Nyheter

Revanschmöte i Irländskt Derby

Publicerad
På torsdagsmorgonen stod det klart att det blir åtta hästar till start i Irländskt Derby på The Curragh utanför Dublin. Publiken bjuds på en returmatch mellan Anthony Van Dyck och Madhmoon, men när två träter kan en tredje skrälla heter det.
RP_ID00350189_s5DVEH
Blir det Anthony Van Dyke även på The Curragh? Foto: Mark Cranham / Racing Post

Som vanligt domineras Irländskt Derby av Aidan O'Brien som sadlar ut fem av de åtta deltagarna. Främst är 1 Anthony Van Dyck (e.Galileo) som kommer från seger på Epsom och Derbyt. Anthony Van Dyck står för tillfället i 2,25 hos engelska bookmakers och nu är det Ballydoyles förstejockey, Ryan Moore som tar över tyglarna. Vid segern på Epsom red Seami Heffernan som nu istället får rida derbytian 6 Norway (e.Galileo). Norway har matchats tufft och har efter Derbyt även varit stort slagen som favorit i The Queen's Vase (Gr.2) på Royal Ascot. Norway står i 21 ggr pengarna vilket känns extremt lågt. Donnacha O'Brien rider stallets 2 Broome (e.Australia) som är tredjehandare till 3,75 ggr pengarna. Den minnesgode vet att Broome var fyra på Epsom efter en god avslutning och var slagen med mindre än en längd. 8 Sovereign (e.Galileo) står i 26 ggr och var rejält slagen på Epsom efter att ha gått i ledningen. Är förmodad pacemaker här. 4 Il Paradiso (e.Galileo) startade inte på Epsom, men kommer från seger över distansen i årsdebuten och kan säkert förbättra sig.

För motståndet står framförallt Shadwells egenuppfödda 5 Madhmoon (e.Dawn Approach) som alltså var tvåa på Epsom. Madhmoon hade en del strul på vägen i Derbyt och är kapabel att revanschera sig till ett odds på 3,50. Madhmoon tränas av Kevin Prendergast och Shadwell har även 7 Rakan (e.Sea The Stars) till start. Rakan tränas av Dermot Weld och kommer närmast från en Listed-seger på Leopardstown över distansen. Rakan är progressiv och är inte chanslös.

Sist men inte minst kommer Jim Bolgers 3 Guaranteed (e.Teofilo) till start. Han är hållen av tex Broome formmässigt och stod i över 100 gånger pengarna i Irländskt 2000 Guineas. Han gillade distansökningen i en Listedlöpning senast och segrade efter en heroisk insats i tät. 

ATG arrangerar spel till tävlingsdagen och tipsen hittar ni här på Galopptips.