Nyheter

SM-dagen 2022 - vem får hästarna?

Publicerad
På söndag är det dags för Svenskt Mästerskap 2022 på Bro Park och den här dagen är de svenskuppfödda i högsätet. Normalt stänger man vissa lopp för hästar som inte är födda i Skandinavien, men i SM är det just de bästa svenskuppfödda som får chansen. Missa ej heller Jockeyklubbens Grand Prix för just skandinaver, prissumman är 800 000 kronor!
w1wofawumzx3o1wb8rg
Master Bloom och Elione Chaves i vinnarcirkeln efter segern i SM Classic 2021. De kommer glädjande nog i år igen för att försvara titeln. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Det är inte bara ära och prispengar som står på spel denna dag. Hederspriserna, i form av vackra svenska trähästar modell större, därav rubriken, är otroligt åtråvärda och något alla hästägare vill ha hemma som bevis på sitt slit och sin framgång. 

En härlig duell i publikens smak är att vänta i SM Classic (Lopp 8). Publikfavoriten 6 Espen Hill (Helsinki) segrade år 2020, men var “bara” trea ifjol. Superstjärnan 5 Master Bloom (Pastorius) var den som var närmast sörjande 2020 och fick sedan revansch när han segrade ifjol. Vem är först nu på söndag?

I SM för Sprinters (V64-1) över 1400 meter gräs får vi stifta bekantskap med stjärnskottet 1 Astron (Eishin Dunkirk) som höjt sig rejält under sommaren och senast var ute i Polar Cup (L) där han blev trea och slog hästar som Duca di Como och Sanary! Visst är det täta starter, men det måste vara en toppchans! Det är dock möjligt att publikfavoriten 6 Silent Night (Night Of Thunder) vill ha ett ord med i laget. Hon är ingen utpräglad sprinter, men distansen är 1400 meter och då kommer hon in i matchen. Titelförsvararen Good Eye (Eishin Dunkirk) är inte med i startboxarna, men har med ära representerat Sverige i England under sommaren och visat att svenska topphästar duger bra i världen!

Det är inte bara de fyrbenta som har SM den här dagen. De tvåbenta amatörerna har också ett mästerskap (Lopp 10) och här skall man fokusera blicken på ekipaget Daniel Mattson och 5 Divorce (Coach) Daniel Mattson har tillhört de främsta amatörerna under en lång tid och han har även en amatörtränarlicens. Är man först i mål får han pris både som ägare, tränare och ryttare! Det sistnämnda gäller även Maria Heinrichs 7 Gold Sensation (Hallucinate) som säkert vill ha ett ord med i laget.

Dagens värdefullaste lopp är Jockeyklubbens Grand Prix (V64-6). Det rids över 2100 meter gräs och alltså är lite kortare än ett “äkta” Derby. Segraren i Svenskt 2000 Guineas, 8 Hear The Drums (Appel Au Maitre), var senast tvåa i Danskt Derby och blir förstås segerfarlig tillbaka på Bro Park och över en distans han klarar. 

Nu när hösten närmar sig är det dags för tvååringarna att presentera sig på allvar. De som skall starta i SM för tvååringar (V64-3) har inte jättemycket erfarenhet, men visar hur lukrativt det kan vara att äga en tvååring när man redan i första, andra eller kanske tredje starten slåss om 330 000 kronor. Tre hästar har redan visat att de kan segra och visst finns det skäl att tro att det står mellan 3 Maxmartin (Barocci), 7 Whiskey Sour (White Soxs) och 8 Mesmerize (Hallucinate). Tvååringarna utvecklas dock snabbt och spelmässigt kan det vara värt att helgardera.

Man rider även Amacitalöpning (V64-4), för tvååriga ston där importerna kan starta och här tävlar man om 250 000 kronor. Här kan man studera 9 Starlight Song (Starspangledbanner) som Stall Perlen köpte för 250 000 euro ifjol. Wido Neuroth står för träningen och hon har övertygat vid två raka segrar på hemmabanan Övrevoll. 

Man behöver dock inte ha öppnat lädret på vid gavel för att vara med i Amacita. På den svenska åringsauktionen i år köpte Daniella Haglund 7 Lastcallforalcohol för 40 000 kronor och nu är man med och slåss om de stora pengarna. Årets auktion hålls på Åby i Göteborg den 1 oktober och det kommer helt klart finnas möjligheter att fynda för alla plånböcker.

Förutom alla sportsliga höjdpunkter finns det goda spelmöjligheter och att det dessutom blev jackpot på V64 ökar spelvärdet rejält. Över 470 000 kronor från förra 4-rättspotten går vidare till den här 6-rättspotten och det gör förstås V64 spelet extra intressant. Sport och spel i en vinnande kombination!