Nyheter

SM-dagen – något man inte får missa

Publicerad
På söndag är det dags för Svensk Galopps riktiga nationaldag, SM-dagen. Det här har genom åren blivit en institution och en kamp, inte bara om ära och höga prispengar, utan också om de omåttligt populära hederspriserna i form av en väldigt stor och speciell dalahäst. SM har sedan 1984 inte handlat om något uttalat stöd för svenskuppfödda hästar. Det är ett erkännande av att det finns ett behov och en vilja att en gång om året kora den bäste svenskuppfödde hästen inom ett antal kategorier.
bgijk1pawx8v9uxhxjx
Espen Hill finns med i SM Classic som har 125 000 kronor till vinnaren. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Visst har det funnits tider då SM-dagen varit marginaliserad och då hästar med formtal under 80 tillhört favoriterna. Dagens startlistor visar på någonting annat. Att vinna SM är inte att man är “best of the rest”, utan visar snarare på att man tillhör den yppersta eliten i Skandinavien och väl står sig mot importerna.

I SM Classic, med 125 000 kronor till segraren är till exempel Espen Hill startanmäld. Den av Katarina Jacobson uppfödda valacken har gått från klarhet till klarhet i sin tränare och jockey Madeleine Smiths omvårdnad. Espen Hill var lysande redan som treåring och krönte sin fantastiska säsong med seger i St Leger. Efter en sen årsdebut blev det direkt seger i SM Classic och sedan styrdes stegen mot Stockholm Cup International (grupp 3) där Espen Hill blev tvåa! Det här är helt klart en av Bro Parks mest populära hästar, en brygga mellan gammalt och nytt. Han tränas fortfarande på Angarn, Täby Galopps gamla tränings-anläggning, och segern i SM slöt helt klart en cirkel. Vän av ordning kanske undrar om det är spel mot ett mål? Knappast, motståndare som Freestyler och Master Bloom är inga man städar av med lätthet över längre distanser.

SM Sprinters har ett gäng hästar runt 90 i formtal i startboxarna och den här löpningen ligger inte långt efter Bro Park Sprint Championship (L), eller vad sägs om hästar som Mountain, Everest Voice, Ramone och superstoet Silent Night. Silent Night gör comeback på svensk mark efter två fina insatser i Dubai under vintern. Silent Night tränas av Patrick Wahl på Bro Park, en tränare som länge förknippats med svensk-uppfödda hästar.

– Ja, det var helt klart ett signum för mig som jag tyvärr fått dras lite med. Det är inte så att jag bara vill träna svenskuppfödda. Nu har jag många kunder i den kategorin och då blir det så. SM-dagen är helt klart en viktig dag, det blir lite av ett “landskapsmöte” och då vill man vara med. Jag har haft förmånen att ha framgångar den här dagen och det är alltid kul att sadla ut en häst som Silent Night. Hon var bra i Dubai och var inte långt efter hästar som gått vidare till Grade 1 i USA. Formen från Dubai är alltså ingen bluff. Hon drabbades tyvärr av klimatet när hon kom hem. Hon satte lång vinterpäls och gick under isen helt. Det är först nu som hon är sitt rätta jag igen. Hon går alltid bra efter vila, men årets huvuduppgift är Lanwades på Cup-dagen och sedan siktar vi mot Dubai igen, berättar Patrick Wahl.

För tvååringarna lever fortfarande hoppet om nästa säsongs stundande derbyseger. Då är SM för tvååriga hästar förstås en milstolpe på vägen. Det bjuds på ett fullt fält och en helgardering behöver inte vara fel då ingen ser chanslös ut på förhand.

Förutom SM för våra fyrbenta vänner arrangeras också SM för amatörryttare. Sverige är ett av de ledande länderna för just amatörryttare och har så varit under en längre tid. Amatörsporten i Sverige är stark och dagens tio ryttare visar att det är tjejerna som dominerar.

Det rids även några andra riktigt fina kapplöpningar den här dagen. Amacita för tvååriga ston är alltid en av årets höjdpunkter, men får kanske stå lite i skymundan för Jockeyklubbens Grand Prix som fått en pris-summa på hela 800 000 kronor. Här möts treåringar från hela Skandinavien över 2100 meter gräs. Här är Crystal Keys den som står ut formtalsmässigt, men vad kommer han visa nu när det är gräs?

SM-dagen är helt klart en dag man inte får missa. Väl mött på banan, framför tv:n eller varför inte mobilen?