Nyheter

Derbydag med jackpot - hur gick det ifjol?

Publicerad
Imorgon söndag är det dags för Svenskt Derby med GS75. Det ligger 3,5 miljoner extra i sjurättspotten och vi räknar med ett gigantiskt övervärde. Ifjol blev utdelningen bara 2386 kronor, vi törs nästan lova att utdelningen blir högre i år.
Derbykurva_4198_TH6BUu
Svenskt Derby med GS-75 och jackpot Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Ifjol inleddes GS75 med Wettermarks vilket gav en enorm favoritseger då Mrs Loreen segrade till 1,28. Vi har en lika stor favorit i inledningen i år då I Kirk ser ut att bli megafavorit i Zawawi Cup (L). Ifjol segrade I Kirk här som storfavorit, ända skillnad mot i år är att I Kirk kommer bli än större favorit. Fjolårstvåan Land's End är dock knappt med på en enda kupong. 

Malmö Sommarhandikap reds ifjol som GS75-2, i år ligger racet sist. I fjol segrade Plata O Plomo till 5,43 som tredjehandare. Fjolårstvåan Be My Academy är tredjehandare just nu och slipper titelförsvararen. Det ser ut som att alla streckar fyra hästar och det är ett bra värde i att strecka på i den sista avdelningen. 

Derby Day Summer Cup är GS75-5 i år och det är två bekantingar från fjolåret med. Segraren Gold Tyranny är med liksom Angel Love som står ett kilo bättre till i år. Suspicious Mind ser ut att bli en rätt så klar favorit före Gold Tyranny. Hästar som Angel Love och Arctic Waltz trivs på Jägers och känns helt bortglömda.

Ifjol stod sex hästar under 10 gånger i Svenskt Derby vilket inte hindrade Nordic Defense att segra till 13,78. Streckmässigt har fem hästar mer än 10 procent av insatserna på sig. Sjättestreckade Two Eyed Jack och sjundestreckade Nouvelle Lune har sju respektive tre procent av insatserna. 

Det blev ett favoritfall i Malmö Stads Pris ifjol när Master Blaster slog till till 6,94. En liknande händelse är att Candyflower segrar. Tyvärr lär vi oss att det behövs lite mer än bara en förlust för storfavoriten Nipozzano för att utdelningen skall upp rejält. 

Derby Consolation gick till storfavoriten Master Bloom. I år finns ingen liknande storfavorit utan vi har tre/fyra favoriter runt 20 procent. Formtalsmässigt är det jämnt mellan sex hästar och tex Deadline Day är bara streckad på 12 procent. 

Det race som ersätter Wettermarks är Derby Day Sprint som går som GS75-2. Risken är stor att megafavoriten Es Raco bara vinner och då vill det mycket till för att det ska bli en väldigt hög utdelning. Å andra sidan är ingen oslagbar och tex Sir Churchill är en begåvad amerikanare från ett formstall som bara är 14 procentare jämfört med 65 procent på Es Raco.