Nyheter

På söndag kan Nina Lensvik skriva historia

Publicerad
På söndag när Svenskt Derby rids kan Nina Lensvik skriva historia. Nina är tränare och delägare i derbyfältets högst handikappade deltagare Irish Trilogy (e.Gregorian) som har 89 i handicap. Red Cactus som är närmst i tal av övriga startande har 86 i handicap.
IMG-20190525-WA0010_
Nina Lensvik och hennes lyckopiller Irish Trilogy

Du har knappt varit tränare i två månader och har tre hästar till start på den svenska derbydagen. Det är rätt otroligt att du redan i din tionde start i Sverige sadlar ut en av favoriterna till det största man kan vinna inom galoppen i Sverige nämligen Svenskt Derby. Det är alla tränares dröm att få ha starthäst i derbyt, kan du förstå hur stort det är? 

-Ja det gör jag och jag har förstås också börjat få lite derbyfeber berättar Nina Lensvik 

Hur känns det då att ha en av favoriterna inför derbyt och vilken är din känsla inför derbyt?

-Det känns så klart jättekul. Irish Trilogy känns fin och jag är väldigt glad att jag har Per-Anders Gråberg i sadeln på honom. Klarar Irish Trilogy distansen vet jag att han inte gör oss besvikna säger Nina förhoppningsfullt.

 

Irish Trilogy gjorde sin första start i Ninas träning i Voterlöpning med 600,000 till vinnaren. Det blev en andraplats bakom Nipozzano efter att Irish Trilogy dragit i hårt tempo hela vägen. Voterlöpning har alltid varit en bra värdemätare inför derbyt och de som går bra där går oftast bra i derbyt med. Vinnaren Nipozzano startar inte i derbyt, men det gör däremot Irish Trilogy. 

Irish Trilogy har högst formtal i Svenskt Derby och besegrade de flesta motståndarna som han möter idag i sin senaste start Voterlöpning, trots det är han inte favorit. Varför tror du det är så?

-Det handlar om distansen så klart, hade det varit kortare hade han säkert varit favorit berättar Nina

Hur är Irish Trilogy att ha att göra med?

-Han och Suspicious Mind är de första som tittar ut på morgonen och säger hej när man kommer till stallet. Irish Trilogy är mitt lyckopiller så är det bara, alltid pigg och glad berättar Nina och man kan verkligen se att hon menar det hon säger. Jag har tagit hand om honom och ridit honom sedan december. Vi har ett otroligt starkt band med varandra och har gjort en otrolig resa tillsammans fortsätter Nina

Vad tycker du är Irish Trilogys främsta egenskaper som gör honom till en topphäst?

-Det är hans personlighet. Han är en krigare och ger verkligen allt i alla lägen. Han vet alltid när det är dags för tävling förklarar Nina

Minns du ditt första möte med Irish Trilogy?

-Ja, det var när han vann på Klampenborg i Dansk Galops Auktionsløb. Vi fick gå två för att träcka honom berättar Nina

Du har Per-Anders Gråberg i sadeln i Svenskt Derby på Irish Trilogy. Har han testat Irish Trilogy i jobb.

-Ja, Per-Anders jobbade Irish Trilogy i lördags. Både han och jag var nöjda med sättet han gjorde det på.

Vem rider Irish Trilogy I träning annars? 

-Det är bara jag som rider honom i träning. Han känns fin och har tagit träningen bra inför derbyt rapporterar Nina om sin ögonsten.

Hur mycket tid tillbringar du i stallet varje dag?

-Det blir nog en tolv timmar om dagen. 

Hur tänker du dig framtiden för dig som tränare och Irish Trilogy?

-Jag vill ständigt utvecklas som tränare och vara innovativ. Nu närmast ska jag gå kurserna till hösten så att jag vid årsskiftet kan ta ut proffslicens. För Irish Trilogys del siktar vi på de större loppen i Skandinavien och även utlandet. Det här är troligen ett av de få loppen han gör i Skandinavien i år, min fortsatta matchning ligger i huvudsak utomlands. 

Du har blivit kontaktad av flertalet utländska aktörer från större banor i Europa. 

-Ja det har jag och det känns inspirerande. De har varit väldigt intresserade av att se Irish Trilogy på deras banor.

Du har två av de högst handicappade hästarna i Skandinavien i din träning, den nu 6-åriga Suspicious Mind 93 och treåringen Irish Trilogy.  Nils Jansson, Thea Christensen och du är bland de största hästägarna i Skandinavien och fortsätter att investera i nytt material. Du har nyss varit i Deauville och handlat nya hästar till stallet på Arqana häromveckan. Framtiden ser ljus ut.

-Ja det är fantastiskt att ha det stödet från Thea och Nils och att de litar fullt ut på mig att få förvalta våra fina hästar.

Vilken är din personliga favorit av de ni handlade? 

-Sanary som vi verkligen ville ha.

Sanary kostade 100,000 euro var kommer vi att få se honom framöver? 

-Vi siktar på de större loppen som är runt en mile.

Slutligen vad tror du om dina tre starthästar på söndag?

Du startar Summitatum (e. Juniper Tree) som bara gjort två starter så här långt i Svenskt Derby consolation.

-Han är fortfarande grön och har inte så mycket rutin. Vi tog möjligheten att få ut honom på en mer passande distans meddelar Nina 

 I Derby Day Summer Cup startar du Suspicious Mind (e. Appel Au Maitre) som lär tillhöra favoriterna, han var mycket imponerande i förra starten när han vann enkelt.

-Suspicious Mind har tagit det senaste loppet väldigt bra. Han jobbades i lördags med Elione Chavez i sadeln och han är redo för uppgiften. Han bör vinna loppet säger en förhoppningsfull Nina Lensvik

 I Svenskt Derby så har du då Irish Trilogy (e. Gregorian) hur går dina tankar?

-Irish Trilogy jobbade som jag nämnde i lördags med Per-Anders Gråberg. Vi var båda nöjda med jobbet och han har tagit det bra. Han jobbade med Suspicious Mind och hänger bra med honom. Jag är nöjd om han kommer topp fem, men hoppas så klart på mer än så. Han har klassen avslutar Nina Lensvik om sin derbyhäst som kan göra henne historisk.