. Henrik Engblom var tydlig med att han stördes lite i munnen, men arbetade på en lösning, så som han alltid gör. Efter två raka andraplatser så var det då dags att äntra dirttracken. 

Pang, spets och slut!

Det var sidoludd på den 5 oktober när gick han ut över 1200 meter. Antagonisten från debutloppet, Miss Mehmas, stod för det huvudsakliga motståndet. Visst försökte hon svara ut honom från start, men var chanslös och blev lämnad med 9,5 längder. I den senaste starten, den 30 oktober, gick han upp till 1400 meter och nu fick han och Shane Karlsson, som suttit i sadeln varje gång, revansch på Ninasimone och segern skrevs till fem längder efter att återigen ha dirigerat fältet från spets. 

undefined

Shane Karlsson har varit den ständiga partnern till Jungle Vibes och de har nu två raka tillsammans. Här vid seger den senaste segern. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Om vardagen och framtiden

Hur är han till vardags?

 Han är ganska okomplicerad. En liten häst och vi brukar inte gå snabbt så ofta med honom för när han går “så går han”, säger tränaren Henrik Engblom. 

Vad säger du om framtiden? 

– Det är en häst med mycket fartresurser, sedan får vi se hur det blir när han är tre år och han får möta tuffare konkurrens. Jag tycker om när hästarna utvecklar sig och blir bättre och bättre, speciellt en sprinter behöver ha lite tid. Ja, han kan bli en bra dirttracksprinter i vart fall. 

Han fortsätter:

– I början trodde jag han skulle ha gräs, men på det sättet han löper så är dirttracken en fördel. Det har varit bra i utvecklingssyfte att gå på gräset. Han kanske mognar och blir lättare att kontrollera när han löper så vi kanske kommer tillbaka på gräset. Jag tog upp honom på distans och 1600 meter för att lära honom löpa, och jag tror det har hjälpt honom att veta att han ska gå hela vägen.

I torsdags kom beskedet att han inte accepterades till Dubai World Cup Festival, men det var ju å andra sidan kanske inte jätteoväntat. Hoppet är dock inte ut och om han kan visa handicaptal 84 på söndag (står nu i 79) så kan det bli en tur till varmare breddgrader. Vad siktar ni annars på nästa år? 

–Han är med i Derby Day Sprint (Derbyserien) och så siktar vi på Rosengårdlöpning.

Det sistnämnda är en öppen sprinterlöpning för treåringarna som går på hösten på Jägersro Galopp. 

Chansen på söndag

På söndag står han väldigt bra inne i en 2-årslöpning över 1200 meter DT och han kommer att bli ett anlitat singelstreck, trots att det på startlinjen finns en annan lovande häst i Fort Dodge. Nämnas ska också att duktiga Miss Mehmas åter är med i samma lopp som Jungle Vibes. Vad tror du? 

 – Jungle Vibes matchas för en eventuell start i UAE 2000 Guineas Trial den 11 januari på Meydan och behöver det här loppet i kroppen. Han har inte gjort så där jättemycket sedan senast, men känns fin och på sin kapacitet borde det räcka långt om inte banan är extrem åt något håll. Han står bra till, avslutar Henrik Engblom. 

Vi tror att han vinner och hamrar in spiken på nummer fyra (4) Jungle Vibes i V64-2.