Nyheter

Slaget om Mülheim

Det är stoltare våga sitt tärningskast än tyna med slocknande låge heter det i Heidenstams diktning. Unge tränaren Tobias Hellgren skriver under på att det är skönare lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge och sänder två av stallets hästar till Tyskland i helgen. Det ser tufft ut på pappret, men det finns all anledning till optimism.
Ajas_8529_1
Ajas cantrade hem en löpning i Göteborg i somras. Nu är det annat motstånd, men Tobias Hellgren är optimist. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Tobias Hellgren har ett lyckat popstall med sin sambo Anna Pilroth och i år har det blivit över en och en halv miljon intränat. Hellgren har 19 segrar på 119 starter. Anna rider stallets hästar för det mesta och är den som sitter upp i sadeln på Ajas (e.No Risk At All) och Buy And Sell (e.Captain Rio) som alltså startar på Mülheim i Tyskland nu på lördag. Ajas startar i Listedlöpningen Silbernes Band der Ruhr och Buy And Sell i en högst ordinär handikap (+2).

Ajas är en hinderhäst som inledde sin lysande karriär i Frankrike och där var ute på Gruppnivå mot hästar som idag är mångmiljonärer. Ajas har tagits lugnt sedan han kom till Hellgren, men inför senaste starten som var i Norsk Champion Hurdle var Hellgren optimistisk.

--  Jag sa till fransmannen som red att han skulle tänka sig att han satt på en Grupp 1 häst mot hästar som knappt platsat i en försäljningslöpning. Det här får du inte förstöra.

Ajas svek ingen utan segrade med 10 lätta längder och det är ingen tvekan om att formen är där.

--  Ajas hade knappt tränats inför Michelets Minneslöpning i Norge. Nu är det första gången han är tränad på riktigt och skall jag vara riktigt ärlig är det inte många hästar i Skandinavien jag är rädd för, även på slätt. Visst är formtalet han står på lågt och visst hade jag kunnat använda det i en handikap, men det skall kunna bli en Listedplacering, det tror jag. Ägaren äger och avlar på mamman och det finns ett värde i att ha black type på ett syskon. Jag var egentligen sugen på att gå över hinder på Auteuil, men det var oklart om vi skulle kunna komma med och jag hade en känsla att den här löpningen skulle bli av det billigare slaget. Visst har Khan (e.Santiago) en Grupp 1 seger och startar alltid mot bra hästar, men jag är ändå inte helt slagen på förhand. Nu när Sir Mark Prescott kom med Altra Vita (e.Animal Kingdom) också finns det två motståndare jag inte skäms att få stryk av. Jag vet att Ajas kan gå fort länge över 4000 meter, min största oro är att det kanske går för sakta, men det ser ut som att det finns några frontrunners i löpningen och det gynnar oss, berättar Hellgren.

Altra Vita som Hellgren nämner ägs av ingen annan än Kirsten Rausing, svensk uppfödnings största exportsuccé. Altra Vita är uppfödd på Lanwades, men efter amerikanske hingsten Animal Kingdom (e.Leroidesanimaux). Animal Kingdoms far var en gräshäst med styrka och Altra Vita har sex segrar på 15 starter. En seger är tagen över 3300 meter, men idag är det 4000 meter som gäller.. Mödernet går tillbaka till Rausings superfölsto Alouette (e.Darshaan) och i vår intervju med Hellgren nämner han att Prescott knappast åker till Mülheim för att äta bratwurst vilket Hellgren troligen har rätt i.

En eventuell tredjeplats är värd 3000 euro vilket är lika mycket som segerpriset i handikapen som Buy And Sell ställer upp i. Här låter Hellgren om möjligt än mer optimistisk.

--  Skall jag vara ärlig kan jag inte motståndet ordentligt, men vid en första anblick ser det inte så svårt ut. Buy And Sell skall vara klart bättre än sitt formtal och då måste det vara en god segerchans. Nu är det så att skandinaviska hästar generellt är överhandikapade men i den här klassen tror jag att vi räcker långt, säger Hellgren.