Nyheter

På söndag är det generalrepetition inför "Pramms"

Publicerad
Tre av de åtta senaste åtta årens vinnare i ITM Spring Mile (L) har gått vidare och segrat i Pramms Memorial (L), men det har faktiskt inte hänt sedan 2020 och då var det Duca Di Como som segrade. Han ströks dock förra året och valde att gå direkt till "Pramms" – som han sedermera vann. Förra årets vinnare, Plantstepsdream, är med på startlinjen i år igen. Tillsammans med Pusjkin bjöd han på stor galoppunderhållning i förra årets upplaga.
ecytavk4hend8klplz6
Plantstepsdream och Martin Rodriguez håller ifrån sig Pusjkin och Carlos Lopez i en tät slutkamp. På söndag möts de igen. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Den här upplagan är riktigt vass, Snitthandicaptalet är, avrundat, 91 och detsamma gäller medianen. Loppet har gått under andra namn och blev en listedlöpning först 2018. Det heter egentligen Spring Mile - Norra Skånska Regementets Minneslöpning (L), men kallas i folkmun “Spring Mile” och är ett viktigt avstamp inför säsongen förstås och inte minst ett av Skandinaviens finaste lopp – Pramms Memorial (L). Distansen är 1600 meter. 

Duca Di Como (e. Clodovil) är förstås stor favorit och det ska han vara med sina 97 i handicaptal. Per-Anders Gråberg ska få rida giganten för första gången i lopp och ser förstås fram emot det. Mer om det här

Cathrine Erichsen låter uppåt efter hans ögonoperation och det är väldigt lite som talar för förlust. Han bör sprinta till ledningen och därifrån blir det svårt att slå honom. Han har inte förlorat mot någon i fältet annat än…

…titelförsvarande Planstepsdream (e. Planteur) och det har hänt en gång på åtta starter. Han hade inte sin bästa dag i "Pramms" förra året, men allt som oftast gör han gedigna insatser. Ja, faktum är att han nästan ger uttrycket “att kämpa till sista blodsdroppen” ett ansikte då han sällan ger upp. Om nu Duca Di Como skulle bomma ledningen eller inte rycka till sig en stor ledning så är han lite känslig. Den enskilt största motståndaren när det gäller att få honom ur balans är just Plantstepsdream, som numera går utan blinkers. Han tränas av den obestridlige championtränaren Lennart Reuterskiöld Junior och Andreas Tapia Dalbark får chansen för första gången i sadeln. 

Pusjkin (e. Muhaarar) förlorade knappt förra årets upplaga för att sedan vara tvåa i “Pramms”. Han hade i övrigt en strålande säsong med över en miljon intjänat och hemmatränaren Francisco Castro har gjort ett stort jobb med honom. Han visar gång efter annan att han är sylvass på speed om han får sitt lopp. Han blir väldigt farlig om det blir en duell under vägens gång mellan den nämnda duon. Elione Chaves sitter upp och har under söndagen sina första ritter i Skandinavien i år. Han har i veckan kommit hem från Australien. 

undefined

Duca Di Como vid seger i Spring Mile - Norra Skånska Regementets Minneslöpning (L) 2020. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Tre outsiders som startar i loppet för första gången

Även om den redan omnämnda trion får gälla som favoriter till de tre första platserna så är den “andra” trion ingen lek att möta – de kan absolut överraska allihop. 

Från innerspåret går Steinar (e. Union Rags) ut i loppet för första gången. Han var väldigt duktig över distansen förra året i “Pramms” där han slutade trea och skulle han få ett bra lopp, vilket mycket tyder på, så är det inte överraskande om han slutar bland de tre. Han gör sin första start i regi Fredrik Reuterskiöld och Valmir De Azeredo sitter upp i lopp för första gången. 

Pjerrot (e. Hard Spun) ställer upp för första gången, men visade i Peas And Carrots Mile (L) att han har i det här sällskapet att göra. Han var endast en och en halv längd efter vinnande Plantstepsdream i mål och höjdes med hela sju (!) kilo på den prestationen. Då var han “bara” fyra år gammal. Tränare Bent Olsen har med all sannolikhet haft stor tilltro till sin adept då han anmälts i tuffa sammanhang många gånger och han ska bli mycket spännande att följa under sin femårssäsong. I sadeln Carlos Lopez som vann Skandinaviens första lopp 2024 på Klampenborg i sin comeback från skadan han ådrog sig förra året i ett otäckt fall. 

Från Bro Park kommer Falkor (e. Barocci) och han är tillsammans med Plantstepsdream den enda svenskuppfödda hästen i fältet. Han imponerade stort under hösten och är nu ute i det här loppet för första gången. Förra året gick han direkt och årsdebuterade i Pramms Memorial (L), men i år vill tränaren Patrick Wahl testa honom här för att se om han ska matchas vidare mot huvudloppet. Han är snabb ut och kan faktiskt vara med lite i spetskampen, så till vida att ultrasnabba Duca Di Como inte kommer i väg perfekt. Han är vass i spets, men lär inte få vara i fred så det lär kosta mer än det smakar. Ridande Jacob Johansen, som bara rider honom denna första dag efter ett olyckligt armbrott i vintras, sitter upp för fjärde gången. Resultatet hittills? Tre segrar av tre möjliga! Uppdatering söndag: Alina Öhgren ersätter Jacob Johansen. Hon har två segrar ihop med Falkor på fyra försök. 

För dig som vill spela så satsar Svensk Galopp på andelsspel för dig som vill spela med andra. Klicka här så kommer du direkt till spelet. 

Dessutom kan du lämna in våra egna spel direkt via en länk här på Galopptips.se. Lycka till med spelandet!

Här kan startlistan till loppet hittas. Loppet går som fjärde lopp och startar cirka klockan 13:07. Tidigare vinnare hittas här