Nyheter

Sir Winston bevarar Belmonts rykte som skrällbana

Publicerad
Belmont Stakes är det sista racet i Triple Crown serien i USA. Belmont är känt för att vara svårt för favoriterna och det visade sig så återigen. Favoriten Tacitus hade inte en chans att hinna ikapp Sir Winston över det långa upploppet.
tacitus_aGtOEZ
Tacitus hann inte fram till skrällen Sir Winston i Belmont Stakes Foto: Kentucky Derby

Det 2400 meter långa strykeprovet började som väntat med att Joevia (e.Shanghai Bobby) och Tax (e.Arch) tog hand om ledningen. Farten var jämn och bra hela vägen och 800 kvar drogs farten upp ytterligare ett snäpp. Då hade Sir Winston (e.Awesome Again) kommit fram invändigt och attackerade samtidigt som favoriten tog sig framåt från de bakre regionerna. Då hade Sir Winston redan fått first run under Joel Rosario och Tacitus (e.Tapit) hade behövt 400 meter till för att komma ikapp den sista längden. Sir Winstons stallkamrat, War Of Will (e.War Front) orkade inte distansen och hade en klar bounce från sin seger i Preakness. 

I årets fyra tidigare starter var Sir Winston aldrig nära en seger, men att han skulle stå distansen visste man och oddset på 11 gånger pengarna var förhållandevis lågt. 

Med tre olika segrare i Triple Crown racen är det fortfarande ovisst om vem som är kulletta vilket borgar för flera intressanta möten under resten av säsongen då det är viktigt av avelsskäl att kunna bärga den titeln. Att rå på Sir Winston över längre distanser blir inte lätt, men vi lär se mer av Maximum Security (som diskades som ett i Derbyt) framöver. 

Det var mängder av större löpningar i övrigt under dagen. Mest av allt imponerade Guarana (e.Ghostzapper) som segrade i stolöpningen Acorn Stakes (Grade 1). Efter en imponerande debutseger tog tränare Chad Brown det modiga beslutet att skicka ut Guarana mot de bästa stona i omgången och den förmodade favoriten Serengeti Empress (e.Alternation) fick nöja sig med att starta som andrahandare trots att hon segrade i Oaks på ett väldigt imponerande sätt. Racet gick i rasande fart och Serengeti Empress var i ledningen under hård press. Första 400 gick på 21,8 andra på 22,1 och det gick då ett sus genom publiken. 1200 meter gjordes på 1 minut och 8 sekunder och i mål hade man avklarat 1600 meter på 1,33,58. Då hade Guarana slagit klorna i Serengenti Empress in på slutrakan och segern togs med sex längder före en tapper Serengeti Empress. Att Guarana är bland det bästa man skådat är ingen överdrift och att göra den här prestationen i livets andra start är nästan overkligt.