Nyheter

SM-Dag med skrällar

Publicerad
SM-Dagen inleddes med hemmaseger för tvåårige Silent Knight som under Carlos Lopez resolut kunde avvisa Ascot Brass och Per-Anders Gråberg. SM Classic bjöd på en större överraskning då megafavoriten Master Bloom föll tungt.
Silent_Night_9140_
Läckre Silent Knight tog hem SM för tvååringar. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Silent Night (e.Night Of Thunder) tog över från Globemaster (e.Zaahid) in på upploppet. Silent Night krigade föredömligt och lyckades hålla favoriten Ascot Brass (e.Juniper Tree) ifrån sig. Det var en imponerande kämpainsats av Silent Night som fick 200 000 kronor för besväret. Att kalla sig Svensk Mästare är heller inte fy skam.

Bro Park Classic är öppet även för hästar uppfödda i Danmark och Norge. Här gick segern till Sankt Peder (e.Reliable Man) ägd och tränad i Danmark, men uppfödd i Sverige. Sankt Peder låg långt bak i fältet, men flög fram över upploppet till en enkel seger. 

-- Han tar ibland tid på sig att komma igång. När han går, då går han, sa ridande Elione Chaves.

--  Jag känner hästen och vet att när övriga i fältet tröttnar, då kommer han, berättade tränare Bent Olsen.

I SM Classic gick det undan från början med 4 Liiqing Hill (e.Sinndar) i täten. Carlos Lopez hade inte gjort mycket med Master Bloom (e.Pastorious) spelad till 1,56 i vinnarodds. När Lopez anföll kopplade han snabbt greppet. Bakifrån hade dock Shane Karlsson kastat loss Freestyler (e.Areion) som kunde gå om och gå ifrån. Det var en bra insats av Freestyler som normalt annars mest glänser över 2400 meter. Lägg till att Freestyler bedöms 10 kilo sämre än Master Bloom och man förstår att det här var en skräll. 

--  Han är i en fantastisk form för tillfället. Vi har undrat om det verkligen går att starta så ofta, men så länge som han äter bra och ser ut som han gör hemma på gården fortsätter vi. Mellan racen går han i hagen och rids endast lite sporadiskt, berättade Jessica Long i vinnarcirkeln.

I segerintervjun med Shane Karlsson som red Freestyler flaggade Karlsson för att Victoria Placa (e.Wootton Basset) skulle vara intressant i Amacitalöpning. Spelarna valde dock att sätta dövörat till och oddset blev hela 8,62. Det blev en härlig strid upploppet ned mellan Victoria Placa och Couleur Cafe (e.Rock Of Gibraltar) medan favoriten Debbie Dawn (e.Dawn Approach) fick nöja sig med fjärdeplatsen.

SM för Sprinters gick till Basie (e.Zaahid) efter en väl avvägd ritt av Oliver Wilson. Niels Petersen berömde sin häst som förbättrats kraftigt efter att varit nära att blivit såld som ridhäst.