Nyheter

Pinatubo gör det igen

Publicerad
Att Pinatubo är världens bästa tvååring råder det ingen tvekan om. Efter att senast ha gett sig in i lejonets kula och besegrat Coolmore på deras hemmaplan var det nu dags att istället vara värd för de irländska gästerna. Segern i Dewhurst Stakes togs till bottenodds, men var aldrig i fara.
pinatuboew_xV5lhe
Pinatubo är nu obsegrad i sex starter Foto: E Whitaker / Racing Post

Galopptips hade uppmärksammat att Pinatubo (e.Shamardal) skulle starta i Darley Dewhurst Stakes (Gr.1) på Newmarket i England. Oddset blev inte bättre än 1,20 men upplevelsen av att få se världens bästa tvååring var värd desto mer. 

Det stora frågetecknet innan Dewhurst var hur Pinatubo skulle tackla det krävande underlaget. Det gick bra och racet ser ni här. Den som överraskade mest positivt var Arizona (e.No Nay Never) som under Seamie Heffernan sändes till ledningen och drog. Till slut var det endast Pinatubo som kunde hänga med och gå förbi till en säker seger. Arizona var klart bättre än vid senaste mötet och kommer bli en livsfarlig motståndare till Pinatubo under den klassiska säsongen. 

Pinatubo sänktes till 2,10 i vinnarodds till 2000 Guineas medan oddset på 8 gånger pengarna i Derbyt bibehölls.

Förstapriset var värt cirka 3,7 miljoner kronor och i sadeln på Pinatubo satt William Buick. 

Ett mer intressant race vadslagningsmässigt var den stora handikapen Cesarewitch Stakes. Racet rids över 3600 meter och med över 2,6 miljoner kronor till segraren hade hela 30 ekipage lockats att vara med. Segern gick till den Willie Mullins tränade Stratum (e.Dansiili) och vinnaroddset var nästan 40 gånger. Stratum startar som så många av Mullins hästar även över häckar. I sadeln satt helgens man Jason Watson, som igår segrade i sin första Grupp 1 löpning. Artikeln kommer uppdateras med en video av racet så fort en sådan är tillgänglig.