Nyheter

Skrällseger For The Roses

Det var inte länge sedan Nathalie Mortensen var med om en hemsk olycka i fälttävlan. Under fredagskvällen vände lyckan och Mortensens egenägda For The Roses segrade i Breeders' Trophy Classic och tog hem över en miljon kronor. Samtidigt var "Natte" i Danmark på fälttävlan.
DSC_8325
Shane Karlsson står kaxig medan Oliver Wilson är desperat Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Nathalie Mortensen är en av våra mest flitiga ryttare. Som mest har hon haft 163 ritter under en säsong. I år har hon "bara" 84 ritter och fem segrar. Hon är också aktiv som fälttävlansryttare och var alltså i Danmark för att rida en internationell fälttävlan på sin Coldplay Q istället för vara på plats. 

--  Eftersom jag ändå inte skulle rida spelade det ju ingen roll om jag var där. 

Inom galoppen är Nathalie tillsammans med sin sambo Henrik Engblom riktiga slitvargar. De ser till att fylla fälten på Övrevoll och Göteborg Galopp och dykar alltid upp på Bro Park om det är "vanliga" tävlingsdagar. När det är storloppsdagar ser man inte Nathalie lika ofta. I stallet står många hästar som andra nästan gett bort och som får en andra chans. Det är alltså inga dyra hästar vi pratar om. For The Roses (e.Eishin Dunkirk) kostade 30 000 kronor på auktion och det gör att hon tillhör topp 3 av de dyraste i stallet. (Enligt Nathalie har hon två för 35 000 också) For The Roses visade tidigt talang och slog igenom på allvar när hon var tvåa i SM för tvååringar. Efter en maidenseger kunde For The Roses summera 2018 med raden 9 (1-2-0) 248 400 kronor. Ett kanonköp helt enkelt. Som treåring spände man bågen högt och gick ut mot årgångseliten. I Norskt 1000 Guineas var For The Roses strålande som tvåa bakom Unwanted Beauty (e.Iffraaj) som på söndag startar i Lanwades Stud Stakes (L). Innan Breeders' Trophy Classic var For The Roses ute i 7 Furlong Challenge där hon endast fick med sig 500 kronor hem trots ett bra race som slagen med 3,5 längder av Xtara (e.Xtension) som på söndag startar i Bro Park Sprint Championship (L). 

Formen inför Breeders' var alltså bra och i programmet stod att läsa "5 For The Roses är ett Eishin Dunkirk-sto uppfött på Rävdansen. Hon är effektiv på gräs och helt klart en av de mest underskattade i årgången. Jämnare häst får man leta efter. Hon lär inte vara långt efter i mål idag heller". Detta till trots delade For The Roses ut 652 kronor för en satsad tia. En anledning till det höga oddset var förstås Queen Rouge (e.Lord Of England) som startade som storfavorit, men ändå var chanslös att svara upp For The Roses slutspeed.

Shane Karlsson var uppriktig förvånad i vinnarcirkeln och berättade att han blev glad och förvånad när han insåg att han skulle få pengar. Lite maning senare var For The Roses förbi fältet med hjälp av den fantastiska acceleration som hon även visat tidigare. 

Att livet har både berg och dalar är särskilt tydligt med tanke på att Nathalie i juli gick omkull under en Hunting tävling. Nathalie blev förlamad i ansiktet och är ännu inte återställd. Hon har precis börjat kunna blinka vilket hon berättar är särskilt skönt. Svullnaden i ansiktet gjorde också att det gjorde ont att rida. Nu är det lite bättre och Nathalie menar att hon absolut inte är rädd när hon rider:

-- Nej jag är inte rädd. Händer det så händer det och rida är någonting som jag bara måste göra. Jag har dragit ned på löpningsridandet, men det beror på att jag inte tycker att jag är lika bra som många andra. Jag var väldigt nervös inför den här starten. Jag rider For The Roses själv mest hela tiden och vet att hon är väldigt speciell. Problemet är framförallt att få upp henne på banan. Ibland bara vägrar hon. Ibland passar det inte för henne. När jag pratade med Shane innan verkade han inte tro mig när jag sa att jag trodde hon skulle kunna en hel del. Hon har ju slagit Ramone i varje start i år och den var tippad långt före min vilket jag inte förstod. Shane red ett perfekt löp och det har han ofta gjort när han ridit åt mig tidigare. Jag är så nöjd med Shane. Jag har aldrig vunnit något sådant här tidigare och har nog inte fattat det riktigt än, avslutar Nathalie.