Nyheter

Rekordköp på Keeneland. 8,2 miljoner dollar!

Publicerad
Mandy Pope har stått för en hel del dyra inköp de senaste åren. Nu bjöd hon 8,2 miljoner dollar för ett sto efter American Pharoah på Keeenlands åringsauktion.
Hip_49
Världens dyraste (sto) åring någonsin Foto: Keeneland Sales

Rekordbudet är det dyraste någonsin för ett sto på en åringsauktion. Det är det fjärde högsta budet för en åring genom tiderna. 

I en blogg för Galopptips skrev Fredrik Otter följande häromdagen. 

Den som orkar vänta till Session 2 behöver inte vänta förgäves. Lot 498 tål att väntas på. Det här stoet efter American Pharoah (e.Pioneerof The Nile) är undan Leslie's Lady (e.Tricky Creek). Tidigare avkommor har varit hyfsade. Beholder (e.Henny Hughes) var champion som 2- och 3-åring samt som äldre och sprang in över 6 miljoner dollar. Mendelssohn (e.Scat Daddy) gick ok för Coolmore. Det blev seger i Breeders' Cup Juvenile Turf och Derbyt på Meydan. Han gick för övrigt för 3 miljoner dollar på Keeneland. Slutligen i den berömda syskonsagan har vi Into Mischief (e.Harlan's Holiday). Som avelshingst tar Into Mischief 150 000 dollar för ett språng och det priset beror på att avkommorna springer snabbt.

8,2 miljoner dollar är ett otroligt högt bud och med Mandy Pope som köpare vet vi att vi kommer få se den här hästen tävla i två år innan det är dags för avelsboxen. Uppfödaren var förstås upprymd efteråt och menade att Leslie's Lady är någonting unikt och klart yngre mentalt och fysiskt än de 22 år som står i passet. Clarkland Farm köpte själva Leslie's Lady dräktig med Orientate år 2006 för 100 000 dollar, en investering som mångdubblats i värde. Mandy Pope nämnde i intervjuer att hon endast ville ha en häst den här auktionen och hon fick den. Hon menade att hon (hästen) var perfekt balanserad, inte för stor, inte för liten. Pope skrattade när hon sa att hennes budget för hästköp i november nu var nere på noll. Vi får se vad som händer i december. 

Här kan ni se en video från auktionen.

Bok 1 på Keeneland sålde totalt 340 hästar för totalt 160 463 000 dollar vilket ger ett snitt på 471 950 dollar. Medianen hamnade på 355 000 dollar. Att auktionen är en succé är en underdrift och priserna visar att galoppsporten är på frammarsch.