Nyheter

Spiken i fokus: Im A Dragon har utvecklats kraftigt

Publicerad
Han är lovande, startsnabb och står bäst till i loppet. Im A Dragon ska nu göra sin femte start på söndag. Han kommer att bli mycket hårt betrodd, ja, troligtvis dagens mest streckade häst. Tränaren tror på honom och det gör också jockeyn, Per-Anders Gråberg, som kan få en flygande start på årets första tävlingsdag i jakten på 2000 segrar.
fqiecse3bz4vwcdi0is
Många glada miner och en cool Im A Dragon i vinnarcirkeln efter livets första seger. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Tränare Sandra Brolin huserar på Bro Park och har minskat en del på antal hästar på sistone, men de tre hästar som i skrivande stund finns på träningslistan är alla bra starthästar (Fast And Free, Gazelle och Im A Dragon) och året kan inledas på bästa sätt då både vår spik och evighetsmaskinen Fast And Free kommer ut. 

Im A Dragon är uppfödd på Irland. Modern heter Immaterial (GB), vars far är fina Mayson, och hon startade aldrig (notera att du ska titta på stoet som föddes 2017 om du tänkt detaljstudera henne). Han är hennes enda registrerade avkomma. Fadern är Dragon Pulse (e. Kyllachy), vinnare av både Futurity Stakes och National Stakes. Han har tjänstgjort länge och står uppstallad på Irish National Stud. Är man intresserad av att använda honom så kan man läsa mer här.

Im A Dragon ägs av Lisbeth Bolin, tränare Sandra Brolin och Bernt Sahlberg. 

Hur kom ni över honom? 

 Vi köpte honom innan han skulle åka till Breeze Up-auktionen (Arqana). Sedan var han kvar på Irland ett par veckor. Han hade gått i “pretraining” så han var i gång när han kom, berättar delägaren Lisbeth Bolin. 

Hon fortsätter:

– Jag tittade på att “pappan” var Dragon Pulse och det tyckte jag var kul då vi kände igen honom efter att ha haft Heavenly Pulse. Han kom som hingst, kvalade som hingst och gjorde sitt första lopp som hingst. Han var aldrig besvärlig som hingst, men vi valde att kastrera och då fick han också sex veckors vila och sedan köra i gång igen. 

Hur är han som häst?

– Han är en ordentlig och enkel häst – det är inget märkvärdig med honom utan han gör det han ska. Han går in i startboxarna och springer av ordentligt. Det har inte varit något annat om man säger så. Han hälsar och uppför sig alltid.

Har växt mer och mer efter kastration 

Efter ett fint kval på gräset så var debuten inte den bästa över 1400 meter på samma underlag. Han kom då sist och var stort slagen, men man ska komma ihåg att med i loppet var lovande Ninasimone (segrade) och Jungle Vibes (tvåa). Efter den starten så kastrerades han och efter det har det rullat på mycket bättre och i de två decemberstarterna har nog de flesta som gillar galopp sett att här finns det något att bygga på inför treårssäsongen – näst senast var han tvåa (11/12) och senast tog han en lätt seger från ledningen (18/12) och då gick de andra “kvarten” (400) på snabba 23,9. Det såg mycket bra ut. 

Hur ser framtiden ut? 

– Skulle han vinna nu så finns det inga lopp innan våren. Han är inte anmäld i några storlopp, säger Lisbeth Bolin. 

Det finns dock ett intressant lopp på hösten för importer och det är Rosengårdslöpning. Det låter på henne som att det skulle kunna vara något, men det är långt dit. 

Har bra chans på söndag

Som berättades i ingressen så finns det stor tro på Im A Dragon från tränaren Sandra Brolin, som är på en välförtjänt semester, men också från jockeyn Per-Anders Gråberg, som dessutom fått lov att vikariera som tränare under veckan. Här hittar du hans tankar inför söndagen.   

Kommer andra raka segern nu på söndag? 

– Det ser bra ut och 1600 meter borde inte vara några problem. Jag är på semester men “P-A” tränar honom i veckan. Det borde vara en bra vinstchans, hälsar Sandra Brolin. 

Vad tror Lisbeth Bolin om chanserna?

– Vi får väl se hur långt han räcker, de vet man ju aldrig när de är så unga. När han var tvåa gick han på en väldigt bra tid, avslutar hon. 

Han är visserligen straffad med tre kilo för segern, men står riktigt bra till ändå. Vi tar tydlig ställning och hamrar in spiken på nummer två (2) Im A Dragon i V64-1.