Nyheter

Spiken i fokus: El Pepino avslutar säsongen som han inledde den

Publicerad
Han är en häst för framtiden och det känns som att här kan det bli riktigt kul för El Pepino, ägarna och tränaren Francisco Castro nästa år. Han har blodet för att bli en riktigt bra stayer på gräset, ja, troligtvis blir han fortsatt intressant på dirttrack också – underlaget som han inlett sin karriär på. Frågan är om han avslutar säsongen som han började, det vill säga med seger?
gqbrt5g8cpvf8plpqjg
El Pepino under David P. Sanchez på väg mot vinnarcirkeln. Längst till höger en strålande nöjd tränare. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Irlandsfödde El Pepino , inropad för 23 000 pund på Goffs av tränaren Francisco Castro, är efter den fina hingsten The Gurkha (e. Galileo), som stallades upp som Coolmore-hingst efter karriären, men tyvärr fick avsluta den karriären efter 2021 års betäckningssäsong. Han har fått en ny och andra chans på Roveagh Lodge Stud i grevskapet Galway, Irland. Han startade aldrig som tvååring, men visade som treåring att han var en synnerligen bra tävlingshäst och segern i Sussex Stakes (Gr.1) visade upp en speed som var utöver det vanliga. Han vann också Poule d'Essai des Poulains (Gr.1), vilket är den franska motsvarigheten till 2000 Guineas. Den som är intresserad av hans tjänster får betala 3 500 euro, vilket får anses mycket prisvärt. Kontaktuppgifter här

Modern Travel (e. Street Cry) har bland annat lämnat en bra häst i Global Storm (e. Night Of Thunder) som i regi Charlie Appleby bland annat segrat över lång distans på Meydans gräsbana. I sadeln då satt William Buick. 

–Bland hans syskon är de flesta bra på 2400 meter och plus. Framförallt på gräs och det är de förväntningar vi har i stallet på nästa säsong. Vi ska sikta mot gräset och han får göra några starter på lång distans, berättar Francisco Castro. 

Gurkan var allvarligt sjuk och överlevde döden

El Pepino betyder just “Gurkan” i bestämd form på spanska, och han vet hur man kämpar. Inför starten i Svenskt Derby skrevs den här artikeln av journalisten Anders Engman och den ger en målande beskrivning av Nils-Otto Bernerups och Mac Racings springares strid mot döden. I Svenskt Derby var han först utanför pengarna, det vill säga sjua, men kämpade på fint från ett svårt utgångsläge på en tuff bana. Och som skrivet, han hade kommit tillbaka från en tuffare kamp än så. 

Vad är mest utmärkande med honom? 

–Han har en väldigt fin exteriör. Han startade inte som tvååring och tränade inte heller så mycket som tvååring för han hade så mycket problem, men han har inga problem just nu, fortsätter Francisco Castro.

Om chansen på söndag

Faktum är att El Pepino bara har startat åtta gånger (1-2-1) och han har många starter kvar i kroppen. Det känns som att han knappt har börjat och så är det nog också nu när treårssäsongen går mot sitt slut. 

Hur ser du på chansen på söndag? 

–El Pepino var jag ändå nöjd med senast. Det var för kort distans. Han är på rätt distans nu och har en väldigt god chans här, avslutar Francisco Castro. 

Vi tror att han vinner igen, det vill säga att han avslutar som han inledde sin säsong (och sin karriär). Vi hamrar in spiken på nummer tio (10) El Pepino i V64-5.