Nyheter

Skåneland - tvååringar i rampljuset

Publicerad
Storloppssäsongen är slut sedan ett tag tillbaka och vi kan nu glädja oss över att framtidens stjärnor skall ut och lufta sig. Det ser ut som att tvååringarna är bättre än på länge och nästa onsdag är det dags att syna kulltopparna i Skåneland och Manoustielöpning.
Bullof_Wall_Street_723
Bullof Wall Street kan ta andra raka i Manoustielöpning Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vi har sju startanmälda i Skåneland över 1600 meter på Jägersro. Även i Manoustielöpning över 1200 meter är det sju startanmälda. Lägg till att vi har 13 startanmälda i en maidenlöpning och vi kan summera till 27 spännande tvååringar. Vi har även tre stycken tvååringar som kvalar. Där hittar vi bland annat en import hos Sören Jensen. Carino (e.Kingston Hill) tar alltså sina första kliv på Jägersro och vi antar att man tidigt vill pröva Jägersro inför kommande års Derbyserie.

I Skåneland väntar 200 000 kronor segraren vid mållinjen och fältet presenteras nedan.

1 Sir Macken (e.Maxios) tränas av Paul Fitzsimons och har Dale Swift i sadeln. Man var långt efter vid senaste försöket över 1600 meter och är fortfarande maiden. Det var nära seger senast på Klampenborg. Här slår Sir Macken ur underläge.

2 Grey Flash (e.The Factor) tränas av Bent Olsen som försöker ge ännu en seger i Svenskt Derby åt Lone Kaj Nielsen. Grey Flash är efter War Front avkomman The Factor som är riktigt populär i USA just nu. Att styrkan är främsta vapnet visade Grey Flash vid sin seger som kom senast på Klampenborg över tunga 1800 meter. Här kommer det gå fortare, men lita på att Grey Flash inte är långt borta när det drar ihop sig. Carlos Lopez rider.

3 Outragusandangerous (e.Summer Front) var tidigt och Roy Arne Kvisla har redan sadlat ut den här amerikanaren till start åtta gånger. Sensast på Bro Park var man knappt slagen av Chinese Emperor som man här möter igen. Precis som Grey Flash är det War Front som är farfar och det ser hittills ut som att Outragusandangerus är lika effektiv på gräs som grus. Resan är inget problem. I sadeln sitter Fredrik Janetzky.

4 Chinese Emperor (e.Royal Applause) tränas av Lars Kelp på Bro Park. När Chinese Emperor tog en seger redan i september över 1400 meter var det på ren vilja. Kelp förkunnade direkt att det var längre distans som gällde och att Chinese Emperor behövde mer tid på sig. Tiden kom snabbt och livets andra seger togs i början av november över 1600 meter dirt på hemmabanan. Då satt champion Elione Chaves i sadeln och han återfinns där igen.

5 Quagmire (e.Le Havre) tävlar i Mr Ascots välkända färger och tränar gör Wido Neuroth. Jägersrospecialisten Jan-Erik Neuroth håller i tyglarna. Quagmire gör här debut på dirttrack, men har rest förut och segern senast togs på Bro Park i en maidenlöpning. Med bara två starter är Quagmire ännu helt oexponerad och formtalet kan mycket väl vara alldeles för lågt.

6 Mountain (e.Eishin Dunkirk) har gjort allt rätt för Lennart Junior Reuterskiöld. Förlusten i debuten var mot stallkamraten Serenity Bloom (e.Reliable Man) som segrade i Kriteriet. Därefter har Mountain två raka segrar och senast imponerade han stort. Med fältets högsta formtal är han hästen att slå. Maikel Narvaez Bravo tar över efter Oliver Wilson.

7 Xcalibur (e.Appel Au Maitre) var långt efter i Kriteriet, men har dessförinnan visat lovande takter på distansen. Vanja Sandrup tränar och Martin Rodriguez sitter som vanligt i sadeln. 

I Manoustielöpning över 1200 meter lär det vara full gas hela vägen. Här är det 100 000 till segraren och från innern ser vi Lars Kelp tränade 1 Youonlyliveonce (e.Sidestep) under Jan-Erik Neuroth. Det är första gången på dirttrack och om underlaget fungerar lär Youonlyliveonce inte vara långt borta. Insatsen i Svealand var mycket bra och den formen räcker långt. 2 Bullof Wall Street (e.Tapizar) är en riktig snackis som inte gjorde någon besviken vid sin debutseger som togs strax över minuten på 1000 meter. Bör ha mognat på den starten och kan vara hur bra som helst. Francisco Castro tränar och det är Elione Chaves "up". 3 Archers Ignite (e.Dream Ahead) är fortfarande maiden, men Tobias Hellgren är inte en blyg tränare. I sadeln hittar vi Anna Pilroth. 4 Stoneeye's Kitten (e.Kitten's Joy) var ute i början av säsongen och fick några fina andraplatser. Nyligen blev det en maidenseger över 1300 meter på Klampenborg. Det är ett frågetecken för banan, men Bent Olsen har stallet i toppform. Carlos Lopez rider. 5 Totally Convinced (e.Appel Au Maitre) är fortfarande maiden. Sören Jensen och Marcos Robaldo får hoppas på att dirttracken gör livet roligare för gräsformen ser svag ut. 6 Maid (e.Appel Au Maitre) har varit kort slagen på slutet och är inte långt efter en häst som Bullof Wall Street. Bodil Hallencruetz tränar och i sadeln hittar vi Martin Rodriguez. Lennart Junior Reuterskiöld har fin form på stallets tvååringar. Här sadlar han ut 7 Camaluna (e.Camacho) som får göra sin livsdebut i ett riktigt hårt gäng. Vi blir inte förvånade om Camaluna och Maikel Narvaez Bravo är med därframme trots den bristande rutinen.

I dagens maidenlöpning får vi se hästar som 9 Supreme Crown (e.Hallowed Crown), 12 Isla Bonita (e.Barocci) och 13 Solveig (e.Wilshire Boulevard). Med formtal över 70 hade trion räckt en bit i Manoustielöpning, men nu kämpar de istället i ett större fält mot enklare motstånd.