Nyheter

Pramms-anmälningar

Publicerad
Det är anmält och klart till Pramms Memorial. Nästa söndag startar många av de anmälda i ITM Spring Mile (Norra Skånska Regementets Minneslöpning) en Listedlöpning över 1600 meter.
Victor_Kalejs_031
Victor Kalejs segrar Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

När det gäller Pramms Memorial (L) är distansen 1730 meter och således har fältet några sekunder till på sig fram till första kurvan. Förlöpningen, som i sig är Listed, ITM Spring Mile, lär ge en förevisning om hur Pramms Memorial kommer att gestalta sig. 

Anmälningarna kan delas in i ett antal undergrupper.

Skandinavisk Elit

Stricker segrade i Voter och var ifjol fyra i såväl Pramms som Nickes Minneslöpning. Stricker måste räknas som ett av de stora hemmahoppen. 

Spitzbergen segrade i Norra Skånska ifjol och kom sedan trea i Pramms. Distansen i Pramms är den rätta, Spitzbergen står inte många meter över 1800. Spitzbergen trivs ypperligt på Jägersro och segrade i korta Derbyt. 

Be My Acedemy ansågs länge vara en stayer,men ifjol plockades han ner i distans och kom tvåa i Pramms. Blir det rejält med pace vilket det nästan alltid blir i Pramms, , måste han räknas tidigt.

Kashgar är stallkamrat med Victor Kalejs, titelförsvararen i Pramms. Kashgar är mer en sprinter/miler och är i det lite av en typisk Eishin Dunkirk avkomma. Det som inte är typiskt är att han gärna kommer bakifrån. Den här femåringen är en outsider. Victor Kalejs tillhör förstås förhandsfavoriterna. Med ett race i draget kan han komma med en formidabel kortspeed.

Plata O Plomo ger ibland ett trögt intryck, men oj vilken kapacitet det finns i den här kroppen. Det skulle inte förvåna om det finns mer att hämta och även om han inte riktigt hängde med i Dubai under vintern så får man inte underskatta honom.

Appelina är ett av våra bästa ston och hon segrade direkt i årsdebuten. Wido Neuroth vet vad han har i Appelina och skulle aldrig välja en för  svår uppgift. Appelina var sexa i Pramms 2017 och värd en ny chans mot den absoluta eliten, hon tillhör den. 

 

Utländska utmanare

Wonnemond segrade i Nickes Minneslöpning och årsdebuterade nyligen i en Grupp 3 löpning i Tyskland. Han har meriter som räcker till seger alla dagar i veckan. 

In The Lope ägs av Mr Ascot och tränas i Frankrike av Pia Brandt. In The Lope har tävlat med framgång på allvädersbana i Frankrike, men när man testade Lingfield i vintras gick det inte lika bra. När man var i Dubai och tävlade gick man på gräset och Lope The Vega är inte känd för att lämna bra avkommor på allvädersbanor/dirttrack. 

Glendevon är en fyraårig Scat Daddy avkomma tränad av Richard Hughes i England. Den forne toppjockeyn har startat Glendevon på både gräs och allvädersbanor och det ska bli spännande att se honom på Jägersros dirttrack. Han har ofta gått i eller nära tät vilket är en förutsättning för att de engelska gästerna ska lyckas bra med tanke på det korta upploppet. Meriterna från England är helt okej och formen ser ut att börja närma sig.

Toy Theatre har en stam som bör passa på Jägersro och distansen bör gå bra. Formen från senaste starten lämnar mycket i övrigt att önska och Toy Theatre kom snabbt upp i handikap på två segrar i februari. 

Merweb har segrat i en klass 5 handikap på Newcastles Tapeta något som snarare för tankarna till en svensk Silverhandikap. Stammen passar säkert på Jägersro, men ser helt chanslös ut på pappret.

Fyraåringar?

Fyraåringar i början på året är alltid svårbedömda. De bästa har oftast bara mött jämnåriga och kan få svårt att motsvara sina tal när de möter härdade, mer bevisade konkurrenter. Snake Lake är den som väcker störst intresse. Den svenskuppfödde hingsten tog stora pengar mot jämnåriga Skandinavien-uppfödda, men gick otroligt bra när han prövades mot importer. Nu är det nästa steg uppåt på skalan och en sak har vi lärt oss, det är svårt att springa ifrån Snake Lake. Nordic Defense är en fantastisk stayer och segrade i Svenskt Derby. Att man siktar mot Pramms är förvånande då han inte visat någon större tactical speed (startsnabbhet) eller kortspeed, något som brukar behövas i Pramms. Couples segrade nästan i Voter och gick godkänt i Svenskt Derby. Han slipade formen i en Guldhandikap i mitten på april och var inte långt från tex Cabanac som han dessutom gav fyra kilo. Ser ut att redan ha växt in i Guld, men kan han ta språnget upp till Pramm-nivå? Hur bra var inte Master Blaster över distansen som treååring. Brodern Mikklus Makklus tränade inte riktigt vidare som fyraåring, men det finns skäl att tro att Susanne Berneklint kan ta fram en extra växel i Master Blaster.

Gemstone var med strax bakom eliten som treåring. Derbyt passade inte, varken i Sverige eller Danmark och distansen i Pramms är nog ett plus. Ska vara chanslös på pappret. Balen delar ungefär samma beskrivning och måste höja sig rejält. 

Duca di Como är något så ovanligt som en helt oexponerad fyraåring. Segern i Mischa Kahns Minneslöpning togs på ett sätt som gör att man tror att det här kan vara något alldeles, alldeles extra. Med det sagt är det ändå upp till bevis här i Pramms. 

Treåringen

Irish Trilogy är något så spännande som en treåring på väg mot Pramms. Vi minns knappt när det hände senast, det är sällan vi har så här begåvade tvååringar i Skandinavien. Som dessutom siktar mot stjärnorna istället för bara årgångshimmelen. Efter att ha gjort rent hus på Klampenborg gick man till Bro Park och Vinterfavoriternas där det blev seger. Sen var Irish Trilogy grym i Dubai där han sprang in 380 000 kronor. 

Vi som vill upp

Hästar som ännu inte visat att man duger i eliten, men som ändå är anmälda är intressanta. Man måste alltid respektera hästar som spänner bågen högt, vad för slags utveckling finns det kvar att hämta ut? Bland dessa kan nämnas Cabanac som årsdebuterade med en seger i en Guldhandikap. Sublissimo prövades mot Stockholm Cup av Daniel Reden, men återfinns nu på Jägersro tränad av Vanja Sandrup. I Frankrike gick han bäst över 1600-1800 meter och det är nog klokt att sikta på Pramms snarare än längre distanser. I årsdebuten var han långt efter och måste höja sig rejält för att ha något i Pramms att göra. Honeymoon Honey är en sprinter/miler som ligger en bit bakom eliten utan att göra bort sig i dessa sällskap.Chantamaran tog ett hattrick i säsongsavslutningen och vi vill drista oss till att säga att han med säkerhet utvecklats ytterligare. Junior Reuterskiöld anmäler knappast i onödan, han vet vad som krävs i Pramms.

Hills and Dales är en Guldhandikappare som ligger en bit bakom eliten och måste höja sig en hel del för att räcka i Pramms. Hans Inge Larsen har även anmält Perfect For You som efter en strålande treårssäsong i fjol etablerade sig i Guld utan att prövas mot eliten. Nu tar man chansen och det behöver inte vara fel. 

Red Hot Chili har inte setts sedan Pramms ifjol och det oroar förstås. Red Hot Chili kom sjua efter att ha varit strålande som tvåa i Norra Skånska.