Nyheter

Spårlottningen klar till Derbyt - Vi spanar in favoriten

Publicerad
Som i så många andra storlöp lottas spåren till Derbyt manuellt i en särskild ceremoni. Anrika företaget Weatherbys sköter normalt lottningen till Engelska kapplöpningar och råkade felaktigt lotta Derby vilket ställde till viss förvirring.
RP_ID0034780
Sir Dragonet har blått blod i ådrorna Foto: E Whitaker / Racing Post

Efter en viss förvirring kunde man dock konstatera att den felaktiga lottningen inte haft någon större påverkan på vadhållningen inför Derbyt. Lottningen kunde äga rum som vanligt och så här ser det ut med startboxen inom parentes.

1 Anthony Van Dyck (7)

2 Bangkok (12)

3 Broome (6)

4 Circus Maximus (5)

5 Hiroshima (3)

6 Humanitarian (9)

7Japan (11)

8 Line Of Duty (1)

9 Madhmoon (6)

10 Norway (10)

11 Sir Dragonet (13)

12 Sovereign (4)

13 Telecaster (2)

Boxar med lågt nummer anses allmänt vara missgynnade i Derbyt och särskilt dåligt har det historiskt sett gått för box nummer 2. Mer än halva fältet, sju av 13, tränas av Aidan O'Brien som särskilt sadlar ut favoriten Sir Dragonet (e.Camelot) som står i 3,5 gånger pengarna hos engelska bookmakers.

Sir Dragonet är efter Camelot (e.Montjeu) som själv segrade i både Epsom Derby och Irländskt Derby. Farfar Montjeu (e.Sadler's Wells) var en avelsgigant som själv segrade i Franskt och Irländskt Derby. Inom galoppvärlden skall man korsa det bästa med det bästa och hoppas på det bästa. Det gyllene fädernet är i Sir Dragonets fall korsat med ett exceptionellt möderne. Sir Dragonet är undan Sparrow (e.Oasis Dream) som kanske själv inte glänste på banan. Sparrow är dock undan All Too Beautiful (e.Sadler's Wells) som är undan ingen annan än Urban Sea (e.Miswaki) världens genom tidernas bästa avelssto. All Too Beautiful har syskon som Sea The Stars (e.Cape Cross), Galileo (e.Sadler's Wells) vilka båda segrade i Derbyt och har fantastiska avelskarriärer. Alla stjärnor pekar på att Sir Dragonet kommer vara inblandad i segerstriden nu på lördag. Oavsett seger eller förlust går han ändå en avelskarriär till mötes. Blåare blod är svårt att hitta.