Nyheter

Saudi Cup 2020: 96 miljoner i förstapris i ETT lopp

Länder som Förenade Arabemiraterna och Qatar, har länge varit ledande aktörer inom internationell galopp.

Nu vill Saudiarabien gå med i den exklusiva klubben i mellanöstern.

I februari kommer saudierna att arrangera världens högst doterade fullblodslöpning, med tio miljoner dollar till vinnaren.
King-Abdulaziz-Racetrack-Riyadh
King Abdulaziz Racetrack... här kommer det i februari att delas ut totalt över 192 miljoner kronor i prispengar - i ETT enda lopp. Foto: Saudi Jockey Club

Den 29 februari 2020 går 1.800 metersloppet (dirt) Saudi Cup, på King Abdulaziz Racetrack i Riyadh. 

Loppet kommer att ha ett förstapris på 10 miljoner dollar - cirka 96,3 miljoner kronor.

Den totala prissumman i löpningen är 20 miljoner dollar.

Att jämföra med den totala prissumman i världskända Dubai World Cup i år, ”bara” 12 miljoner dollar.

Eller Pegasus World Cup på Gulfstream Park i USA, viket som mest hade 16 miljoner dollar i total prissumma 2018 (2019 blev det uppdelat i två lopp).

Det nya loppet på den internationella kalendern heter preliminärt ”Saudi Cup”. 

Saudi Cup är begränsat till 14 hästar, på en bana som påminner om Belmont Park (hästarna behöver navigera en sväng under loppet).

Världsjockeyn Frankie Dettori är en av dem som berömt banan, som han tycker är ”mycket rättvis” rent sportsligt.

Bortsett från förstapriset tio miljoner dollar, så är storleken på ”matlapparna” i Saudi Cup anmärkningvärd. Andraplatsen kommer att vara värd 3,5 miljoner dollar. Hela 2 miljoner dollar ger en tredjeplats, 1,5 miljoner för fjärde.

Det innebär att femteplatsen – en miljon dollar eller drygt 9,6 miljoner kronor – är värd mer än vad många Grupp 1- eller Grupp 2-hästar får ihop under hela sin karriär. 

Tionde hästen i mål kommer att få 200 000 dollar eller 1,96 miljoner kronor. Så jockeys behöver inte ha bråttom att ”pulla upp” med hästar, som de upplever som stort slagna… 

Prins Bandar bin Khalid Al Faisal, som är ordförande i Jockeyklubben i Saudiarabien, säger att Saudi Cup kommer att vara ett utmärkt sätt för landet att marknadsföra både Saudiarabien och saudiarabisk galoppsport.

Saudi Cup kommer att erbjuda gratis resa och logi för alla deltagande hästar och connections, och kommer inte att ha någon anmälningsavgift.