Nyheter

Schistl lägger av - vill bli tränare

Publicerad
Dopingavstängde galoppjockeyn Rafael Schistl avslutar karriären.

Detta efter att ha stängts av för användande av otillåtna ”maskerande” och vätskedrivande medel. Det rapporterar norska Trav og Galopp-Nytt på sin hemsida.
Eye_In_The_Sky_480
Rafael Schistl lägger av som jockey (här med Eye In The Sky, en av många fina hästar som han red under karriären). Foto: Stefan Olsson

Brasilienfödde Rafael Schistl har länge varit en av Skandinaviens ledande ryttare.

Han nådde sin senaste framgång på svensk mark då han red Privilegiado till andraplatsen i Svenskt Derby på Jägersro 14 juli.
Han skulle ha ridit samma häst i Norsk Derby i helgen (Privliegado vann Derbyt med jockeyn Pat Cosgrave). Men han dömdes istället till fem veckors avstängning efter förra veckans besked att han testat positivt i ett dopingprov efter tävlingarna på Övrevoll den 29 juni. Rafael hade använt sig av hydroklortiazid och furosemid. Alltså diuretika (vätskedrivande medel och maskeringsmedel). Han testade positivt efter besked från Oslo Universitetssjukhus, Norges laboratorium for dopinganalyser.

- Han säger att han handlat i god tro, meddelade Övervolls direktör Thomas Gjelsås när resultatet av proven offentliggjordes.

- Jag är i USA nu. Jag slutar som jockey och skall börja jobba med unghästar, skriver Rafael Schistl i ett meddelande till Trav og Galopp-Nytt.
Rafael befinner sig för närvarande i Miami och säger att han bortsett från arbete med unghästar, på sikt har förhoppningar om att bli tränare.

- Men just nu hade jag mest tänkt mig arbete med unghästar, breeze ups och sådant. Jag är klar med att rida löp.

Rafael Schistls svenska licens avslutades den 20 augusti.
Hans officiella resultat hos Svensk Galopp visar 149 vinster på 951 starter och nästan 26 miljoner kronor inridet.