Nyheter

Petersen till Göteborg med finfin stallform

Publicerad
Niels Petersen, galopptränaren med basen på norska Övrevoll åker till Göteborg för att vinna ITM Göteborgs Stora Pris med Irish Prosecutor. Och egentligen finns det inte något som talar mot vårt påstående. Stallformen kan inte bli bättre – vi återkommer till den saken.
olgnni513qqope2ordu
Carlos Lopez och Niels Petersen med derbybucklan i fjol. På söndag jagar duon seger i Göteborgs Stora Pris med Irish Prosecutor. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Han vann loppet förra året. Han kommer med en bra häst som kommer att vara i riktigt bra form på söndag.

Jockeyn Carlos Lopez missar sällan en upplagd chans i ett storlopp.

– Irish Prosecutor är egentligen en riktigt bra häst, på väg uppåt i form. Han står också väldigt bra till i den här handicapen och kan sitt tal, säger Niels Petersen. Men vi får börja med att ta ett steg tillbaka, till söndagen den 8 augusti. En dag som Niels Petersen aldrig kommer att glömma.

– Det är surrealistiskt. Jag vann sju lopp, sju lopp i rad. Inför Danskt Derby tänkte jag att det här kan aldrig gå. Jag har vunnit sex lopp i rad, jag kan inte vinna ett sjunde. 

Men det kunde Niels. Hans Iron Butterfly avslutade snabbast av alla för Carlos Lopez – trots att det fanns frågetecken för distansen – och vann Danskt Derby. Iron Butterfly är ett sto med Flip Flopping Fly som mamma och därmed är hon medlem av en synnerligen framgångsrik syskonskara – uppfödda av Ivan Sjöberg på Rävdansens stuteri.

– När det lugnat ner sig ska jag sätta mig och titta på repriserna så att jag förstår att jag vann sju lopp i rad. Jag har inte riktigt landat i det ännu.

• Firandet då?

– Nja, lite champagne blev det. Men sen flög jag hem ett par timmar efter Derbyt. Vi ska fira ordentligt med hela personalen, men det får vänta ett tag.

Så det där med att stallformen inte kan bli bättre stämmer. Fast det har varit lite si och så med den tidigare under säsongen.

– Vi hade en del infektioner i stallet i våras, sen blev det ett par inställda tävlingsdagar i början av säsongen. Det blev lite si och så, men nu känns det som om vi är på rätt väg. Hästarna känns starka och pigga.

Vi skrev att han är regerande mästare. Förra året vann han Göteborg Stora Pris med Ramone – en två är äldre syster till derbyvinnaren Iron Butterfly. Nu är det Irish Prosecutor som ska vinna loppet.

– Han har inte fått visa hur bra han egentligen är. Han har varit på Göteborg och klarar banan på ett bra sätt, senast fick han inte någon fördelaktig löpning, förklarar Niels och fortsätter:

– Nu går vi upp till 1400 meter, men det tror jag inte heller ska vara något problem. Så jag är optimistiskt. 

Irish Prosecutor ägs av hårdsatsande JC Organization (John Christensen och Alice Weiste). De har haft stora framgångar det senaste året och var för ett par veckor sedan tvåa i Svenskt Derby med Wolfof Vancouver. Förra året vann de Svenskt Derby med Bullof Wall Street som tränas av Niels Petersen. Men efter tre starter för Petersen – tre segrar som innefattade Voterlöpning och Svenskt Derby – har vi inte sett stjärnan.

– Han var sliten efter en tuff säsong. Men han jobbar bra och planen är att han ska gå till Nickes Minneslöpning på Bro Park. Men vi tar det lugnt eftersom tanken är att han sedan ska gå ner till Dubai i vinter.

Men först Irish Prosecutor i Göteborg Stora Pris för nyblivna 50-åringen Niels Petersen som nog aldrig varit hetare än nu.