Nyheter

Pias stayer gör upp om Hong Kong Vase-miljonerna

Publicerad
I debuten som tvååring kom Called To The Bar tvåa, slagen av årets Prix de l’Arc de Triomphe vinnare Waldgeist.

Och femåringen möter faktiskt inte enklare motstånd under söndagen i Hong Kong Vase över 2.400 meter på Sha Tin-banan.

- Men hästen känns bra och om allt går bra så siktar på vi Saudiarabien och sedan Dubai efter det här, berättar tränaren Pia Brandt.
Brandt_Pia_33_QbEswQ
Pia Brandt har ett angeläget ärende i Hong Kong. Foto: Maria Holmén / TR Media

Den femårige valacken Called To The Bar (e. Henrythenavigator) segrade i sin senaste start, en Grupp 3 på Longchamp i september. Men han har inte setts till på tävlingsbanan sedan dess. 

- Han skulle ha startat i ett franskt lopp i oktober, Prix Royal Oak. Men det har varit opassande tunga banor här och även den dagen, så vi strök honom då. Då bestämde vi oss för att ta sikte på Hong Kong, berättar Pia Brandt som sedan en tid tillbaka håller till i Chantilly tillsammans med maken Joakim.

Pia och “Jocke” deläger även Called To The Bar, tillsammans med uppfödarna Carina Klingberg och Sven Hanson. Carina och Sven har fin erfarenhet av Hong Kong sedan tidigare, då de vann huvudloppet Hong Kong Cup över 2.000 meter år 2006 tillsammans med toppstoet Pride (e. Peintre Celebre). 

Även Called To The Bar tävlar i Stall Fair Salinias blå dress med vita stjärnor - dressen kom Sven Hanson på en gång i tiden, för att hedra IFK Göteborg.

I år har Called To The Bar bland annat vunnit en Listed i Chantilly i april och en Grupp 2 på Longchamp i maj. Men söndagens uppgift är riktigt svår - och 2.400 meter är faktiskt i kortaste laget för den här hästen.

- Ja, han brukar tävla över längre, men distansen ska inte vara något problem. Han kan gå med ganska omgående, om jockeyn ber honom om det. Startbox fyra är bra och det kan bli ett bra tempo som passar oss. De japanska hästarna i loppet vill ha tempo och Christophe Soumillon som har startbox ett med Lucky Lilac, kommer nog att behålla sin plats vid rail. Så det kan bli bra fart och förhoppningsvis behöver vi inte göra så mycket i början, säger Pia.

o Förhoppningen? 

- En bra bit av priskakan…

Förstapriset i Hong Kong Vase är cirka 12,4 miljoner kronor och Called To The Bar taxeras på förhand till sisådär 25 gånger pengarna på vinnarspelet.

Motståndet på söndagmorgonen svensk tid för Called To The Bar och ordinarie jockeyn Maxime Guyon är alltså stentufft. Lokala favoriten Exultant (e. Teofilo) som vann loppet 2018, har vunnit ett par Grupp 1-löp till sedan dess. Den engelske derbyvinnaren Anthony Van Dyck (e. Galileo) kommer att testas med blinkers nu från ett chansartat högt startbox-nummer - och han hade lite otur som trea i Breeders’ Cup Turf förra månaden. … vindsnabba japanskan Deirdre (e. Harbinger) visade sylvass speed när hon vann Nassau Stakes (Grupp 1) på Glorious Goodwood i augusti, men är ingen superstayer som Called To The Bar. Och bör faktiskt vara aningen bättre över 2.000 meter. Och Lucky Lilac (e. Orfevre) kommer från seger i en 18-hästars Grupp 1 i Tokyo förra månaden. Den typen av form cantrar man inte ifrån, normalt sett.

- Called To The Bar verkar i alla fall trivas bra här. Vi kom i lördags. Om han gör ett bra lopp nu siktar vi på ett lopp i Saudiarabien i februari över 3.000 meter och sedan på Dubai, berättar Pia.

Hong Kong Cup-dagen förväntas ha färre besökare i år på grund av politiska oroligheter, man väntar cirka 40 000 åskådare istället för normala cirka 95 000. Detta då planerade demonstrationer stör pendeltrafiken och förväntas få många personer att stanna hemma och se tävlingarna på annat sätt.

- Men vi har inte märkt av någonting. Det har varit lugnt, säger Pia. 

Hong Kong Vase, Sha Tin, Hin Kong.

2.400 meter gräs. Klockan 06.40 svensk tid söndagen 8 december.

  1. Exultant (e. Teofilo) / Zac Purton
  2. Glory Vase (e. Deep Impact) / Joao Moreira
  3. Aspetar (e. Al Kazeem) / Jason Watson
  4. Southern Legend (e. Not A Single Doubt) / Alberto Sanna
  5. Young Rascal (e. Intello) / Frankie Dettori
  6. Called To The Bar (e. Henrythenavigator) / Maxime Guyon (Startbox 4
  7. Prince Of Arran (e. Shirocco) / Michael Walker
  8. Eagle Way (More Than Ready) / James McDonald
  9. Ho Ho Khan (e. Makfi) / CY Ho
  10. Deirdre (e. Harbinger) / Oisin Murphy
  11. Lucky Lilac (e. Orfevre) / Christophe Soumillon
  12. True Self (e. Oscar) / Kerrin McEvoy
  13. Antony Van Dyck (e. Galileo) / Ryan Moore
  14. Mount Everest (e. Galileo) / Wayne Lordan