Nyheter

Spiken i fokus: Eagle Eye har vinnarskalle och talang

Publicerad
Han inledde karriären med att slå av dem alla på hemmabanan Jägersro Galopp och redan då kunde man ana att här är det något speciellt på gång då han löpte väldigt moget. Några funderingar på att inte gå i sprutet, mitt bland många hästar eller leta luckor och ta sig fram fanns inte, men å andra sidan är alla hästar som startar för championtränare Lennart Reuterskiöld Junior väldigt väl skolade så det var inte direkt överraskande. Det var trots den vetskapen ändå lite mer än vad man förväntar sig av en debutant som direkt visade att han vet vad han är född till.
aualiuyrhgr87fsf8tg
Glada miner i vinnarcirkeln efter seger i Vinterfavoritternes Ærespræmie på Klampenborg 2022. Foto: Burt Seeger

Danskfödda Eagle Eye, uppfödd av Joca Stable, är efter blåblodiga hingsten Gleneagles (e. Galileo), femfaldig Grupp 1-vinnare vilket inkluderar två klassiska segrar då han hemförde både engelska- och irländska 2000 Guineas. Dåvarande tränaren Aidan P O´Brien berättade efter 2000 Guineas i maj att han alltid vetat att han en “miler", vilket var en distans han växlade upp till som treåring (som tvååring gick han väldigt bra också och samtliga lopp gick då över “7 furlongs”). Karriären avslutades med ett test på dirttrack och det var inte vilket test som helst utan det var i Breeders' Cup Classic 2015 – året då American Pharoah segrade. Han slutade tyvärr sist och något bevis på att han också gick på dirttrack kom aldrig, men det verkar inte Eagle Eye bry sig om. Gleneagles var en lysande hingst på banorna och har fortsatt sin karriär som avelshingst med framgång. Han står uppstallad på Coolmore (Irland) och är man intresserad av hans tjänster kan man börja här

Anaboda var ett riktigt bra sto

Modern till Eagle Eye heter Anaboda (e. Duke Of Marmalade) och var i träning hos Sören Jensen. Hon var sannerligen ett fint tillskott till stoeliten i Skandinavien. Med två klassiska segrar skrev hon in sig i historieböckerna för all framtid. Det började med Mowerinaløb 2013 vilket samma år följdes upp med Norsk Oaks. Hon nådde också två tredjeplaceringar i Listedlopp och tävlade under fyra säsonger. På kontot blev det nästan en miljon SEK och maxhandicaptalet var hela 87. Eagle Eye är hennes tredje avkomma av fyra och än så länge klart mest framgångsrik. 

Löphuvud och karaktär 

Eagle Eye inledde tävlingskarriären den 10 augusti över 1600 meter i år och som nämndes i ingressen så uppträdde han moget, ja, eller till och med väldigt moget. Han hade inga problem med varken sprut eller att gå i luckor och han verkade redan då veta exakt var mållinjen var belägen då han när luckan kom lyckades slå av stallkamraten och favoriten Beckham. 

I det andra loppet var det dags att flyga högt då man gick ut i Dansk Kriterium över 1400 meter på gräset och förlorade han mot årets tvååring på Klampenborg, King Ferdinand. Han var dock inte sugen alls på att förlora och jagade vinnaren frenetiskt upploppet ner. Revanschen skulle dock komma. 

Karriärens tredje lopp var Vinterfavoritternes Ærespræmie på Klampenborg och nu gick man tillbaka till 1600 meter. Han såg inte ut som en vinnare när fältet svängde in på upploppet, men det var en synvilla. Han tog tag i bettet och efter att ridande Jacob Johansen, som suttit upp vid samtliga tillfällen och gjort ett strålande jobb med Eagle Eye, lyckades få honom att tänka och springa rakt längst ut vid railen så sluggade han sig förbi till seger. King Ferdinand blev femma och revanschen var ett faktum. Tvåa var ytterst lovande Slava Ukraini som inte hann i kapp efter en lite sämre start. 

–Han var väldigt loj i dag, vi var lite oroliga – antingen är han sjuk eller så har han lärt sig. Jacob sade att han var ”off the bit” (av bettet) hela vägen, men han gör det på en klasshästs vis. Är allt okej så får han pröva Svenskt Kriterium. Sedan kommer vi nog tillbaka nästa år till ”Guineas” och ”Derbyt. Han har gjort det vi har bett honom om hela tiden. Riktigt kul är det, berättade Lennart Reuterskiöld Junior i segerintervjun.  

Airborne Racing äger Eagle Eye, som verkligen visade på löphuvud och karaktär när han vann detta fina lopp, och de lyckades med ägarbedriften att vinna två “Vinterfavoriter” på en helg då man på söndagen vann den svenska upplagan på Bro Park med Got A Lot (Sören Jensen tränar). 

Bra chans i Svenskt Kriterium 

På söndag är det en ny stor uppgift för unge Eagle Eye när Appel Au Maitre Svenskt Kriterium över 1730 meter ska avgöras på hemmaplan. Han har visat att fungerar på både dirttrack och gräs än så länge och även om det ser lite tajt ut på förhand, inte minst mot stallkamraten Spinwell och Wido Neuroth-tränade Master Zone, så måste han ha bra chans, anser vi. Antagonisten Beckham (som också var med i Dansk Kriterium och blev tia där) står också på startlinjen och vi förstår att Lennart Reuterskiöld Junior har svårt att sia om vem som är först. 

–Det är tre jättefina hästar. Spinwell har gjort alltid rätt, vunnit två. Beckham har inte riktigt fått det att stämma, men jag tycker han var okej senast även om han inte fick något bra lopp, tycker jag. Eagle Eye kommer ju från vinst i Danmark. Han tränar här och har vunnit här så det är tre bra chanser. Det är svårt att skilja dem, det är bara att titta på handicapen, det skiljer ett kilo mellan dem (Eagle Eye och Spinwell) och det är inte säkert att han har rätt, avslutar Lennart Reuterskiöld Junior. 

Vi tror på vår idé Eagle Eye och hans vinnarskalle, tävlingsinstinkt och talang och hamrar in spiken på nummer åtta (8) Eagle Eye i V64-6.