Nyheter

Paul Fitzsimons om sin första säsong som tränare i Skandinavien

Publicerad
Paul Fitzsimons har nu avverkat sin första säsong som tränare på Jägersro. Galopptips hörde efter med tränaren vad han ansåg om sin första säsong i Skandinavien och hur han ser på stallet i framtiden.
20191215_14400
Paul Fitzsimons ser fram emot säsongen 2020 Foto: Niclas Cronberg

Vad säger du om din första säsong som tränare på Jägersro?

-Jag sa från början att jag inte ville sätta några mål på säsongen. Det här var en säsong då jag skaffade mig mer erfarenhet och kunskap om skandinavisk galopp och hur allt fungerade här. Ni tränar en del annorlunda här jämfört med i England. Här måste man planera mer framåt, men i England så hittar man lopp hela tiden. Framförallt förbereder ni era hästar på ett liteannat sätt här som jag ser det. Man använder loppen mer i England till att få hästarna redo. Här är hästarna mer klara inför sina starter, då det kanske inte kommer en ny chans på flera veckor.

Är du nöjd med resultatet den här säsongen?

-Jag ville som sagt inte sätta upp några speciella mål den här säsongen. Det blev nästan 1,4 miljoner i insprungna pengar. Självklart hade jag hoppats på ett bättre resultat, men det här var mitt läroår. Några av de hästar jag hade störst förhoppningar på till 2019 blev tidigt skadade och några har inte helt kunnat göra sig själv rättvisa i år. 

Hur ser det ut för framtiden?

-Nu har jag gjort mitt första år och skaffat mer erfarenhet av hur allt fungerar så jag räknar med ett klart bättre resultat nästa år. Mitt mål för framtiden är i första hand att förbättra mina resultat från i år. Mina förhoppningar på sikt är att jag ska kunna vara med där uppe i tränarligan tillsammans med Lennart Reuterskiöld Jr: och Francisco Castro.  Skulle jag sedan få en häst som är tillräckligt bra så är jag inte rädd för att resa utomlands och prova den mot tuffare sällskap i Tyskland eller Frankrike. 

- Allt jag får in och tjänar lägger jag ner i min verksamhet igen. Jag tycker det är väldigt viktigt och vill investera för framtiden så att mina hästar, min personal och mina ägare ska trivas och må bra. 

Har du gjort någon speciell investering det senaste året?

-Jag har investerat i nya UV lampor som jag satt upp i stallet, flera av de större tränarna i världen bland annat William Haggas och Aidan O'brien använder detta i sina stall. Allt för att öka hästarnas välbefinnande.

Du startade med 14 hästar förra säsongen. Hur ser det ut inför nästa år?

-Jag kommer att ha runt 18 hästar i träning varav 6 stycken är tvååringar. Det ser spännande ut och jag har flera intressanta hästar som borde kunna göra bra resultat nästa år.

Är det någon speciell häst som vi ska ha ögonen på nästa säsong?

-Sea Race (e. Charm Spirit) som blir fyra nästa år har jag stora förhoppningar på. Hon borde ha en bra chans att kunna hävda sig i de större loppen för ston nu när Appelina och High As A Kite inte kommer att tävla mer.

Vad heter Paul Fitzsimons första vinnare 2020?

-Förhoppningsvis så blir det Reel Petite (e. Appel Au Maitre) som känns väldigt bra i träning för dagen eller Ching Ching Lor (e. Elzaam) som trivs bra på Bro Park. Båda två har ett par intressanta uppgifter i början av januari. Det hade varit fint att få en bra start på det nya året för stallet, avslutar Paul Fitzsimons som ser fram emot säsongen 2020.