Nyheter

Silent Night tystar utmanarna?

Publicerad
I morgon söndag är det dags för Patrick Wahls Silent Night att fixa årets tredje klassiska seger - detta på Klampenborgs natursköna bana, belägen i Köpenhamns mer fashionabla förorter.
– Om Silent Night står derbydistansen vinner hon, meddelar Wahl till de "olyckskorpar" som kraxar om just hästens förmåga eller oförmåga att stå fullvuxna 2400 meter.
Silent_Night_6648_V8lrf3
Klassiker gånger tre på söndag? Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Silent Night är en av Skandinaviens mest jämna och säkraste fullblod - när gjorde hon ett dåligt lopp och var utan ursäkter egentligen? Just det, inte lätt att minnas precis. Det lilla stoet efter den superhete avelshingsten Night Of Thunder hade en ruskigt fin säsong i fjol och gick faktiskt ännu bättre i ett par starter i Dubai i vintras. Formen från hennes andraplats bakom Well Of Wisdom på Meydan i slutet av februari är bekräftad med ackuratess och starterna därefter på hemmaplan har inte gett något som helst mer att önska. Segrar i Svenskt och Norskt 1000 Guineas har lett fram till att kretsen kring hästen (Stall Dölme Easy) spänner bågen och nu tar chansen över 2400 meter i Danskt Derby på Klampenborg i morgon eftermiddag.

– Klart att det känns spännande. Hon lär ju bli en av favoriterna i morgon, men jag känner faktiskt ingen större press, säger Patrick Wahl.

Vi tar det från början. Silent Night var utbjuden på den svenska åringsauktionen 2017, men ropades tillbaka av uppfödarna Ivan och Berit Sjöberg - paret bakom Rävdansens Stuteri. Efter återropet gjordes affären upp privat så någon officiell prislapp på Silent Night finns inte.

– Jag har ingen koll på vad ägarna betalade, men det jag har koll på är att hon säkerligen var en väldigt billig häst i förhållande till vad hon uträttat så här långt, informerar Patrick.

Och nu är det alltså första gången på lång distans. Om man ser till stamtavlan ska det inte vara någon fördel. Hur ser du på saken?

– Silent Night är en underbar häst som alltid gör sitt bästa. Om hon står derbydistansen vinner hon, så känns det. Jag är dock inte speciellt nervös, känner ingen större press. Det här är ett spännande test helt enkelt. Om hon klarar sträckan öppnar sig en massa dörrar, så är det ju.

Första gången på banan. Vad säger du om det?

– Det tror jag ska gå bra. Hon vann ju första gången ut på Övrevoll och den är i mina ögon en svårare bana att hantera, berättar Patrick Wahl.

Och formen då?

– Silent Night ser ut som en miljon för dagen - hon har faktiskt aldrig sett och mått bättre någonsin. Nu handlar det om att få henne att slappna av ordentligt och att Per-Anders Gråberg rider ett bra lopp, säger Patrick Wahl.

Du har ju även med Midnight Oil. Hur är läget med honom?

Midnight Oil gynnas av distansen och underlaget - dessutom mår han bra för dagen. Han får dock slita hårt den här gången så blir det med en liten slant hem är jag nöjd, avslutar Patrick Wahl.