Nyheter

Rebel Stakes visar vägen mot rosorna

Publicerad
Det är en bit kvar till Kentucky Derby - ett av världens mest prestigefyllda galopprace, men fältet börjar klarna och idag, lördag, rids en av de viktiga förlöpningarna, Rebel Stakes.
Improbabl

Kentucky Derby, även känt som the Run For The Roses (segraren får en krans av rosor), rids den första lördagen i maj. För att kvala in till den prestigefyllda löpningen behövs poäng, och poäng får man genom att placera sig högt i utvalda förlöpningar.

En av dessa förlöpningar rids på Oaklawn Park och namnet är Rebel Stakes (Grade 2). Segraren får 450 000 dollar, en bra bit över fyra miljoner kronor och dessutom tillräckligt med poäng för att kunna komma med i Kentucky Derby. Nio hästar har accepterat utmaningen och främst bland dessa är 9 Improbable tränad av Bob Baffert. Improbable hade otur i spårlottningen och fick ytterboxen något som unge stjärnskottet Drayden Van Dyke på ryggen måste lösa. Improbable är obesegrad i tre starter och har visat fantastiska speed figures i sina tre segrar. Senaste racet var Cash Call Futurity på Los Alamitos då han slog stallkamraten Mucho Gusto med fem enkla längder. Improbable har pullat en del i racen, vilket kan bli en nackdel här, men han bör lära sig att koppla av mer och mer och Rebel Stakes är ytterligare en del i utvecklingen. 

Andrahandsfavorit är 8 Galilean, en välstammad Uncle Mo avkomma uppfödd i Kalifornien. Galilean kommer från seger i California Cup Derby. Där imponerade han stort efter att ha pressat ledarna i tredjespår och försvunnit ifrån dessa över upploppet. Galilean har dessutom en klart bättre speed figure än Improbable, den gjordes dock på den mindre banan Los Alamitos som ibland ger lite "lyckosiffror". Bakom dessa ser det lite sämre ut, men det är nyblivna treåringar vi pratar om så det kan finnas rejält med utveckling i hästarna. Bara det att man anmäler till Rebel Stakes (startavgift 7500 dollar) gör att man vet att det finns ambitioner och förhoppningar på de här treåringarna. Formen säger att Improbable ska vinna!

På grund av problemen på Santa Anita med underlaget beslöt man sig för att dela Rebel Stakes i två avdelningar då man fick ställa in en förlöpning på Santa Anita och fick många anmälningar. Den andra avdelning har även den en Bob Baffert träning som favorit. 5 Game Winner är mångas favorit till Kentucky Derby i nuläget och har slagit flera i fältet tidigare. En motståndare som det snackas mycket om i hela USA är 6 Omaha Beach som var slagen som favorit i fyra starter innan han äntligen avlade maiden senast. Snacket handlar dock mest om hur han tränat inför detta. Det är inte många som gör 1200 meter på 1.10.6 och toppformen är konfirmerad för Richard Mandellas utmanare.