Nyheter

Roy Arne Kvislas amerikan siktas mot Svenskt Derby

Publicerad
På söndag tar han första steget mot en start i Svenskt Derby den 17 juli i Malmö och det är inget snack om att om det blir start den dagen så blir det över den långa distansen och inget annat. American Impact är nämligen stark som en björn och som tränaren själv säger: "Han står varenda meter". Vi har också frågat om hur chanserna ser ut med Alsimsaam.
mjf8cvcgroi8qplwg2v
American Impact och ständiga följeslagaren Per-Anders Gråberg vinner i årsdebuten på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Valacken efter Distorted Humor, som tränaren är förtjust i som beskällare vilket många instämmer i, såg helt obrukad ut efter att segern i årsdebuten denna viktiga treårssäsong bärgades med hela tolv längder före en av motståndarna på söndag i Svenskt Derby Trial, Golden Song. Segern var den första i karriären då tvåårssäsongen inte riktigt gick som på räls. Det var nästan ett läskigt bra intryck och han fick handicaptal 80 efter loppet, vilket är högst i fältet på söndag. Visst, blinkers hade åkt på för första gången i karriären, men han hade säkert varit först även utan dem. I segerintervjun berättade Per-Anders Gråberg, som suttit i sadeln vid varje tillfälle: 

–Det blev ganska odramatiskt. Den som låg i ledningen var lite grön och gasade och bromsade så det blev ett lite ryckigt löp många gånger, tycker jag, men han var med varje gång de ökade, varje gång de bromsade och varje gång jag bad om något extra så fanns det massor att åka med. Vi hade förhoppningar redan förra året som tvååring, men då var han alldeles för grön och lite hingstig, men i dag hade polletten trillat ner och visade det vi hade sett i träning och det var skönt för både mig, Roy och ägarna att han inte bara är en träningsfantast, berättade en nöjd “P-A” efter loppet. 

Bro Park-tränaren Roy-Arne Kvisla har firat stora framgångar på Jägersro Galopp, inte minst genom Victor Kalejs som vann Pramms Memorial (L) 2018 och nu senast på årets Prammsdag var förkrossande vid seger i Malmö Vårhandicap med 6,5 längder. Men, tillbaka till derbyhoppet American Impact. 

–Jag har stora förhoppningar på honom och det är skönt när de äntligen kan leverera. Jag har alltid sagt att vi ska titta på treårssäsongen och på distanser över 2100 meter, berättade en glad Roy Arne Kvisla efter segerloppet. 

Stall Poulard HB äger och de har satsat länge och hårt på galoppsporten inte bara genom att äga tävlingshästar utan också som uppfödare. En derbyseger skulle förstås, precis som för alla ägare, vara en dröm som gick i uppfyllelse. 

Hur känns det inför söndagens start i Svenskt Derby Trial? 

–American Impact känns det bra med och han tränar bra efter debutsegervinsten. Det har inte varit några stopp på vägen. Det är första resan när det gäller tävling, men han har rest förr då han åkte från USA till Irland och vidare till Breeze Up-auktionen i Doncaster för att slutligen landa hos oss så både flyg och transport är han van vid. Jag var nöjd med blinkersen senast. Han tittade på saker innan och därför fortsätter vi på samma väg. Går man på ren handicap så står han ju bra till, men det är inte hela sanningen. Det viktiga är att han fungerar på banan inför en eventuell start i derbyt som är nästa mål. 2100 meter var absolut för kort, han behöver längre och 2400 meter är absolut inga problem – han står varenda meter, säger Roy Arne Kvisla. 

Ni tar också med er Alsimsaam. Vad tror du om hans möjligheter? 

–Alsimsaam var tvåa senast han var nere i höstas på Jägersro. Han hade inte riktigt samma tryck i Göteborg som gången innan. Han hostade lite efteråt och det kan ha varit förklaringen till att han var lite nedsatt. 2200 meter är första gången i livet och jag vet inte hur han hanterar distansen samt att det är första gången med tre svängar. Sidoludd sitter kvar. Spåret är inga konstigheter alls. Han kan lika gärna vinna här som någon annan.

Slutligen en viktig fråga för oss spelare: När reser ni?

–Vi reser på lördag sen eftermiddag / kväll, avslutar Roy Arne Kvisla.