Nyheter

Revansch för Vino Rosso

Publicerad
Vino Rosso har ständigt varit med i årgångstoppen utan att riktigt bryta igenom. Han hade dock tjänat 1,5 miljoner dollar innan dagens start i Breeders' Cup Classic. Segern där gav 3,3 friska miljoner in på kontot förutom evig ära och berömmelse.
zzz191102_eclipsesportswire_Alex_Evers_2492
Vino Rosso segrar inför storpublik på Santa Anita. Irad Oritz i sadeln gör tidigt segergest. Foto: Alex Evers / Breeders' Cup

Vino Rosso (e.Curlin) var ett obesegrat löfte i två starter som tvååring. Som treåring föll han först av vägen till Kentucky Derby, men efter segern i Wood Memorial (Gr.1) var Vino Rosso åter med i snacket. Vino Rosso blev nia i Derbyt och sedan fyra i Belmont Stakes. Han verkade dock dömd till att vara en bit efter de bästa, men som fyraåring började han med seger i ett enklare stakes. I Gold Cup (Gr.1) på Santa Anita blev det seger och efter en tredjeplats i Whitney (Gr.1) på Saratoga blev Vino Rosso nedflyttad till andraplatsen i Jockey Club Gold Cup Stakes (Gr.1) på Belmont.

Vino Rosso är en riktig New York häst som alltid har en pollett kvar till slut vilket var det som gjorde att det kunde bli seger i Breeders' Cup Classic.

Irad Ortiz tog dagens fjärde seger efter att ha sett till att Vino Rosso var med bra från början.

--  Jag skulle ligga med där framme från början och bara se till att han fick en fri löpning. Todd (Pletcher) är förstklassig och säger inte för mycket inför racen och jag är så tacksam över att få jobba med honom, sa Irad Oritz i intervju på väg till vinnarcirkeln.

I ledningen låg War Of Will (e.War Front) med Mongolian Front (e.Hightail) och favoriten 8 McKinzie (e.Street Sense) som närmast följande. Därefter låg Vino Rosso och skuggade och när McKinzie och Mongolian Front attackerade mot täten följde Vino Rosso med. I det här läget skadades Mongolian Front och det stod mellan McKinzie och Vino Rosso. Det såg ovisst ut i början av upploppet, men under rejäl maning av Irad Ortiz kunde Vino Rosso koppla greppet och det var tydligt att McKinzie hade gått helt slut där han stapplade i mål som tvåa. Curlin-avkomman Vino Rosso gick för 410 000 dollar som åring på Keeneland (vilket ni kan se här) och mycket talar för att man fortsätter tävla i de penningstinna elitlöpningarna.

Ägaren Mike Repole var mer än nöjd på väg mot vinnarcirkeln.

"Justice has been served. We had unfinished business to do after the disqualification and today was our day"

Dirten var allt annat än snabb under dagen, och det var trötta hästar över upploppet efter mellantider på 23-24-24-25 och 26 sekunder per 400 meter.