Nyheter

Spiken i fokus: Alvena Sadi blir alltmer rutinerad

Publicerad
Hon har fyllt fem år när startgrindarna öppnas på söndag, tillika nyårsdagen, och är fortfarande ytterst sparsamt startad. Med tanke på den prestation hon gjorde i slutet av september när hon testade blinkers första gången och kom ut i ny regi efter uppehåll så ser det ut att finnas en hel del kunnande. Vi tror hårt på att hon och Angelika Berg tar spets och stannar där in i mål.
eu01g5cnlbdj5xv0voc
Alvena Sadi och Martin Rodriguez närmast pulvriserade motståndet vid segern den 28 september. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Alvena Sadi är uppfödd på Alvena Gård (AB) och deras klart bästa uppfödning är hingsten Kashgar (maxhandicaptal 92 och över 1,5 miljoner insprunget). Han var en riktigt topphäst över 1200-1600 meter och känd för sina avslutningar i loppen. Han segrade bland annat i SM för sprinters 2018. Han har faktiskt fått en avkomma 2022. Det är mycket begärt att Alvena Sadi, som ägs av tränare Maria Sandh och Luis Alberto Cisneros. ska nå upp till de höjderna, men oskrivet är nog bäst. Hon har nämligen bara startar sex gånger och det finns en del utveckling kvar. 

Far till Alvena Sadi är Birdstone-hingsten Swipe (USA) som finns på Rävdansen Stuteri. Swipe har bland annat lämnat superstoet Iron Butterfly och stentuffa Saigon, som hade en lysande treårssäsong 2022. Mor är My Dream (e. Kheleyf (USA)) och hon segrade en gång i karriären (21 starter) och nådde handicaptalet 70 som högst. I aveln har My Dream, uppfödd och tidigare ägd av Alvena Gård AB, numera ägd av Marlene Ekelund, lämnat två avkommor och hon verkar förstå det här med att nedärva bra egenskaper för både Alvena Tudor, i träning hos Madeleine Smith, och Alvena Sadi har segrat.  

En trevande start på karriären innan hon bombade hem en seger

Hon inledde karriären hos Bro Parks ständige champion, Patrick Wahl, och för honom gjorde hon en start som treåring och en som fyraåring med två femteplatser som följd. Efter det blev det ett uppehåll och den 28 september 2022 kom stoet ut i en järnlöpning där hon stod riktigt dåligt till med handicaptal 55. Blinkers satt på och hon hade slickat såren efter karriärens tveksamma inledning. Normalt startsnabba Cece Amazing, som banans David Crona i tipsgenomgången nästan lovade inte kunde missa spets, hade sämre chans på den än någon som drar mot seriefiguren Lucky Luke och Alvena Sadi satt omedelbart i spets och därifrån reglerade hon fältet under Martin Rodriguez. Spelarna var inte med på noterna alls och hon gav på ATG:s totalisator över 26 gånger insatsen på vinnarspelet.  

Efter det segerloppet har det gått trögare, men det kanske inte är så konstigt för hon fick 15 kilo i handicaptalshöjning. Det är en höjning som kan ta lite tid att anpassa sig till och det ser nu ut som att hon gjort det. 

Om chansen på söndag

Kan det bli en ny seger nu på söndag? 

– Hon gjorde det bättre senast – det var ett steg framåt. Hon står ganska bra till med lärlingslättnad och Angelika (Berg) är duktig som fick av några kilo. Hon har ett bra spår och är nu nere på ett handicaptal där hon ska vara. Det är en hyfsad chans, tycker jag, avslutar Maria Sandh.  

Vi tar ställning och bankar in spiken på nummer två (2) Alvena Sadi i V64-2. Stoet står riktigt fint till för seger.