Nyheter

Phoenix of Spain skrällde på Irland

Publicerad
På förhand skulle Irländskt 2000 Guineas handla om Coolmores Magna Grecia, eller möjligen Lord Lloyd Webers Too Darn Hot. Istället blev det Phoenix of Spain som dök upp som gubben i lådan och nu anses vara den snabbaste treåringen i England.
RP_ID0034938
Foto: Patrick McCann / Racing Post

Magna Grecia (e.Invincible Spirit) försökte ta hem 2000 Guineas även på Curragh efter att ha segrat på Newmarket. Det ville sig dock inte alls för Magna Grecia som låg med och såg bra ut för att sedan inte alls hänga med i avslutningen och sluta femma. Too Darn Hot (e.Dubawi) låg med i mitten av fältet och avancerade 800 meter kvar. Kom upp som tvåa 400 kvar men hade aldrig en chans att utmana om segern. Både Magna Grecia och Too Darn Hot stod i 2,50 gånger pengarna, men var alltså helt chanslösa mot sjuttonoddsaren Phoenix of Spain (Lope de Vega). Phoenix of Spain var snabbt i tät och fick elak press i ledningen, men hade ändå inga problem att gå ifrån till slut och segern skrevs till tre lätta längder. Segern var värd 232 000 euro. 

Direkt efter racet blev Phoenix of Spain utsedd till favorit, tre gånger pengarna, på Royal Ascot där St James's Palace Stakes är nästa mål för den Charlie Hills tränade hingsten. I slutet av tvåårssäsongen förlorade Phoenix of Spain först till Too Darn Hot i Champagne Stakes (Gr.2) och sedan till Magna Grecia i Futurity Trophy Stakes (Gr.1). Det är nu uppenbart att Phoenix of Spain tränade på bäst av trion under vintern. Too Darn Hot är andrahandare i St James's Palace Stakes till 4,5 medan Magna Grecia står i sex gånger pengarna.

Jamie Spencer red Phoenix of Spain till seger och tog dessutom en seger med Mr Lupton (e.Elnadim) i Greenland Stakes (Gr.2) under dagen. 

På Goodwood var Sverigebekante Thundering Blue (e.Exchange Rate) trea i en Listedlöpning.