Nyheter

Spiken i fokus: Duca Di Como på jakt efter fjärde raka segern i Nickes

Publicerad
Den Cathrine Erichsen-tränade skimmeln är en attraktion av rang på våra breddgrader och på söndag är det så dags att försöka vinna fjärde raka titeln i det anrika Nickes Minneslöpning (L). Loppet går över dirttrack och är faktiskt det enda loppet på det underlaget den här dagen. Loppet är namngett efter fantastiska Nicke – Täbyprofilen som segrade i 24 av karriärens 69 starter, med bland annat seger i Stockholms Stora Pris och inte minst så vann han Stockholm Cup International 2 gånger!
fc9enddc2hnuodmgqoq
Duca Di Como och följeslagaren Elione Chaves vinner fjärde raka segern i Nickes Minneslöpning (L) 2021. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Artikeln ska ju inte handla om Nicke själv, men det går inte att komma ifrån att hingsten efter Moderne (FR) charmade galoppfolket tillsammans med sin karismatiske tränare John Huber – men, det räckte inte med det, han gav eko även utanför sporten och hans enkla, men på ett sätt geniala namn, fanns på många tungor runt om i Skandinavien. “Nicke, Nicke, Nicke…,”, berättade Täbys legendariska referent, Jan-Inge Olsson över målgång när han på det allra värdigaste sättet av dem alla avrundade en härlig karriär med att vinna självaste Stockholm Cup International för andra gången! Här kan ni se loppet och allt runtomkring. Ett måste! Notera att på den tiden fanns det inget krav på att nämna numret före hästnamnet när man refererade (vilket i många stora galoppländer är det normala).

Nicke får vi säkert tillfälle att återkomma till, men där har ni bakgrunden till varför detta härliga medeldistanslopp över 1600 meter på Stockholm Cup-dagen heter som det heter. 

En av våra allra bästa någonsin 

Duca Di Como (IRE) är en hingst efter den vackra Danehill-hingsten Clodovil (IRE) som pensionerades från Rathasker Stud inför säsongen 2022. Hans främsta avkomma är Gregorian som nu står på samma stuteri som avelshingst. Här kan ni läsa mer om hans tjänster. 

Modern är USA-födda Quality Love (e. Elusive Quality) och det är ingen överdrift att säga att Duca Di Como är hennes bästa avkomma. Via “Doyle Racing” köptes han för 42 000 euro och han fick bland annat en utmärkelse som European Horse of the Year i maj 2022. Uppfödare är Crone Stud Farms Ltd på Irland och äger gör Stall Como. 

Han har vunnit 19 av sina 32 starter och sprungit in över 5,5 miljoner. Han har ståtat med handicaptalet 96 (aktuellt 95). I många av segrarna har det varit ren uppvisning till publikens stora förtjusning. Som treåring tog han en klassisk seger i Norsk 2000 Guineas och visst har han vunnit en del lopp på gräset, bland annat Polar Cup (L) hela tre (!) gånger och Lelles Legacy Swedish Open Mile (L) – bland andra. 

Men, det är på dirttrack vi måste säga att han är som allra bäst, och då ska man veta att han är oerhört bra på gräset också. Han har inte bara vunnit Nickes Minneslöpning (L) tre gånger utan också Pramms Memorial (L) lika många gånger. Uppvisningen som treåring i Misha Kahns Minneslöpning över just 1600 meter på Bro Park minns man än i dag. 

En träningsnarkoman som har en bra chans på söndag

Hans tränare är Cathrine Erichsen är en oerhört rutinerad tränare som vet vad hon gör. Hennes långa och framgångsrika karriär får vi återkomma till en annan gång, men att hon tillhör den skandinaviska tränareliten har inte undgått någon. Här berättar hon lite mer om sig själv och stallet inför den norska derbydagen.

Hur är Duca Di Como till vardags? 

–Han är en träningsnarkoman, men är en sådan typ att jag så långt som möjligt har kvinnliga ryttare på honom. Nora (Hagelund-Holm) är väldigt duktig med honom i vardagen och rider honom i träning. Han har vunnit lopp med flera ryttare i lopp. När han är för snäll och tillgiven, då mår han inte bra. Han var sjuk hela tiden nere i Dubai – han fixade inte klimatet och när han kom hem var han slapp, säger Cathrine Erichsen. 

I hans senaste lopp, Polar Cup (L), så gick det inte så bra. Vad är förklaringen? 

–Duca Di Como hade lite problem med en hovböld i tån som vi fått jobba med. I fredags var (Elione) Chaves här och jobbade honom. Han var nöjd och han skiftade ben naturligt. Innan Polar Cup senast hade han på tisdagen jobbat bra, men var inte samma häst i loppet som i träningsjobbet, berättade Chaves. Han "skiftade ben" fem, sex gånger bara på bortre långsidan. Vi fick använda lite tid att komma på vad det var som besvärade honom. Det var en liten spricka på ena hoven. Vi fick ta av honom skon och lägga på omslag. Veterinären var nöjd och "Duca" var nöjd. Han är väldigt "competetive" och var väldigt ledsen efter sitt senaste lopp, fortsätter hon. 

Förstår han att det gick dåligt?`

–Ja, ja, han har full koll på vad han gör, säger hon. 

Vad tror du om chanserna att ta fjärde raka? 

–Chaves är rätt optimistisk och nöjd. Duca Di Como gillar Bro Park. När han gick Valley Chapel Memorial på Jägersro Galopp så var det en väldigt tuff bana och 1730 meter på en tung DT-bana var tufft. Nu är det 1600 meter och han gick väldigt bra i fjol och verkar gilla snabba underlag. Han är “vet-checkad”, äter sin mat och jag är nöjd med spåret för honom. Det ser bra ut och han får pröva, avslutar Cathrine Erichsen.

Vi tvekar inte och tror att han är tillbaka i gammalt gott slag – vi spikar direkt i GS75-1!